Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Linuxot rakjak fel inkább...

Linuxot rakjak fel inkább Windows helyett?

Figyelt kérdés

Nagyon nem megy a Windows nekem, nem volt még operációs rendszerem, és jó volna egy gyorsabb, védett rendszer, ami immunis a vírusokkal szemben.

A windowson túl sok frissítés és hülyeség van, amik lassítják a rendszert nem értenek hozzá a microsoftnál.

2023. aug. 6. 15:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
81%

Nagyon régi vagy nagyon gagyi gépnek kell annak lennie, hogy a Windows lassú legyen rajta. Egy átlagos, 10 évnél fiatalabb gépen, SSD-vel, minimum 4 GB RAM-mal a Windows elfogadható sebességgel fut. Ha pedig valami Celeron vagy Pentium N-es procival szerelt laptopról van szó, akkor azt javaslom jó messziről a kukába hajítani.

Persze, tehetsz rá Linuxot, de azon sincs kevesebb frissítés, az erőforrásokat pedig alapvetően a programok viszik el, nem az operációs rendszer.

2023. aug. 6. 15:51
 2/12 anonim ***** válasza:
54%

Szia,

A különbőző linux disztribúciók pl. Ubuntu, Linux Mint, Fedora sem immunins a vírusokra stb.

A linuxra egyébként nem szükséges vírusirtó, de persze van lehetőség telepíteni ha szeretnél.

A windows 11-et nem mondanám rossznak, de persze vannak nyűgök ott is pont úgy mint bármelyik linux disztrónál.

Először szerintem próbáld ki a Linux Mintet.

Pendrivera rárakva live cdként ki tudod próbálni mielött felraknád.

Váltás elött azért gondold át, hogy van-e olyan windowsos alkalmazás ami neked szükséges és linuxra mondjuk nincs alternatíva(wine-al futtatható esetleg exe kiterjesztésű fájlok, de nem biztos hogy jól/egyáltalán működik.

[link]

[link]

2023. aug. 6. 15:54
 3/12 anonim ***** válasza:
82%

Olyan rendszert ne keress ami immunis a vírusokkal szemben, mert ilyen nem létezik. De a Linux egy kifejezetten biztonságosnak mondható rendszer.

Én is a Linux Mintet javasolnám. Könnyen kezelhető, stabil, nincs tele hülyeségekkel. Persze ez nem Windows, de ezt is meg lehet tanulni. Mindennapi átlagos használatra tökéletes. 3 változat van belőle: Cinnamon, MATE, XFCE. Cinnamon átlagos gépekre, ha gyenge/régi géped van, akkor inkább MATE vagy XFCE. Ezek minimalisztikusabbak. Amúgy meg ízlés kérdése kinek melyik tetszik, de szerintem egyikkel sem lehet melléfogni.

Neten sok segítséget találsz és van a Mint-nek egy magyar nyelvű fóruma is.

Hajrá!

2023. aug. 6. 17:55
 4/12 anonim ***** válasza:
60%
Miért érzem trollnak a kérdést?
2023. aug. 6. 18:47
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Szóval nem volt még operációs rendszered soha, de azért tudod, hogy a Microsoft nem ért hozzá.
2023. aug. 6. 21:03
 6/12 anonim ***** válasza:
55%
4: Nem csak te, ez simán egy vitakirobbantási kísérlet volt.
2023. aug. 7. 00:15
 7/12 anonim ***** válasza:
81%
Nem tökéletes a windows, de nem véletlenül ez az általános otthoni gépek oprendszere. Ha készen állsz a linuxra, akkor szerintem google segítségével is meg tudod oldani a telepítést. Ha nem, akkor sajnos nem állsz készen a linixra.
2023. aug. 7. 01:01
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget.

Aki azt írta, hogy Vitakirobbantás volt, annak üzenném, hogy vakon ne találgasson, mert tévedhet mint most. Egyszerűen csak meguntam a Windows frissítéseknél felbukkanó hibákat, amik kb visszatérő hibák voltak.

2023. aug. 7. 07:22
 9/12 anonim ***** válasza:
43%
Csak nehogy többet szívj a Linuxszal, és menekülj vissza a Windowshoz... Én egyébként nem gondolom, hogy ne értenének hozzá, nálam gyenge gépen is hibátlanul megy, és szerintem a nagy többségnél is így van, nálad lehet a probléma inkább.
2023. aug. 7. 08:10
 10/12 anonim ***** válasza:
44%
+1 a Linux-ra, imádom :)
2023. szept. 21. 06:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!