Aki rendszer gazda akar lenni kell a matek?
Kell.
Meg a magyar nyelv is kell, sőt, az angol is kell, de még a fizika, kémia, meg a biológia is... hiszen azokból is át kell menned 8.-ban, és különben is: illik tudnod, hogy ne nyúlj bele csavarhúzóval a tápkábelbe. ;-)
Komolyabbra fordítva a szót: az eleve egy mítosz, hogy az informatika/számítástechnika, és a matematika annyira karöltve együtt járnának. Bizonyos területeken persze kell. Mondjuk ha neurális hálókkal, "mesterséges intelligenciával" akarsz foglalkozni, akkor megkerülhetetlen legalább az analízis magas szintű ismerete. De egyébként annyi kell, hogy ismerd a számokat, ismerd a négy alapműveleteket, ne kapj sikítófrászt, ha meglátsz egy 16-os számrendszerben írt értéket, és persze legyen egy minimálisan elvárt logikád. Amiért sokan szeretik a matematikával összemosni, annak a legfőbb oka az, hogy még amikor csak szárnyait bontogatta a szakma, akkoriban az egyetemeket ameddig nem kapott külön tanszéket, általában a matematika tanszékhez zsúfolták be. Innen ered ez a fene nagy matek-kultusz.
Az, hogy mindig is érdekelt, hogy milyen rendszergazdának lenni, az csak egy dolog. Engem is érdekelt, hogy milyen lehet a USS Enterprise-on űrhajósnak lenni, de ettől még nem lettem űrhajós. ;-)
De nézzük a mai napomat! Kaptam tegnap egy e-mailt, hogy az egyik telephelyünkön egy DNS openresolver üzemel, és ez potenciális biztonsági kockázat, cselekedjek. Aztán az épület egyik szárnyában nagyon lecsökkent a wifi-lefedettség. Kiderült, hogy az egyik AP-hoz, ami POE-n kapná az áramellátást (is), nem jut el az áram. Továbbá az egyik gép nemkapott IP-t, pedig DHCP szerver van, aztán pedig volt egy nyomtató, amelyik hol nyomtatott, hol nem.
Oké, igaz, ez egy eléggé zsúfolt nap volt, legalábbis a délelőtt (szerencsére pénteken már ilyenkor pangás van), meg tény, hogy nekem azért jópár év tapasztalatom van már. De neked mondjuk mennyire feküdne egy ilyen munkanap? Hogyan kezdenél neki a problémák megoldásának? Egyáltalán: hogyan akarod a megfelelő tudásanyagot megszerezni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!