Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan bizonyítható egy...

Hogyan bizonyítható egy objektív válaszról, hogy azt nem chatbot írta?

Figyelt kérdés

Egyre nagyobb a fórumokon a chatbotok "jelenléte", itt a gyakorin is egyre több válaszoló teszi azt, hogy felteszi akármilyen chatbot-nak a kérdést, majd a választ egyszerűen bemásolja és elküldi. Értelemszerűen ez az emberekben bizalmatlanságot szűl és az objektív, semleges válaszok chatbot szerűnek hathatnak, így ráfogják, hogy chatbot generálta.

Többször futottam bele, mind ismerősöknél, mind magamnál, hogy dolgoztunk a válaszon, utánanéztük, összefoglaltuk, vagy tudásunkat adtuk bele, de mivel objektív kérdésre objektív választ adtunk valaki ráfogta, hogy chatbot.

Például tavasszal érettségiztem emelt szinten biológiából, valamikor volt egy objektív biológia kérdés, amire pont tudtam a választ. A legjobb tudásomat beleadva válaszoltam, de objektív kérdésre nem szokás szubjektív választ adni, meg egyéni aspektust belevinni, a válasz semleges, objektív lett. Persze valóban igaz, hogy forrást nem jelöltem meg, mert nem tankönyvet csaptam fel, hanem saját tudásból válaszoltam. Valaki pár percen belül reagált is a válaszra, hogy ez ChatGPT, pedig én nem is feltételeztem, hogy az úgy néz ki (annak ellenére, hogy eredetileg informatika szakon végeztem a gimnáziumot, és chatbot szolgáltatásokat is elég gyakran használok).

Lehet, hogy valóban úgy néz ki, csak mivel én írtam, így másképp ítélem meg, de akkor is probléma, hogy onnantól, hogy adott ember ráfogta, már számára az esetek jelentős részében csak hazugság, ha az ellenkezőjét állítom, hiteltelennek állítja be a választ, számára teljesen jogosan, hiszen a chatbotok hallucinálnak. Viszont az ilyen a hiteles válasznál is kételyt ébreszt, főleg a laikusokban, ráadásul gyakran adott embernek is rosszul esik, hogy nem hisznek neki (legalábbis be kell valljam, én nem repdesek az örömtől, amikor a tudásomat beleadva egy-egy válaszba, többször javítva, átfogalmazva ráfogják, hogy chatbot).

okt. 31. 00:07
 1/4 anonim ***** válasza:
Chatgpt nagyon könnyen felismerhető. kb mindig ugyanazzal a stílussal és "formában" válaszol.
okt. 31. 08:10
 2/4 anonim ***** válasza:
"egy"-ről sehogy. A Szárnyas fejvadász 1 ben is tucatnyi kérdésből derült csak ki..
okt. 31. 08:14
 3/4 A kérdező kommentje:

Azt tudom, hogy nagyon felismerhető stílusban ír, személy szerint nekem nem nehéz megismerni, de van akinek igen. Attól, hogy én azt állítom, hogy azt én fogalmaztam még nekem kell ezt bizonyítani, nem annak aki az ellenkezőjét állítja. Tudom, hogy sokan vannak az oldalon, akik a saját állításukat mással akarják bizonyíttatni, de én úgy gondolom, hogyha valamit állítok, akkor annak bizonyítása rám vár.

Itt most nem az a kérdés, hogy ha látok egy kommentet arról hogyan döntöm el, hogy micsoda, hanem az hogy ha valaki azt állítja a kommentemre, hogy chatbot által generált, akkor hogyan bizonyítható be az ellenkezője? Mert nekem még őszintén nem volt olyan válaszom, amit chatbottal írtam volna, mégis volt már, hogy rám fogták, hogy az szintetikus válasz.

okt. 31. 08:42
 4/4 anonim ***** válasza:
Az ellenkezőjét lehet bizonyítani. Nem azt kell bizonyítani, hogy nem te fingottál, hanem azt, hogy te fingottál, azaz a másik félnek.
okt. 31. 08:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!