Linux alatt hogyan lehetne beüzemelni egy Microsoft egeret?
Kaptam valakitől egy Microsoft Sculpt Ergonomic Mouse 1560 típusú vezeték nélküli egeret, amit szeretnék használni Fedora Linux alatt, de nem megy.
Van hozzá egy USB-s vevő, amire az lsusb parancs ezt írja ki: Microsoft Corp. Wireless Receiver 1461C
Az egérbe új elemeket tettem, szóval azzal nem kéne, hogy baj legyen, világít is. Az este már próbálkoztam vele, annyit sikerült elérnem, hogy tudtam mozgatni a kurzort, csak akadozva, de sajnos már azt se tudom elérni, hogy legalább ennyire működjön. Lehetséges lenne valahogy működésre bírni? Egyáltalán össze kell hangolni valahogy az egeret a receiver-rel, vagy csak simán elég bedugni és bekapcsolni? Ez szabványos egér egyáltalán, szóval platformfüggetlen, vagy ez csak Windows-zal tud kommunikálni? Ha valami unofficial driver is van, az is jó, csak lehessen Fedora 37-re telepíteni.
Máshol működik az egér?
Csak mert ezek eléggé szabványos módon kommunikálnak, ha a vevőhöz eljut a jel, az ugyanolyan jelet továbbít a gép felé, mintha egy akármilyen más egértől származna az.
Próbáld meg a resetmsmice programmal. Innen le tudod tölteni: [link]
A resetmsmice-1.1.3-1.fc27.x86_64.rpm fájlt letöltöd, telepíted (működik, kipróbáltam), és elindítod.
Egyébként mennie kellene.
#6 Kipróbáltam, sajnos nem működött ezzel se.
Egyébként az egeret próbáltam Debian és Ubuntu alatt is, egyiknél se működött, viszont Manjaroval igen. Esetleg valami nonfree firmware csomagot kéne telepíteni?
Akkor prónáljuk meg a chat GPT-t: azt mondja:
Sajnos, az Microsoft Sculpt Ergonomic Mouse 1560 egered támogatása Linux rendszereken nem garantált, mivel nincs hivatalos Linux driver a Microsofttól. Azonban, ha az egér működik Manjaro Linux alatt, valószínűleg az ahhoz tartozó driver segítségével.
Az egyik módja, hogy megvizsgálod a Manjaro rendszer telepített csomagjait az egérhez kapcsolódóan, és megnézed, melyik csomag tartalmazza a driver-t. Ehhez futtasd a következő parancsot a terminálban:
pacman -Qs mouse
Ez a parancs megkeresi a telepített csomagokat, amelyek tartalmazzák a "mouse" szót a nevükben vagy leírásukban. A kimenetben keress olyan csomagot, amely tartalmazza a "Microsoft" vagy "Sculpt" kulcsszavakat.
Ha megtaláltad a csomag nevét, akkor telepítheted azt Fedora Linuxon is, ha az is rendelkezik ugyanazzal a csomaggal. A Fedora alapértelmezett csomagkezelője a dnf, tehát futtasd a következő parancsot a terminálban, hogy telepítsd a csomagot:
php
sudo dnf install <csomag neve>
Reméljük, ez a módszer segít abban, hogy az egér működjön Fedora Linux alatt is. Ha további kérdéseid merülnének fel, ne habozz kérdezni!
Manjarón, mikor beírod, hogy lsusb, akkor elméletileg látnod kell az egeret. Nálam ez most ilyen:
Bus 002 Device 065: ID 413c:301a Dell Computer Corp. Dell MS116 Optical Mouse
Az ID után álló két szám a vendorID (413c) és a productID (301a). Ha ezt leírod, lehet, hogy ez alapján ki tudjuk találni, hogy a Manjaro milyen modult használ hozzá.
Esetleg beírhatod azt is, hogy lshw -c input, kikeresed az egeret, valami ilyesmit fogsz látni:
*-usb:2
description: Mouse
product: PixArt Dell MS116 USB Optical Mouse
vendor: PixArt
physical id: 6
bus info: usb@2:1.6
logical name: input75
logical name: /dev/input/event3
logical name: /dev/input/mouse0
version: 1.00
capabilities: usb-2.00 usb
configuration: driver=usbhid maxpower=100mA speed=1Mbit/s
Itt a configuration: driver=valami az érdekes. Hogy néz ki nálad ez a sor (Manjaro alatt)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!