Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mostanában nagy divat lett,...

Mostanában nagy divat lett, hogy telefonos és internetes csalók átverik az embereket kamu oldalakkal és hívásokkal, hogy lehetséges ez?

Figyelt kérdés
Mármint arra gondolok konkrétan, hogy ha engem felhívnak egy számról, akkor a telefonom kijelzi a számot. Megmondom a hatóságoknak, hogy innen hívtak, mikor a számlaadatimat valószínűleg kicsalták átveréssel a csalók. Ők megnézik kié a szám, megvallatják meg ilyenek és megvan az ember. Ugyanez igaz a kamu oldalakra is, mindegyiknek kell egy domain, megnézik ki vette, vagy regisztrálta az oldalt (ha egy ingyenes szolgáltatón tette) mint aloldal (pl kiskacsa.otp.com), és már akkor is eljutottak valakihez. Akkor hogy nem lehet kideríteni, hogy kik ezek a csalók? Nem értem. Vagy ennyire nem mennek utána és leszarják a hatóságok az ilyen eseteket, mondván hogy tudatlan volt a paraszt és csá? Pont a napokban kaptam én is egy ilyen hívást az otp-től, ahol személyes adatokat kértek és jól kivehető volt egy kemény kisebbségi akcentus is, egyből leesett hogy mi a szitu, de azért egy kicsit beszélgettem vele, mert kíváncsi voltam mit tud mondani amivel átver. Nektek már volt ilyen?
2024. aug. 7. 16:15
 1/8 anonim ***** válasza:

Az egyik ilyen jelenség, hogy az emberek nem tesznek feljelentést és emiatt felderítetlen marad az egész.

A másik, hogy a netes csaló jellemzően nem a szomszédból csinálja, hanem sokszor ázsiából vagy afrikából. Ott, és EU-n kívül is egészen máshogy működik a jogrendszer, nem ennyire szigorúak a használati feltételek, vagy egyszerűen nincs kiadatási egyezmény, nem együttműködők a szolgáltatók.

Erre a bankok hamarabb fognak lépni. Az OTP már bevezette, hogy a netbankon keresztül látod naplózva, ha ők hívtak. Mondjuk akit egyáltalán át lehet verni, az ilyen szinten úgysincs felkészülve, hogy majd ő magának leellenőrzi a hívást és utána ad csak ki adatot magáról.

2024. aug. 7. 16:30
 2/8 anonim ***** válasza:

Ha most egy nyílt wifin keresztül regisztrálok egy e-mail címet, és azzal regisztrálok ingyenes tárhelyen egy adathalászt oldalt, annak hogyan jár utána a hatóság?

Vagy ha toron keresztül csinálom?

Sokszor az is elég, ha valami random afrikai országon keresztül regisztrálnak egy ingyenes oldalt, az ottani szolgáltató pont letojja a magyar rendőrség adatkérését.

2024. aug. 7. 16:42
 3/8 A kérdező kommentje:
általában email regisztrációnál meg kell adnod a személyes adataid valamelyikét, pl egy telefonszámot, amire jön megerősítő kód, nem?
2024. aug. 7. 16:56
 4/8 anonim ***** válasza:
A top e-mail szolgáltatóknál igen, akik foglalkoznak a biztonsággal. Egy freemail szintű oldal nem kér semmit, az eldobható címekről (10 perc után automatikusan törlődik) nem is beszélve.
2024. aug. 7. 17:18
 5/8 anonim ***** válasza:

"általában email regisztrációnál meg kell adnod a személyes adataid valamelyikét, pl egy telefonszámot, amire jön megerősítő kód, nem?"

Ha valaki nagyon csalni akar, vesz pár száz SIM kártyát, aztán meg van oldal. Egyébként sok oldal nem kéri.

2024. aug. 7. 20:40
 6/8 anonim ***** válasza:
Mostanában?? Csalók már telwfon és i ternet előtt is léteztek, és létezni is fognak. Minden felületen, ahol a buta hiszékeny emberek ott vannak.
2024. aug. 7. 23:27
 7/8 anonim ***** válasza:

"Az angolul phone number spoofingnak, vagy caller ID spoofingnak nevezett csalás annyit tesz, hogy az átverés során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító. A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a hívott fél bizalmát: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefon névjegyzékében egy közismert szolgáltató száma tűnik fel – de csak látszólag."

24.hu

2024. aug. 8. 08:31
 8/8 A kérdező kommentje:
#7 érdekes, nem tudtam hogy ilyesmi létezik.
2024. aug. 8. 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!