Hardver hiba okozhat olyat, hogy a gépen futó Linux rendszer így rendetlenkedik?
Az Arch azoknak való, akik szeretik a rendszert a lehető legnagyobb mértékben uralni, és a lehető legapróbb dolgokat is szeretnék maguk bütykölgetni. Ha jól csinálod, akkor atomstabil lesz. De az ilyen "csináld magad" disztrók hátránya az, hogy elszúrni is könnyű, ha nem elég kompetens hozzá az ember. (Félreértés ne essék: én sem vagyok egy Arch-bűvölő típus, bár (egyelőre) nem is igénylem, hogy olyan mélységig belemásszak a rendszerbe.
Fedorával csak szerverekkel van tapasztalatom, ott semmi problémával nem találkoztam, azt leszámítva, hogy vannak apróbb eltérések a Debianos vonalhoz képest.
Egyébként többet tudnánk mondani, ha több konkrétumot mondanál, mert a "valami anomália", meg a "volt gondom párszor" nem olyan információ, amivel tudnánk érdemben mit kezdeni. Ubuntu/Mint esetén csak akkor tapasztaltam problémát, ha bizonyos külső tárolókat is felvettem. De ez esetben nem a disztróval, hanem az adott tárolóval van pobléma. Valószínűsítem, hogy talán itt a LibreWolf kavar be. Ahogy nézem, AppImage, és Flatpak változata is létezik, talán érdemes ezzel egy próbát tenni.
Nem hiszem, hogy hardverprobléma lenne, báááár... én már találkoztam olyannal, hogy vinyóhiba miatt a csomagadatbázis sérült. Izgalams volt helyrepofozni ezután a rendszert. :D
Manjaronál nálam is előjöttek ezek a hibák, Fedoránál még nem. Ubuntu alapú disztróknál pedig néha csomagfüggőségi hibákba futok...
Fedora esetén a hiba oka, hogy a Librewolf maintainere valamiért megváltoztatta a csomag aláírókulcsát, hogy miért, azt ő tudja.
Mikor legközelebb frissítesz, próbáld meg ezt a két parancsot:
dnf clean all
dnf upgrade --refresh
Esetleg ezeket:
dnf clean all
dnf update --nogpgcheck
Az Arch soha nem volt és nem is lesz atomstabil, mivel egy bleeding-edge distro és mindig még a legjelentéktelenebb csomagok is azonnal megkapják a frissítést, függetlenül attól, hogy szükséges -e vagy sem.
A Fedora ugyan nem rolling, de közel jár hozzá.
Hardver hiba szerintem biztos nem okoz ilyet.
Csináld amit a második válaszoló javasolt, ha úgy sem jó, akkor telepítsd flatpakból, fent van ott is a LibreWolf.
Én csak annyit tennék hozzá. Atomstabil disztribúciók az alábbiak:
Debian (stabil ág), Slackware, Alma/Rocky Linux (red-hat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!