Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mi történik egy dual-bootos...

Mi történik egy dual-bootos géppel ha elromlik az egyik merevlemez amin az egyik operációs rendszer van?

Figyelt kérdés

Van egy első generációs i3-as laptop nálam. Az eredeti terv az volt, hogy a win7-es HDD tartalmát klónozom egy SDD-re és frissítem win10-re DE benéztem és csak 480 gigás SSD-t vettem, a HDD meg 500-as. Azért akartam így, mert van rajta pár fizetős software amit a gép tulajdonosa nem akar elveszíteni.

Rengeteg hülye kis program van rá felrakva, 2 vírusírtó és kb. 5-6 perc mire rendesen betölt minden.

Második tervként az volt, hogy rakok fel az SSD-re egy Linuxot amit tudnak használni rendesen(win7-el asszem már a youtube se megy, mert nem támogatja), aztán ha nagy ritkán szükségük van azokra a programokra akkor belépnek windowsba. De ezzel meg az a bajom, hogy nem tudom mi fog történni egy ilyen dual-bootos rendszernél ha a régi HDD letérdel. (erre látok némi esély, mert tippem szerint elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ennyire lassan tölt be a windows. A laptopot szétszedtem, újra pasztáztam és kitakarítottam.)

Az nem tudna biztosabb megoldás lenne ha az SSD-re szimplán felrakom a Linuxot és Biosban kéne beállítani, hogy épp a HDD-ről vagy az SSD-ről kezdjen el bootolni?

Vagy mit tanácsoltok, hogy lehetne megtartani a régi win7-es fizetős programokat és mellé rakni valami olyan oprendszert amiben lehet netet böngészni, filmeket nézni és normális sebessége van?

tegnap 12:51
 1/3 urandom0 ***** válasza:

"csak 480 gigás SSD-t vettem, a HDD meg 500-as"

Ha csak nincs teleírva mind az 500 GB, akkor ez nem akadály. Simán lehet nagyobb adathordozót klónozni kisebbre is, ha a klónozandó adatmennyiség kisebb, mint a céllemez területe.

A Linuxot feltelepíted az SSD-re, valószínűleg fel fogja venni a HDD-t is a Grubba, így onnan is be tud bootolni.

Ettől függetlenül egy másolat legyen a HDD-ről.

tegnap 13:26
 2/3 anonim ***** válasza:

Macrium pendriveról bootolva simán átméretezhető clonozáskor.

[link]

Ha mindkét lemez bootolható és megfelelően volt telepítve úgy hogy a bios gyors bootválasztó menüt használod akkor nincs gond, de ha nem, akkor keress még egy ssd-t...

tegnap 13:41
 3/3 A kérdező kommentje:

Közben nézegettem másfajta klónozó programot és ott is lehet ilyent csinálni amit írsz, de lehet eleve az eredeti tervem se volt túl jó, mert mint írtam tele van rakva mindenféle szarral a rendszer és bűn lassú, nem kéne ezt nagyon erőltetnem tovább egy amúgy is gyenge gépnél.

Zorin akartam felrakni de ott amikor instalálom lehet választani 3 opció közül:

-install zorin os alongside them

-erase disk and sintall zorin os

-somthing else

Az elsőt nem mertem csinálni, mert úgy tippeltem, hogy majd automatikusan felrakja valahova ami szerinte jó.

A Something else fül alatt meg be tudom állítani, hogy az SSD-re menjen a linux de kéri azt is, hogy adjam meg meghajtót ahova a boot loadert fogja felrakni (Device for boot loader installation)

Aztán ez a régi hardon van és emiatt parázok, hogyha az behal akkor majd a linuxos ssd se fog menni. (emiatt gondoltam, hogy kiveszem a HDD-t és úgy rakom fel a linuxot, biosban meg beállítom, hogy az SSD-ről bootoljon.)

tegnap 13:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!