Hogyan tanulhatom meg a Linux op.rendszert?
Sziasztok, elkezdtem programozással foglalkozni/tanulni, s szeretném idővel a Linux op. rendszert is barátommá tenni, azonban semmit nem tudok róla kb. hogyan működik, miért, stb.. Ha jól sejtem programozásnál azzal barátibb lenne a jövőben, mint windowson integrált környezetben, ezért kérek segítséget, hogy van e valakinek megfelelő videó ajánlása, vagy weboldala ahol tudnék ismerkedni ezzel? :)
Előre is köszönöm a segítséget!
Én még ebből a könyvből tanultam meg a legalapvetőbb parancsokat, a jogosultságkezelést, a fájlrendszert: [link]
De ha könyvet keresel, akkor találsz modernebb ÉS Linuxos könyvet (mert ez ugye Unix), egyébként van a neten kismillió tutorial.
Alapvetően én is azt mondom, tölts le egy disztrót, telepítsd fel vagy fizikai vasra, vagy virtuális gépbe, használd, és oldd meg a felmerülő problémákat. Már ebből is sokat meg lehet tanulni.
Mondjuk szerintem közvetlenül a progrmaozáshoz nincs sok köze, hacsak nem az, hogy (szerintem) Linuxon javarészt kényelmesebb eszközök állnak rendelkezésre. De én a markáns különbséget magában a rendszerben látom, sok olyan sz*pástól megkímélem magam, ami Windows környezetekben megszokott. Ha pedig jobban érzem magam az adott rendszerben, akkor a rajta végzett munka, legyen az akár programozás, akár más, az is kellemesebb.
Nagyon félni egyébként nem kell. A népszerűbb Linux kiadások már simán vannak olyan felhasználóbarátak, mint a Windows. Sőt... :-)
Ez is egy grafikus felületű oprendszer, közülük pl. a Mint nem is nagyon szakított a klasszikus, jól megszokott felépítéssel, de pl. a Gnome felület sem olyan, amin egy szakmabeli ne tudná kiismerni magát.
Én is azt mondom, hogy próbáld ki! Azért a telepítésnél kicsit óvatosnak kell lenned, nehogy véletlenül legyalulj mindent (kivéve persze, ha ez a cél), de szerintem a legcélszerűbb, ha dual bootot használ az ember.
Én is azt javasolom, hogy egyszerűen töltsél le egy (kezdőknek való) disztrót (pl. Linux Mint vagy Ubuntu) és használd. Ha valami nem megy, olvass utána, nézz meg egy videót.
Én a 70+ anyámnak Linux Mint-et telepítettem, észre sem veszi nagyon a különbséget a Win között, max nnyit, hogy a gépe gyorsabb, és nem kell havonta kihívni a számítógép szerelőt.
Youtube-ot, facset, ugyanúgy nézi rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!