Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogy lehet cd/dvd tartalmát...

Hogy lehet cd/dvd tartalmát sftp-n linuxról windowsra átmásolni?

Figyelt kérdés

Van egy régi gép, amin egy gui nélküli debian fut. Az új (windows 10) gépemmel látom is a debian mappáit (winscp program). Nem értek linuxhoz... ez a felcsatolás stb. Valami mount parancsot bepötyögtem, és sikerült is egy sr0 nevű fájlt átmásolnom windowsra. Ez a típusa, hogy fájl... 7zipel kicsomagoltam és mp3 anyagok voltak benne. Lejátszottam őket, és össze-vissza hangzavar volt csak. Nem tudom a dvd volt-e rossz, vagy pedig én járok rossz úton.

Szóval berakom a lemezt a gépbe, utána milyen parancsot kell beírni linuxon? Majd ezután hogyan tudom a lemez tartalmát windowsra átmásolni, hogy jó is legyen?

2023. jan. 31. 00:14
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Átteszed a dvd-t a windowsos gépbe... 🤠
2023. jan. 31. 00:24
 2/6 A kérdező kommentje:

Nincs optikai meghajtó a windows gépben (venni se akarok). A régi gép meghajtója nem satás, így azt se tudom átrakni.

A régi gép nem támogatja az usb bootolást. DVD-ről lehetne csak telepíteni mondjuk windows XP-t, de nincs ilyen telepítőm.

Elvileg LAN-ról is tud bootolni, de gyakorlatban ez se működik.

Windowson indítok egy Serva nevű programot, ami tud tftp és dhcp szolgáltatást is nyújtani. Mindent úgy konfigurálok be ahogy kell.

Beállítom a boot sorrendet, de hálózatról nem akar bootolni. Azért nem akar, mert IP címet se kap. Akkor kap csak IP címet, ha a debian rendszer betölt. Tehát a dhcp működik, hisz kap ip címet a kliens (csak nem akkor amikor kellene).

2023. jan. 31. 00:36
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha van elég hely a Linuxos gépen, készíts az optikai lemezről lemezképet - például így (nem kell felcsatolni a meghajtót):

dd if=/dev/sr0 of=/tmp/output.iso bs=2048 count=$blocks status=progress

majd az elkészült lemezképet sftp-n keresztül átviheted, majd az elkészült lemezképet felcsatolhatod:

[link]

2023. jan. 31. 00:39
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha linuxon elindítod az ftp szervert akkor windowson már semmi külön programot nem kell telepíteni a letöltéshez. [link]

Total Commanderhez van olyan plugin amivel fdd-vel bootolt DOS alól rs232 kábelen át is tudsz másolni.

2023. jan. 31. 00:54
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Hát... az sr0 nevű "fájl" az igazából maga a meghajtó. Nem azt kell átmásolnod, hanem a benne található fájlokat, amiket alapból a /media/felhasználónév/lemeznév helyen érsz el.
2023. jan. 31. 01:06
 6/6 A kérdező kommentje:

Felcsatolás nélkül az iso megoldás is működik.

Felcsatolással pedig az 5. válasz segített. Korábban rossz helyen kerestem, de így már tiszta a dolog.

Köszönöm a válaszokat.

2023. jan. 31. 02:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!