Minősített elektronikus aláíráshoz alternatív, de olcsó szolgáltató?
Most hogy a kormányzat kinyírta a személyi igazolvány aláírás funkcióját, valami hasonló, alternatív elektronikus aláírás szolgáltatót keresnék.
(Miközben a DÁP-ban törvény szerint már el kellene tudni érni ami helyette lesz, de persze nincs még benne. Azt sem lehet tudni mi lesz az, hogyan műküdik, mire lesz alkalmas.)
Lehet más EU-s országban is a szolgáltató, hiszen EU-n belül, nincs jelentősége a közös elfogadás miatt (eIDAS).
Évi 40-50eFt/év alatt nem nagyon találtam itthon. (e-szigno, NetLock stb...)
- Havi 2-4 aláíráshoz kellene
- Legalább minősített aláírás legyen
- Saját névre szóló aláíró tanúsítvánnyal (nem olyan mint az AVDH-s)
- Ha lehet, legyen EU-ban elfogadott (eIDAS)
- Ha lehet, időbélyegzéssel (de ezt meg tudom oldani, külső ingyenssel)
#11: Semmi gond... közben én is rájöttem hogy picit az voltam, a "fuss neki"-vel.
AMúgy írtam a DÁP ügyfélszolgálatra, rákérdeztem, hogy ha törvény szept 1-et ír, de ők csak jövő év vége felé tervezik, az úgy rendben van-e. Főleg hogy az AVDH-is megszűnik/het dec 31-el. (törvény szerint legalább is)
Kíváncsi vagyok mit válaszolnak. :D :D Ha lesz válasz megírom..
Amúgy az ingyenes Netlock-osra regisztráltam. De mivel ebben az aláíró kulcsokat ők őrizgetik (QSCD), így az aláírás is a felhőben történik.
Aminek annyira nem örülök, hiszen az aláírandó doksimat így fel kell tölteni hozzájuk. És ez azért erősen bizalmi kérdés. A személyis (vagy más kártya alapú) szimpibb volt, mert ott a tartalom nem került el a gépemről, azon lesz aláírva.
Na mindegy nem finnyáskodom, ha már csak ez marad ingyen. Szerintem a DÁP-os eAlírás is ilyen lesz kb. Csak nem a személyin, hanem valami NISZ-es szerveren lesz az aláíró kulcs. De ott is fel- és letölteni kell majd, mint anno az AVDH-volt.
De amúgy kár hogy a személyis opciót nem hagyják meg vele párhuzamosan. Technikai akadálya nem lenne, hogy az aláíró kulcs két helyen legyen tárolva.
Állam felé idén még ott az avdh, jövőre meg azzal kapják amit biztosítanak.
Cég v magánszemély felé meg térj át GPG (PGP) re. Azzal nemcsak aláírni de titkosítani is lehet. Sőt ha a publikus pgp kulcsodat még idén aláírod az eszemélyi vagy avdh-val (pl egy pdf fileként) akkor az is kvázi hiteles lesz azon irányokba akik tudják mi az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!