Létezik olyan technológia amivel linux replikációkat lehet készíteni?
Olyan technológiát keresek amivel több linux szervet lehet egybe kötni, és az elvégzett műveleteket replikálják egymás között.
Pl. ha az egyikre telepítek egy csomagot akkor települ az összes többire, vagy ha módosítok egy fájlt akkor frissül a többi nodeon, vagy ha újraindítok rajta egy servicet úgyszintén újraindul mindegyiken stb. stb...
#10:
Bár hibásan, de szerepel benne:
"Olyan technológiát keresek amivel több linux szervet lehet egybe kötni"
illetve a többi megadott információból is következtetni lehet rá.
Köszönöm a válaszokat!
Elnézést az elírásért, későn írtam és ráadásul telefonról pötyögtem.
A lényeg, hogy át kellett venni 10 szervert ami hálózati konfigon kívül mindenben azonos (egy haproxy van előttük).
Ansible-t soha nem látott a gép, és már agyon van tákolva mindennel is.
Az előző üzemeltető egy trükkös kis terminállal csatlakozott be mind a 10 gépre egyszerre, és szinkron inputtal ("Broadcast input") csinálta a módosításokat rajta (jelenleg én is ezzel tákolom tovább a gépet).
Azért gondolkodtam azon, hogy létezik-e olyan technológia ami ezt a terminálos trükköt helyettesíti, és nem kell fél óra hozzá, hogy összeállítsak egy ilyen 10 ablakos terminált, mert akkor elég lenne bemenni az egyik gépre, ott megcsinálni a változtatásokat és azt szétszinkronizálja a többi szerverre.
Ja és igen, elkezdtem hozzá playbookokat írni, de sajnos rengeteg minden van ezeken a gépeken, és sokszor tűzoltás jelleggel kell valamihez hozzányúlni, olyankor pedig nincs idő playbook készítéshez.
De ha nincs ilyen technológia ami az aktuális állapottól kezdve minden lépést replikál, akkor lehet jobban járok ha letúrom az egészet és felhúzom rendesen megírt ansible collectionnel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!