Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Processzor hőmérséklet?

Processzor hőmérséklet?

Figyelt kérdés

Sziasztok lassan már nem tudom mivel tudnám megoldani a processzorom hőmérsékletét. Maximalista ember vagyok és nekifogtam a régi szutyok gépem “tuningolni” mivel nincs keretem újra beszerezni.

A kérdésem igazából az, hogy mit csináltam rosszul vagy mit tudnék még csinálni, igazából a jelenlegi helyzet nem annyira rossz csak bosszant.

Egy i5 4590-es processzorról van szó amit használtan vettem kb 3-4 éve.(teljesítményileg kifogástalan)

Gyári intel hűtőt cseréltem le egy Deepcool GAMMAXX 300-ra.

Gyári hűtővel prime95-ös stress test programmal 110 fokos hőmérsékletet értem el 5 perces futtatási idő alatt.

GAMMAXX 300 hűtővel ugyan ez a procedúra valahol 90-100 fok körül mozog( -20 fokot sikerült lefaragni, ahogy a hűtő gyártója is ígérte)

Amikor semmi nem fut a háttérben, akkor 38 fokot mutat. (Core temp program)

Gyári hűtőpasztával érkezett a hűtő úgy is raktam fel, mert sok véleményt olvastam és mindenki azt mondta jó ez a gyári paszta is.

A gépházam egy brutál ócska darab (delux DLC-MV875), ma szereltem be egy arctic 80mm-es ventillátort felülre ami a benti meleglevegőt fújja ki a házból, max fordulatra tettem, érezhetően nyomja ki a meleg levegőt de nem lett jobb eredmény tőle.

Gépház oldala le van szedve már régóta, jelenleg nem poros semmi benne, mert kitakarítottam.

A szoba hőmérsékletem ritkán megy 20 fok fölé, inkább alatta van.

Több, mint valószínű jól raktam fel a hűtőt, többször is átnéztem a csatlakozókat mindegyik stabilan áll-e.

Megköszönném, ha valaki tud még valami okosságot ez felöl, mert én kifogytam.

#hőmérséklet #Gammaxx 300
2022. okt. 27. 13:24
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem egy nagy teljesítményű CPU, még húzva sem hiszem hogy 100W fölé kúszna.

Szóval itt valami más gond lesz. Előfordulhat, hogy a hűtő rézmagja nem fekszik fel normálisan a processzor kupakjára, ezáltal romlik a hőleadási képessége. Illetve lehetséges olyan is, hogy a gyári a fém kupak alatti pasztázás adta meg magát, és az miatt melegedik a CPU.

2022. okt. 27. 13:44
 2/10 anonim ***** válasza:
60%

Tulajdonképp mire is irányul a kérdésed?

Kevesled vagy sokallod a hőmérsékletet? Már ha ez a kérdés tárgya.

2022. okt. 27. 14:24
 3/10 A kérdező kommentje:

Első válaszoló: a kupak alatti pasztázást a gyárilag felvitt pasztára érted?

Második válaszoló: sokallom ezt a hőmérsékletet, ahogyan az első válaszoló is írta nem szabadna ilyen magas hőmérsékleten mozogjon és ha már ennyi energiát belefektettem megszeretném oldani végleg ezt a problémát már csak kíváncsiságból is.

2022. okt. 27. 14:37
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Én az i7-4790-es procit egy 2 hőcsövessel hűtöttem [link] és soha nem volt gondom a melegedéssel. Aida64-System Stability Test alatt 70 fok fölé sose ment.

Ha jól tetted fel a hűtőt akkor csak az lehet, hogy a proci kupak alatt tönkre ment a paszta amikor 90-100 fokon volt használva.

Ezt csak delid-el lehet orvosolni:

[link]

[link]

2022. okt. 27. 15:03
 5/10 anonim ***** válasza:

A 38 fok teljesen jó idle hőfoknak ennél a processzornál.

Én nem bántanám, jó így.

[link]

2022. okt. 27. 15:43
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Tudom, hogy hülye kérdés, de azért felteszem: amikor beszerelted a Deepcool hűtőt, leszedted az aljáról a műanyag fóliát?
2022. okt. 27. 15:47
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat mindenkinek ment a zöld kéz.

Semmisem hülye kérdés manapság, igen leszedtem.

Valószínű a proci kupak alatti paszta ment tönkre, annyit meg nem érdemel, hogy ezt kijavítsam. Volt értelme felrakni a kérdést, mert ma is tanultam egy teljesen új dolgot. 🖐️

2022. okt. 27. 15:56
 8/10 anonim ***** válasza:
60%

Én annyiban nem értem a problémát, hogy nálad most az a lényeges mit mérsz prime95 alatt? Te 7/24-ben primemal vagy ehez hasonló terhelést nyújtó alkalmazással dolgozol?

Mik a hőfokok a normál alkalmazásoknál amivel a processzort terheled? Lehet primemalé vagy AVX-szel gyilkolva lefő a f@szba a proci, játékoknál meg nincs 65 foknál több... :D

2022. okt. 27. 17:16
 9/10 anonim ***** válasza:
4. gennél van ez a probléma még sajnos. Előjöhet. Viszont tényleg az a lényeg, hogy amíg normál használat alatt 90-95 fok alatt van, addig nem kell vele foglalkozni. Nem káros ez a procira. Csak gondolj bele, laptopoknál ez a normális hőmérséklet.
2022. okt. 27. 19:25
 10/10 anonim ***** válasza:

Szerintem simán megérné vagy a kupakot levenni és frissíteni a pasztát, vagy kupak nélkül használni. Régen az AMD CPU létezett pontosan a lesakrkazás miatt egy ilyen mart lesarkazásvédő. Akkor a cpu direktbe adja le a hőt a hűtőnek.

Alapvetően az sem mindegy a ház kialakítás milyen, mi mekkora sebességgel forgatja a levegőt, az friss levegővel "megy" vagy már egy eleve bent felmelegedettet tol csak át rajta... akkor persze hogy nem hűt annyit...

Sokat számít a paszta, a hűtő és a kupak érintkezési felülete, szokták ezeket polírozni is...( a paszta a hővezetés mellett, a két anyag egyenetlenségeit is áthidalja elvileg)...

Szóval rengeteg a kérdés, de minden csak idő kérdése és megoldható, kísérletezni úgyis csak addig tudsz amíg a szellem ki nem száll belőle.... Egyébként nem lehet, hogy simán csak a termószenzor rossz a biosban? rá mértél lézeres hőmérővel pl?

2022. nov. 16. 14:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!