Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Nagyon nagy terjedelmű Word...

Nagyon nagy terjedelmű Word dokumentum szerkesztése esetén lehet valahogy gyorsítani?

Figyelt kérdés
Szerkesztem a portfóliómat, de olyan sok mindent kérnek bele, hogy több 100 oldal, lehet, hogy 1000 is lesz mellékletekkel együtt és borzasztó lassú amiatt, hogy ilyen nagy terjedelmű, de ez nagyon nehezíti a munkámat. Fel lehet valahogy gyorsítani, hogy rendesen működjön, vagy a nagy terjedelem miatt ilyen lassú marad?

2023. máj. 12. 08:37
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Most ezzel érdemben nem biztos, hogy tudok segíteni, de ekkora dokumentumoknál a Word kifejezetten problémás. Talán a LibreOffice némileg jobb ilyen téren, de ezer oldal az azért ezer oldal...

Nyilván az sem mindegy, hogy milyen összetételű, és hogyan lett megszerkesztve a dokumentum. Gyakori "hiba", hogy a képeket nem méretezik át a beilleszés előtt. Ugyanis a dokumentumban hiába méretezik már át, a "háttérben" az az eredeti felbontásával fog tárolódni, és csak a megjelenítéskor méreteződik át. Továbbá a szakszerű tördelés is kicsit javíthat a teljesítményen.

De ekkora terjedelmeknél már inkább magával a szoftverrel van a probléma. A Word - és a többi hasonló szövegszerkesztő - arra nagyon jó, hogy viszonylag rövidebb, pártíz, vagy esetleg száz-kétszáz oldalas, nagyrészt csak szövegből álló dokumentumokat megszerkessz vele. Arra is jó, ha kicsit összetettebb, 1-2 oldalas dokumentumokat készíts vele. Oklevelet, meghívót, névjegykártyát, stb. (Bár azokra is vannak megfelelőbb szoftverek.) De arra nem, hogy egy nagyon nagy, összetett, ábrákban és képekben gazdag dokumentumot készíts vele. Ilyen célokra vagy valamilyen kiadványszerkesztőt célszerű használni (pl. Scribus), vagy pl. a Lyx nevű dokumentumszerkesztőt. Arra azonban most nem merlek bíztatni, hogy rögvest válts, mert ezek kezelésének készségszintű elsajátítása azért nem pár nap. De a jövöre nézve célszerű valamelyiket megismerned, hogy ha hasonló problémába futsz bele, akkor már ne legyen ilyen probléma. Jelenlegi munkahelyemen én kezdtem el Scribust használni arra, amire elődeim Wordöt használtak. Rengeteg szívástól kímélem meg magam ezzel. A Lyxet pedig pár hónapja tanulom. Kifejezetten tetszik. Ha nagyobb lélegzetvételű dokumentumot írnék, 100%, hogy abban kezdeném. Bár nem olyan látványos, mint a Word, és jóval több tanulást igényel, de hosszabb távon megéri.

Viszont most pont időből nincs sok. Igazából teljesen jó megoldást nem tudok javasolni. Megnézheted más szövegszerkesztőkben, hogy hogyan kezelik a nagyobb dokumentumokat (LibreOffice Writer, Google Docs (ez online), OnlyOffice, WPS, stb.), vagy marad a nagyon fapados megoldás: a mellékleteket utólag teszed be a dokumentumba. Ami mondjuk akkor nem járható út, ha a Word doksit kérik leadni, de ha pl. pdf-ben kell megcsinálni, abba utólag már lehet lapokat beszúrni.

2023. máj. 12. 13:00
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Igen, a képeket nem méreteztem előtte, nem is gondoltam, hogy ez probléma lehet.
2023. máj. 12. 15:14
 3/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget:) LibreOffice lett végül a megoldás. Kész is lett. :)
2023. máj. 12. 20:24
 4/5 anonim ***** válasza:
Szuper, örülök, hogy segíthettem! :-)
2023. júl. 10. 09:50
 5/5 anonim ***** válasza:

Esetleg többdarabbá szerkeszteni?

p. egy dokumentum 200 oldal, majd egy új dokumentumban a folytatás.

Megj.: Word 2019 (Van licenszem) egy 200 oldalas dokumentumot 15 másodperc alatt tölt be nálam, ugyanezt a doksit a 2007-es Word 3 másodperc alatt...

(i7 10750H / 32GB RAM / GeForce GTX1650Ti 4GB / Nvme SSD)

2023. aug. 7. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!