Miért használják és váltsak-e?
Mondjuk én egyiket sem használnám, maradok a Linuxnál.
Marketing. Ez a kulcs. Nem mondom azt, hogy azok ne lennének jó gépek, de közel sem annyira jók, mint amennyibe kerülnek. Pont múltkor nézegettük barátnőmmel az iMac gépeket. Nem mint ha szerettünk volna olyat (és nem csak az ára miatt, ő jól érzi magát Windows-zal, én meg tökéletesen megvagyok a Linuxszal), és eléggé elgondolkodtató, hogy pl. ha 8 helyett 16 GB RAM-ot szeretne az ember, akkor az százezerrel többe kerül. Vagy ha fél helyett 1 TB háttértárat akar az ember, az szintén százezerrel több. 2 TB már 300-zal kerül többe. Ráadásul ez a számomra irritáló, monitorralegybeépített konstrukció, amivel aztán sz*phat az ember, ha valamelyik részegységet javítani, cserélni, vagy fejleszteni kéne.
Az a mesésen az utolsó bitig agyonoptimalizált szoftverkínálat pedig inkább mese, mint valóság. Szép kis marketing-maszlaggal megfűszerezve.
Való igaz, hogy vannak profi videószerkesztő és -vágó szoftverek, amik nagyon erre a platformra vannak optimalizálva, de igazából a fejlesztőkön múlt, hogy mire mennyire optimalizálják. Csak a '90-es években terjedt az Apple-kultusz, hogy az mennyire csúcs multimédiás cucc, mennyivel stabilabb, meg jobb, mint bármi más. És emiatt eredendően több ilyen célú szoftvert is erre a platformra kezdtek írni. Én használtam anno Macintosht. Valahogy soha nem éreztem azt, hogy ez jobb lenne, mint a konkurencia.
Ráadásul a profi videószerkesztés nagyjából a felhasználók alib 1%-át érinti. Egy szűk célközönségről van szó. Ahhoz meg, hogy az ember a Tiktokra szánt videóit megszerkessze, nem kell profi cucc. Ez olyan, mint amikor egy blur effektért már Photoshop után sír az ember.
Ha munkához kell a gép, akkor azért olcsóbban meg lehet szerezni.
A hasonló kaliberü windowsos gépek pedig nem olcsóbbak nagyságrendekkel.
Elé inkoherens a dumád... legközelebb próbál egyeztetni a fejedben az 'akarok egy mac-et' és 'az úúálom az epölt' közül mit is szeretnél tulajdonképpen :D
Miket olvastál róla?
"de közel sem annyira jók, mint amennyibe kerülnek."
Egyetértek, mindkét oldalnál vannak problémák. Habár a memória, tárhely és egyéb dolgok olcsóbbak, de a videókártya az szerintem indokolatlanul drága. Bár nem értek ezekhez. De az Apple-nél nagyon túlzásba vitték az árazást. (Legalább is magyar árakhoz mérten.) Ha legalább 30-40%-al olcsóbbak lennének, akkor biztos sokkal több ember váltana inkább Apple cuccokra, mert tényleg jók. De úgy, hogy az Iphone SE 2022 is 230 ezer 128 GB tárhellyel...
https://www.youtube.com/watch?v=uTal3Tf9ogE
https://www.youtube.com/watch?v=O4hXyeB1aV4
Nem néztem végig őket.
Nem utálom az Apple márkát. Kérlek ne feltételezz ilyeneket.
https://www.youtube.com/results?search_query=virtual+macos
Nem próbáltam ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!