Olyan BIOS-on, ami NVME-t még nem ismer (fel sem ismeri), valahogy bootolható-e NVME?
Windows Server 2022-őt bootolnék (UEFI), PCIe adapterre pakolt NVME meghajtóról olyan BIOS-on, ami nem ismer még NVME-t.
Az alaplaphoz újabb BIOS frissítés már nem érhető el. Valahogy "okosítható", "bővíthető" a BIOS?
#10:
Semmi jelentősége a secure bootnak a kérdéshez, de ezt már megírták.
Az alap(lap) probléma, hogy a gép BIOS-a, nem ismeri az NVME-t, mint adathordozót (semmilyen típust). Tehát bootolni sem tud róla. Fel sem ajánlja a bootolási sorrend beállításnál. Ezen lépjünk már túl.
#11:
Már elnézést miért instabil egy pendrive? Egy jófajta márka nem hinném hogy instabilabb lenne mint egy mechanikus HDD :D :D
Eleve csak a bootoláshoz kell, sebessége is mellékes. Bootolás után már semmi funkciója, még írás sem történik rá. Ugyan mitől lenne instabil? A bootolt oprendszerben még letiltásra is került, hogy tuti elérhetetlen legyen onnan.
Vállalati rendszerekben, pl VMware ESXi-nél is megszokott (volt pár éve), hogy maga az ESXi/vSphere pendriveról bootolt teljes egészében, aztán a datastore már NAS-on, vagy SAN-on, vagy iSCSI-n, volt. Szerver alaplapokon (de újabban a hagyományosokon is) többek között pl ilyenekért van magán az alaplapokon is belső (kívülről nem is hozzáférhető) USB csatlakozó.
Pl:
Ne mond hogy vállalati rendszereket még nem raktár össze ESXi-vel, és ez most olyan újdonságként hangzik, hogy egy rendszert USB-ről bootolnak. Ráadásul ott az egészet onnan tolják. Én meg csak a NVME drivert és a bootmanagert.
Gondolom ha vállalati környezetben jó az USB-s megoldás, akkor SOHO környezetben is elmegy :D :D
#12:
Miért is lenne értelmetlen? Tökéletesen működik. És hozzá teszem stabilan.
#13:
Ha ennyire titkolod a secure boot állapotát akkor gondolom nem működik. :(
"Eleve csak a bootoláshoz kell, sebessége is mellékes. Bootolás után már semmi funkciója, még írás sem történik rá."
Pontosan ugyanezt tudja bármilyen belső meghajtó is, amit nem tudsz véletlenül eltüntetni a gépből és nem megy tönkre csak úgy, egyik pillanatról a másikra, mint a legtöbb pendrive. De nem firtatom tovább, én szóltam.
#14: Légyszi hagyjál az okoskodásoddal. Működik. És nem titkolom, mert számomra a Secure Boot teljesen lényegtelen. Be sem kapcsoltam a BIOS-ban. Ugyanis nem nem fontos se a TPM, sem a trusted boot nekem. Örülök hogy valami fogalmat hallottál valahol, és ezen lovagolsz.
Az meg, hogy a Secure Boot be van kapcsolva, még az NVME nem lesz ismerve a BIOS által. A kettőnek semmi köze egymáshoz.
De tudod mit, titkolom, és nem működik, ha ettől megnyugszol. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!