Milyen operációs rendszerrel érdemes laptopot venni?
Én azt javaslom, hogy oprendszer nélkül vedd meg, mert akkor azt nem kell kifizetni (az árban benne van, hidd el:)). Azonkívül úgy tudom, valami korlátozás is szokott bennük lenni, hogy utána házilag ne lehessen mást telepíteni, ezt pontosan nem tudom, mert nem volt még laptopom, de találkoztam már vele (majd valaki más elmondhatná).
Én bátorítalak a linux használatára, mert megéri munkát fektetni a megtanulásába. Eleinte nem lesz egyszerű, de érdemes vele foglalkozni, mert az Xp támogatása idén lejár (ha jól tudom), a linux pedig ingyenes, és a játékok kivételével minden területen van hozzá szoftver.
Azt tanácsolom, hogy először használj együtt Xp-t meg mondjuk Ubuntut, úgy könnyebb lesz megtanulni, majd ha már biztosan kezeled, akkor válts teljesen linuxra, mert úgy rá leszel "kényszerítve", hogy megtanuld. Javaslom, kérj meg valakit, aki tapasztaltabb, hogy telepítse fel és állítsa be, hogy egy működő rendszered legyen, amin az alapokat megtanulhatod. Sok sikert hozzá.
Nem teljesen erre kíváncsi a kérdező, de én már nem vagyok hajlandó más géppel dolgozni, mint Mac. (Laptopként Macbook).
Az OSX olyan biztonságos és stabil mint egy Linux, és még angolul is jobban, könnyebben megtanulható és többmindenre használható, mint akár egy Windows. Miközben egy linuxguru is minden szükségeset megtalál benne.
Tévedés az a dolog, hogy egyes gépekbe a Linuxot "belebetonozzák", és más nem fut rajta.
Windows esetében (Vista) előfordulhat ilyen, de a Linux nyílt forráskódú. Így ez az esetében elképzelhetetlen, mivel egyrészt saját elveinek mondana ellen, másrészt megnehezítené a fejlesztéseket.
A Linux soha nincs beleágyazva a gépbe. Simán engedi más oprendszerek futását is, akár önmaga mellett is.
Nem,ez egyáltalán nem igaz.
Az openoffice.org 3,ami az ubuntu linuxal együtt feltelepül(automatikusan)ma már 99,9%-osan kompatibilis a microsoft office-szal.Sok mindenben egyébként jobb is,mint az msoffice.
Íme:
A program honlapja:
Egy érdekes cikk a napokból:
Ha pedig dokumentum alatt,hang ill. képfájlokat értettél,akkor kiváló,mindent lejátszó playerek és képmegjelenítők is léteznek természetesen linuxhoz(is).
Picasa,Gimp,Xnview,VLC media player,smplayer,mplayer...és még sorolhatnám itt akár reggelig is.
A "belebetonozós" -hoz (gondolom az nekem szólt): Nem úgy értettem, hogy a linux vagy a windows nem engedné meg más oprendszer futtatását, hanem valamilyen más módon gátolják, hogy más oprendszert is fel lehessen telepíteni. Azért írom ezt mert már találkoztam a problémával. Egyik ismerősöm vett egy laptopot az OpenSUSE valamelyik verziójával, hogy az majd milyen jó lesz, mert ingyenes, meg linux, meg hú de jó. Viszont nem gondolt bele abba, hogy azt meg kell tanulni használni, ezért megkért hogy tegyek rá Xp-t, és sajna nem sikerült, sőt a vicces, hogy próbálkoztam egy Debian-nal és azt sem sikerült telepíteni. Később kiderült, - talán a biosban- korlátozva volt, hogy milyen oprendszer telepíthető a gépre. Persze meg lehetett oldani, de nem kis utánajárással, uh. érdemes erről érdeklődni vásárlás előtt.
A kérdezőt pedig még mindig biztatom a linux/XP pár használatára.
Na, én voltam a betonozós.
Ilyenről szakmai körökben sem hallottam még. Egyetlen esetben képzelhető csak el, hogy "be legyen betonozva" valami. Ha a gyártó eleve úgy készíti a cuccot. (Bár ilyet még Linux esetében soha nem hallottam. Hiszen nincs az a gyártó, ami Linuxra optimalizálná csak a gépet. Winre, Mac-re oké, de Linuxra...? Szóval nekem fura.)
Pláne furcsa, hogy más Linuxot nem engedett.
A Linux (a Suse is) nyílt forráskódú. És az összes Linux disztró gyakorlatilag ugyanazon csomagokat használja. Tehát ha az egyiknél jó, akkor a másiknál is.
Szóval szerintem a hiba nem a gépben és a BIOS-ban volt, hanem valahol máshol volt keresendő.
Tudom, hogy a linux nyílt forrású:). Telepítettem már párszor debiant és fedorat is. Nem vagyok túl nagy linux guru, de azért ismerem.
Nem tudom, hogy a gyártó vagy a kereskedő mesterkedése volt-e a dolog, de tényleg volt rajta korlátozás, mert a SUSE gond nélkül felment rá, a többi pedig nem, és az Xp sem (hibaüzenet nélkül megállt a telepítés). Végül az illető egyik rokona oldotta meg valahogy (nem tudom, hogy mert nem beszéltem vele, a csaj meg nem tudta elmondani). Hallani én se hallottam még róla, és meg is lepődtem rajta. Mindenesetre azért jobbnak láttam leírni, nehogy a kérdező is a vásárlás után szembesüljön vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!