Van itt aki ért a CD íráshoz retró konzolokhoz?
Figyelt kérdés
PS1-re és sega dreamcast-re szeretnék kiírni pár címet, de nagyon nehezen olvassa a gép őket. Ps1-né próbálkoztam többféle író programal és sebességgel is 16x, 10x 24x de sokszor nem jut át a PS képernyőn vagy ha igen, akkor meg akadnak a videók és a hang is... Már kezd elegem lenni, kb már 20 CD-t rontottam el így. Lehet az íróval lehet gond? Egy LG SATA dvd íróval próbálkozom. Apám szerint meg kellene tisztítanom az olvasót pálinkával, de nem merem, én nem nagyon csináltam még ilyent. A dreamcast is rosszul olvassa a cd-ket amit kiírtam. Van ősrégi crazy taxi egy régi koszos philips CD-re írva, azt rögtön olvassa egyből, de amit én csinálok azt miért nem?:(dec. 29. 10:34
1/4 anonim válasza:
Az írt lemezeken a fényvisszaverő réteg nem olyan fényes mint a gyári, préselt lemezeken. Azon olvasók amik már az írható lemez tudatában készültek felismerik ezt és rá tudják kalibrálni az olvasófejet, a régiekben lutri, hogy olvassák-e vagy sem. Illetve amikor kezdenek tönkremenni, jellemzően az írt lemezeket nem olvassák először, miközben a gyáriakat gond nélkül. Ezt ideiglenesen meg tudod javítani úgy, hogy adsz egy kis kakaót az olvasó lézerre (van egy poti amivel lehet szabályozni az erősségét), de mivel már a halálán van, nem lesz tartós a javítás, idővel teljesen tönkremegy.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
Szerintem ezek a konzolok már az írható CD megjelenése után készültek. Az első Playstation 1994 végén jelent meg ha jól tudom, a dreamcast meg 1999 környékén. Így elvileg ezeknek már ismerniük kellene.
dec. 29. 11:04
3/4 anonim válasza:
Igen, tudják is olvasni alapból. De akkoriban jobb minőségű lemezek is voltak. Ezt abból gondolom, hogy a 90-es években és a 2000-es évek elején írt lemezeimet a mai napig hibátlanul lehet olvasni, míg a 2008-2014 közöttiek közül már több van ami teljesen olvashatatlan.
4/4 anonim válasza:
"Tisztítás pálinkával" Ezzel csak tönkre vágod a lencsét.
Tilos a borotva szesz, a sebbenzin, és az aceton is.
Gyógyszertári 98%-os alkohol. Az nem hagy foltot.
Itt preferálják az izopropil alkoholt is, de azzal nincs tapasztalatom.
Amúgy az író lencséjét felesleges tisztítani: nem a retek nyírja ki, hanem mivel műanyag - szépen beopálosodik.
Ha lemezről - lemezre másolsz, érdemes az Alcohol120% programmal próbálkozni. Olyan védelmeket is átmásol, amit más író programok nem tudnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!