Lehetséges így lementeni egy telepített Linux rendszert?
Hogyne lenne lehetséges!
Én a laptopomat sokszor kölcsönadom a fiamnak, akkor mindig lementem róla a Linuxot. A dd paranccsal a legegyszerűbb, pl. így:
dd if=/dev/sda of=/media/Linux.img bs=256MB status=progress && sync
Így a teljes lemez bekerül a /media/Linux.img fájlba, amivel azt csinálsz, amit akarsz. Aztán ha vissza szeretnéd másolni, akkor így:
dd if=/media/Linux.img of=/dev/sda bs=256MB status=progress && sync
Az elérési útakra és a meghajtó elnevezésekre kell csak figyelni, illetve arra, hogy ne a futó Linux rendszer alól add ki a parancsot, hanem bootolj be live médiával, és arról.
Ugyanígy, akár egy másik meghajtóra is átklónozhatod a rendszert, illetve működik más oprendszerek esetén is. Az én gépemen egy fájlba most is fent van a fiam által használt Windows 10, ha megint elkéri a gépem, akkor csak leklónozom a jelenlegi rendszerem, és azt a Windows 10-et pedig "felklónozom" a laptopra.
balázs jót írt de ha már végigszívtam magam a manjaro installal leírom hogyan csinálnám.
a legegyszerűbb a tömörítve tárolás, mert balazs megoldása tökéletesen működik de tömőrítve mnincs..
Két lépés kell, 1. lépés üressé tenni a valóban üres helyet a tömörítés érdekében
sudo dd if=/dev/zero of=./deletable bs=5M status=progress
aztán rm deletable
ezzel minden hely ahol nicns adat nullát tartalmaz, és lehet is tömöríteni.
Ajánlott lépés a partíciót lekicsinyíteni, mert ez esetben kisebb ssd-re is feltudod tenni sima másolással. akár intel procis tabletre is :)
na de a lényleg hogy utána mehet balázs ajánlása de sok helyet foglal be kell tömöríteni.
A balázs sora így módosul szerintem:
sudo dd if=/dev/sda | gzip > ./mnt/linuxsystem.img.gz
és voila, már le is van tömörítve, és így van a rendszer eltéve.
Mindenki boldog.
Javasolt nem futó rendszerről megoldani, de ext4 esetén ha nem fut semmi, csak ext adod ki túléli a rendszer, csak tényleg ne csinálj semmit amíg le nem fut. A többiben egyezik a véleményem.
Igen, a tömörítés jó ötlet.
Ha futó rendszert klónozol, az is működhet, de van, hogy a dd behal az ilyen /proc, /sys, /dev és hasonló könyvtárak miatt. Nálam többször előfordult már, hogy ezek miatt hibát dobott a dd és ott vége a mesének.
Illetve az is előfordulhat, hogy inkonzisztens lesz a rendszerkép, bár ezt azért túl szokták élni a Linuxok, max ráengednek a lemezre egy fsck-t, attól megjavul (vagy nem).
Én ezért szoktam mindig live rendszer alól csinálni, akkor elkerülöm az ilyen hibákat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!