Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan tanulhatom meg a Linux...

Hogyan tanulhatom meg a Linux op.rendszert?

Figyelt kérdés

Sziasztok, elkezdtem programozással foglalkozni/tanulni, s szeretném idővel a Linux op. rendszert is barátommá tenni, azonban semmit nem tudok róla kb. hogyan működik, miért, stb.. Ha jól sejtem programozásnál azzal barátibb lenne a jövőben, mint windowson integrált környezetben, ezért kérek segítséget, hogy van e valakinek megfelelő videó ajánlása, vagy weboldala ahol tudnék ismerkedni ezzel? :)

Előre is köszönöm a segítséget!

2023. máj. 12. 11:27
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
A legegyszerűbb, ha letöltesz egy linux disztrót és elkezded használni (akár csak VM-ben). Így akkor látod, hogy első ránézésre mik a különbségek (pl. csomagkezelő), majd szépen lassan rátérhetsz a terminál használatára. És itt már lehet programozni is, de egyébként IDE van linuxra is, szóval hasonló élményt lehet elérni, mint windowson így kezdőként.
2023. máj. 12. 11:31
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Én még ebből a könyvből tanultam meg a legalapvetőbb parancsokat, a jogosultságkezelést, a fájlrendszert: [link]

De ha könyvet keresel, akkor találsz modernebb ÉS Linuxos könyvet (mert ez ugye Unix), egyébként van a neten kismillió tutorial.

Alapvetően én is azt mondom, tölts le egy disztrót, telepítsd fel vagy fizikai vasra, vagy virtuális gépbe, használd, és oldd meg a felmerülő problémákat. Már ebből is sokat meg lehet tanulni.

2023. máj. 12. 11:39
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, rajta leszek akkor! :)
2023. máj. 12. 12:00
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk szerintem közvetlenül a progrmaozáshoz nincs sok köze, hacsak nem az, hogy (szerintem) Linuxon javarészt kényelmesebb eszközök állnak rendelkezésre. De én a markáns különbséget magában a rendszerben látom, sok olyan sz*pástól megkímélem magam, ami Windows környezetekben megszokott. Ha pedig jobban érzem magam az adott rendszerben, akkor a rajta végzett munka, legyen az akár programozás, akár más, az is kellemesebb.

Nagyon félni egyébként nem kell. A népszerűbb Linux kiadások már simán vannak olyan felhasználóbarátak, mint a Windows. Sőt... :-)

Ez is egy grafikus felületű oprendszer, közülük pl. a Mint nem is nagyon szakított a klasszikus, jól megszokott felépítéssel, de pl. a Gnome felület sem olyan, amin egy szakmabeli ne tudná kiismerni magát.

Én is azt mondom, hogy próbáld ki! Azért a telepítésnél kicsit óvatosnak kell lenned, nehogy véletlenül legyalulj mindent (kivéve persze, ha ez a cél), de szerintem a legcélszerűbb, ha dual bootot használ az ember.

2023. máj. 12. 13:08
 5/10 anonim ***** válasza:
26%
Nem a linuxtol leszel jobb programozó. Semmivel se jobb felület mint a Windows. az előnye talán annyi hogy a programozók egy része előnyben részesíti a parancssoros használatot ami itt kiforrottabb mint a Windows alatt.
2023. máj. 12. 13:25
 6/10 anonim ***** válasza:
88%
Feltelepíted és használod! Ha valami nem megy, akkor meg olvasol és kísérletezel. Ennyi. (Megmondtam a tutit, ha menő és gazda programozó leszel, gondolj a szegény mesteredre, aki megváltoztatta az életed. Szegény, megfáradt mestered szívesen járna X3-assal, vagy Nissan Qashqai-al. )
2023. máj. 13. 21:02
 7/10 Tom Benko ***** válasza:
Az angol nyelvvel érdemes barátkoznod, a legtöbb infó ezen a nyelven van. Mondjuk ezt ajánlották: [link]
2023. máj. 13. 22:19
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt javasolom, hogy egyszerűen töltsél le egy (kezdőknek való) disztrót (pl. Linux Mint vagy Ubuntu) és használd. Ha valami nem megy, olvass utána, nézz meg egy videót.

Én a 70+ anyámnak Linux Mint-et telepítettem, észre sem veszi nagyon a különbséget a Win között, max nnyit, hogy a gépe gyorsabb, és nem kell havonta kihívni a számítógép szerelőt.

Youtube-ot, facset, ugyanúgy nézi rajta.

2023. máj. 15. 15:57
 9/10 vegh1500 válasza:
100%

Szia! Ezen a csatornán nézz körül. Szerintem van rajta egy csomó hasznos tartalom. [link]

[link]

2023. máj. 29. 08:13
 10/10 gentoojedi ***** válasza:
100%

Ez nem értem miért nem ajánlotta senki. Igaz régi dokumentáció, de még mindig érvényesek. Kiindulási alapnak kötelező:

[link]

Az oldalon még érdemes körül nézni, sok hasznos információ van rajta.

[link]

2023. jún. 5. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!