Olyan BIOS-on, ami NVME-t még nem ismer (fel sem ismeri), valahogy bootolható-e NVME?
Windows Server 2022-őt bootolnék (UEFI), PCIe adapterre pakolt NVME meghajtóról olyan BIOS-on, ami nem ismer még NVME-t.
Az alaplaphoz újabb BIOS frissítés már nem érhető el. Valahogy "okosítható", "bővíthető" a BIOS?
persze ha ertesz a bios programozashoz
talan ha leirnad
alaplapot
pcie bovitokartyat
ssd t
akkor elorebb lehetnenk
3
Csakhogy már nem a gagyi legacy módban akar bootolni egy nvme ssdről hanem secure boot-al..
Nem akartam csak ezért HDD/SSD-t beletenni. SSD-t meg azért nem, mert a Windows-ban egy adatbázis szerver fut. És nem mindegy az elérési idő. És azért az SSD és NVME között van különbség. Még úgy sem, hogy az OS SSD-ről, az adatbázis fájlok NVME-ről mennek. Ott az NVME-bootoljon arról! 2 Gigabájtért nem teszek bele még adathordozót. "Nem szép" :D
De a megoldást végül megtaláltam magamtól.
Egy pendrivre feltettem a Clover nevű UEFI alapú boot managert. Úgy, hogy az NVME EFI drivert engedélyeztem benne (NvmExpressDxe.efi, egy másolás csak). A BIOS a Clovert indítja a penről. Az már így látja az NVME drájvot és fel is ismerte a Windows bootloadert benne. Sőt, defaultban pár másodperc múlva azt indítja. Tökéletes.
Igaz a Clover nem igazán mezei bootolásra van kitalálva ahogy nézem, hanem macOS sima PC-re való ráhekkelésére/patch-elésére, de most ez tökéletes volt így.
Közben persze eszembe jutott, hogy valami ISOLINUX alapú bootmagerrel is megoldható lett volna. Ha abban van NVME driver.
Illetve már nem kísérletezek vele. De valószínűleg a Cloverből kiemelhető csak az NVME EFI driver (NvmExpressDxe.efi, kvázi BIOS "bővítés" gyanánt). Azt egy pendrive EFI mappájába bedobni. Meg egy EFI startup szkriptet (startup.nsh) csinálni. A BIOS az EFI szkriptet indítja. Ami betölti az NVME drivert, felolvassa újra az FS-eket, és már indítja a is a Windows bootloadert az NVME-ről. És akkor a Clover sem kell. De ezzel már nem volt kedvem kíséreletezni. Pedig ez lett volna a legminimálabbb és legtökéletesebb megoldás. :D
Valahogy így:
Szóval nem kell a BIOS-t átírni. De az EFI/UEFI a BIOS-ban pont azért van, hogy "bővíthető" legyen.
Egyébként első NVME bootolásnál kicsit megborult a Windows (Server 2022), mert eredetileg nem erre a gépre lett telepítve, hanem egy VMware ESXi-re, mint virtuális gép, egy virtuális meghajtóra. Onnan klónoztam blokk szinten át az NVME-re hálózaton keresztül (egy bootolható linux-al).
De második boot után (és újra az EFI boot sorrendet beállítva az USB-re) már rendesen elindult. Csak egy-két drivert kellett telepíteni az új hardverhez. Na meg a Cloveres pendrive persze.
Tehát egy külön pendrive nélkül nemis bootol.. :(
Msinfo32-ben a secure boot-ot bekapcsoltnak jelzi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!