Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ha rendszer gazda szeretnék...

Ha rendszer gazda szeretnék lenni milyen felső fokú végzettség kell?

Figyelt kérdés
Egyáltalán van olyan ,hogy rendszer gazda szak fő sulin?
2021. febr. 18. 00:27
 1/7 anonim ***** válasza:
Nincs, ez OKJs képzés (nem tudom, az új rendszerben minek nevezik őket).
2021. febr. 18. 00:47
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Mérnökinformatikus diploma ami arra való, OKJ-vel is el tudsz helyezkedni ha ügyes vagy
2021. febr. 18. 00:52
 3/7 anonim ***** válasza:

Régen ezt "Informatikai rendszerüzemeltető" (OKJ 54 481 06) képzésnek hívták, amit vagy szakgimnáziumi vagy érettségi utáni felnőttképzés keretén belül lehetett elsajátítani - az alapok (hálózati ismeretek, Windows/Linux-szerverismeretek, kis programozás, adatbázis-kezelés - gyakorlatibb-jellegű képzés volt) elsajátításához, megfelelő gyakorlás és önképzés mellett elegendő tudást nyújtott (tudom, nekem is van ilyen képesítésem többek között).

Most ez "Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus" (5 0612 12 02) névre hallgat.

Ezek mellé még lehet gyártóspecifikus - Cisco (ez egy nagy és elismert hálózati eszköz gyártó, routereket, switcheket, VOIP-eszközöket, tűzfalakt gyárt), Microsoft (Windows), Redhat (Linux) Vmware (virtualizációs szoftverek),... - képzéseket végezni, növelve a keresettségedet.

Felsőoktatásban kb. a már emlegetett "mérnökinformatikus" képzés a hozzá legközelebb álló, de ez sokkal elméletibb képzés: sok matekkal, számítástudományi résszel.

2021. febr. 18. 01:14
 4/7 anonim ***** válasza:

Főiskolán/egyetemen nincs, legfeljebb rendszerinformatika szakirány lehet bizonyos informatikai szakokon.

De aggodalomra semmi ok, nem sok példát láttam rá, hogy valakit egy informatikusi diplomával alkergettek volna a rendszergazdai állásinterjún, mondván, neki csak egy szinttel magasabb végzettsége van. ;) A legtöbb informatikai szakon messze többet tanítanak a rendszerinformatika témaköréből, mint a rendszergazda OKJ-n.

Egyébként meg szélsőséges mértékben a munkahelytől függ, hogy mennyire követelik meg a szakirányú végzettséget. Kisebb cégeknél és intézményeknél gyakori, hogy valakit, aki kicsit konyít a gépekhez, kineveznek rendszergazdának. Nem kétséges, hogy ez mennyire rossz gyakorlat, de attól még létező jelenség.

2021. febr. 18. 01:14
 5/7 A kérdező kommentje:
Ha jól értem akkor nekem muszáj mérnök informatikus diplomát le tennem ha rendszergazda akarok lenni? Legtöbb helyen felső fokú végzettséget kérnek vagyis mérnök informatikusra gondolnak?
2021. febr. 18. 01:41
 6/7 anonim ***** válasza:

#5 alapból véve igen, de sokszor jó bármilyen mérnöki diploma, egy villamosmérnöki is teljesen ok vagy akár egy gépész is, főleg ha van mellé az az OKJ vagy CCNA

+ a gyakorlat ami igazán számít

2021. febr. 18. 01:53
 7/7 anonim ***** válasza:
#5 de nem muszáj, csak ha kérnek kizárólagosan felsőfokú végzettséget az adott helyen, megesik
2021. febr. 18. 01:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!