Minősített elektronikus aláíráshoz alternatív, de olcsó szolgáltató?
Most hogy a kormányzat kinyírta a személyi igazolvány aláírás funkcióját, valami hasonló, alternatív elektronikus aláírás szolgáltatót keresnék.
(Miközben a DÁP-ban törvény szerint már el kellene tudni érni ami helyette lesz, de persze nincs még benne. Azt sem lehet tudni mi lesz az, hogyan műküdik, mire lesz alkalmas.)
Lehet más EU-s országban is a szolgáltató, hiszen EU-n belül, nincs jelentősége a közös elfogadás miatt (eIDAS).
Évi 40-50eFt/év alatt nem nagyon találtam itthon. (e-szigno, NetLock stb...)
- Havi 2-4 aláíráshoz kellene
- Legalább minősített aláírás legyen
- Saját névre szóló aláíró tanúsítvánnyal (nem olyan mint az AVDH-s)
- Ha lehet, legyen EU-ban elfogadott (eIDAS)
- Ha lehet, időbélyegzéssel (de ezt meg tudom oldani, külső ingyenssel)
#1: Hoppá... ez elkerülte a figyelmem... Köszike.
Azért egy kicsit átgondolatlan ez a Netlock oldal. Mármint hogy kettő is van nekik. Egy .HU-s és egy .COM-os
Én végig a szép csicsás netlock.HU oldalt néztem, amin egy szót sem találtam erről. Viszont van az egyszerűbb netlock.COM oldal, ami teljesen más kinézetű, felépítésű, és tartalmú. Holott ugyanaz a cég tartozik hozz.
Na csak a.COM-os oldalon van szó a magáncélú, és ingyenes tanusítványról. Bár van egy olyan, nem is túl drága üzelti konstrukció (1290Ft+ÁFA/hó) is rajta, amit meg csak a .HU-os oldal árlistájában találtam meg. De .HU-s oldalon semmi szó nem esik róla.
#2:
De a legszebb az egészben:
2023. évi CIII. törvény
119. § (1) Az e törvény szerinti digitális állampolgárság szolgáltatásokat a digitális állampolgárság szolgáltató legkésőbb az alábbi időponttól köteles biztosítani:
b) a nemzeti digitális irattárca szolgáltatást 2024. szeptember 1-től,
d) az eAláírás szolgáltatást 2024. szeptember 1-től,
...
(8) 2024. szeptember 1-jétől az Nytv. szerinti állandó személyazonosító igazolvány tároló elemén az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adat nem helyezhető el.
Tehát új aláíró tanúsítvány már nem lehet személyire kérni (de szerintem máshova sem jelenleg). Aki meg szeretne elektronikusan aláírni, mert nincs neki, vagy lajárt, az meg megszívta.
Mert ha jól látom, b), d) szolgáltatás még nemigen indult el, hiába "köteles". Úgy látszik, van akinek a törvényszegés megengedett :D :D :D
Egyébként ugyanebben paragrafusban benne van még, hogy AVDH-t is csak dec 31-ig köteles biztosítani. Ami már 3 hónap sincs.
#4:
Azt is írták hogy még szeptemberben megjelenik a DÁP-ban az eszemélyist helyettesítő új aláírási lehetőség. De még nem jelent meg. De nagyon várom.
#5:
Jaja, erre írtam, hogy van akinek lehet törvényt sérteni. Hiszen az eAláírás biztosításátra szept 1-től kötelezi a szolgáltatót a törvény. De az mégsem biztosítja..
#7:
Mielőtt nekiállsz személyeskedni. Inkább a jogszabályt olvastad volna el. Még be is másoltam a releváns részeket, hogy ne kelljen keresgélned.
Fuss neki újra, mit ír a törvény az eAláírás szolgáltatástnak, mikortól kell rendelkezésre állnia.
Az hogy a DÁP oldalán az Idomsoft mint szolgáltató mit ír... az az Ő dolga. Szerintem a törvény az irányadó, mikorra kellene indulnia.
8:
Mielőtt nekiállsz személyeskedni. Inkább kattints rá a DÁP "Hasznos lehet" linkjére, ott olvastam.
#9:
Ismerem, én is láttam. Én csak azt írtam, hogy az akkor sem felel meg annak, amit a törvény mint KÖTELEZETTÉSG ír nekik elő.
Szerintem az "ezt benézted" szófordulattal pedig még csak Te személyeskedtél. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!