Mit gondoltok a Metaverzumról? Szerintetek lesz jövője a dolognak?
Tudom, már volt pár hónapja ilyen kérdés, de azóta jópár dolog történt.
Nekem nem igazán van ínyemre az ötlet, hogy a szemmozgásom alapján a gondolataimban olvassanak, meg hogy egy virtuális térben éljem az életem. Remélem nem lesz elterjedt, hogy a munkahelyeken a Metaverzumban tartják majd a meeting-eket.
Bár az ambíciózus Zuckerberget ismerve valszeg ez lesz a valóság, hiába zuhant le a Meta értéke. Az ilyen multik bármiből kilábalnak.
Metaverzum régen is volt.
Elég csak a 3D-s MMORPG-kre, túlélős játékokra vagy a Second Life-ra gondolni.
A jelenlegi Meta Horizon/Microsft Teams Metaverse esetén az a fő kérdés, hogy az eddig szórakozásra használt 3D-s platformokat a VR/AR eszközök révén össze lehet-e hozni a közösségi oldalakkal, konferenciabeszélgetős alkalmazásokkal, lehet-e mindennapi kommunikációra, munkára, oktatásra is használni, lehet-e kriptovalutákkal, okosszerződéseket kötni, NFT-ket adni/venni vagy ez is csak egy nagy lufi lesz, mint a web kezdetén volt a World Wide Web.
"Bár az ambíciózus Zuckerberget ismerve valszeg ez lesz a valóság, hiába zuhant le a Meta értéke. Az ilyen multik bármiből kilábalnak."
Érzékelhetőek a big tech cégek által uralt közösségi/média platformok ellenében tett lépések:
- az EU adatvédelmi szabályozást szigorít
- egyre másra jönnek létre kisebb (európai központú) cégek által üzemeltetett, adatvédelemre jobban ügyelő, nyílt forrású elemekkel operáló, végponttól-végpontig titkosított szolgáltatások (mint például a GMail helyett a Protonmail/Tutanota/Mailfence, Google Search helyett a DuckDuckGo/Qwant/Metager, Meta Messenger helyett a Signal/Telegram, Youtube helyett az Odysee, stb...)
- és itt kopogtat már az ajtónkon a Web3, ahol a P2P fontos szerepet tölt be: a tartalom olvasója egyszerre lehet a tartalom előállítója (mint jelenleg a Web2-nél) és kiszolgálója is (szóval az egyszeri felhasználó gépe egyszerre lesz kliens és szerver is)
Ha elég pénzt nyomatnak bele, akkor idővel biztosan lesz olyan jó, hogy az emberek szívesen használják. Aztán minél többen használják annál elérhetőbb áron lesz.
Én örülnék neki, hogyha a kiterjesztett valóság vonalán nagy fejlesztések lennének és akár kontaktlencsébe építve is tudna információ megjelenni a szemem előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!