Mi a véleményetek a magyar Wikipédiáról?
Tudom, volt már pár ilyen kérdés, de én is kíváncsi lennék a véleményekre. Én ugyanis hét évig voltam szerkesztő (2015-ben kezdtem szerkeszteni IP-címről, majd '17-ben regisztráltam egy fiókot). Ez alatt kitanultam a wiki csínját-bínját. De sajnos nem dicsérni jöttem az internetes enciklopédiát, legalábbis a magyar változatot semmiképpen. Nos. Az a problémám a magyar wikivel, hogy a fontosabb/értékesebb/érdekesebb témák teljesen hiányoznak, míg az ilyen sallangok, mint a focisták, celebek, mellékutak, buszok, buszmegállók, katonai temetők, kpop együttesek/albumok, rajzfilmepizódok/sorozatok mellékszereplői, érdektelen egyértelműsítő lapok, stb. naponta születnek. És akkor még nem is beszéltem az önreklámokról, a trollkodásokról, a szubcsonkokról és a gépi fordításokról. Ezeket jellemzően meg lehet találni a magyar wikin, miközben világcégek, híres emberek (tudósok, sportolók, politikusok, stb.), események, etc. piros linkkel virítanak. Sokan elmondták már ezt, tudom, de mondom, én is kíváncsi vagyok a véleményekre. Tudom egyébként, hogy mindenki szabadidejében szerkeszt, de azért akkor is... Tudom azt is, hogy általában arról írnak, ami "közérdeklődésre tarthat számot", de akkor is... Csak nekem van ilyen fanclub érzésem, amikor a magyar wikit olvasgatom? Főleg a sok focista, celeb és koreai popegyüttes láttán. Egy fanclub, ahol érdekes módon még egy-két alap téma is megfér amolyan kiegészítésként. Azt is tudom, hogy az angol wiki sem szentírás, arra sem szabad 100%-ban támaszkodni, de akkor is. Össze sem lehet mérni a magyar wikivel. Ég és föld a különbség.
Szóval, szerintetek miért lett ilyen a magyar wiki? Azért ahogy láttam, a 2000-es években mintha magasabb lett volna a színvonal. Vajon mikor kezdődött a minőségromlás? Mondjuk ez kevésbé érdekes. Tehát összegezve: mi a véleményetek a magyar Wikipédiáról? Csak és kizárólag a magyar változatról szeretnék véleményeket hallani. Bunkó és troll válaszokat nem kérek.
Várom a válaszokat!
Ez is te voltál? Elég ismerős a kérdés szövege
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__1..
Arról csinálnak szócikket, amire igény van. Amire pedig igény van, annak lesz forgalma is, ha pedig nem törlik a szócikket akkor megvan a létjogosultsága is. Legfeljebb neked nem tetszik. Ami látszólag érdektelen vagy felesleges, de nagy mennyiségben készül, valószínűleg valamilyen szubkultúrát szolgál ki, aminek a tagjai értékelik hogy ilyen információt ilyen felületen el tudnak érni. Ez forgalom az oldalnak, és statisztikailag is biztos kedvezőbb hogy több ember több tartalmat hoz létre. A minőség és fontosság pedig szubjektív dolog.
Második: a kérdést nem én írtam ki, de válaszolni megválaszoltam.
Harmadik: semmi nem akadályoz meg, csak mondom, én már nem vagyok szerkesztő. Visszavonultam.
Negyedik: egyetértek.
Ha van érdeklődés, akkor van wiki cikk is, ha nincs, hát nincs...
Meg persze nyilván a szerkesztők érdeklődési köre számít, és úgy látszik olyan réteg gyűlt össze, akit ezek a témák érdeklik jobban, és nem azok, amik téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!