Processzor hőmérséklet?
Sziasztok lassan már nem tudom mivel tudnám megoldani a processzorom hőmérsékletét. Maximalista ember vagyok és nekifogtam a régi szutyok gépem “tuningolni” mivel nincs keretem újra beszerezni.
A kérdésem igazából az, hogy mit csináltam rosszul vagy mit tudnék még csinálni, igazából a jelenlegi helyzet nem annyira rossz csak bosszant.
Egy i5 4590-es processzorról van szó amit használtan vettem kb 3-4 éve.(teljesítményileg kifogástalan)
Gyári intel hűtőt cseréltem le egy Deepcool GAMMAXX 300-ra.
Gyári hűtővel prime95-ös stress test programmal 110 fokos hőmérsékletet értem el 5 perces futtatási idő alatt.
GAMMAXX 300 hűtővel ugyan ez a procedúra valahol 90-100 fok körül mozog( -20 fokot sikerült lefaragni, ahogy a hűtő gyártója is ígérte)
Amikor semmi nem fut a háttérben, akkor 38 fokot mutat. (Core temp program)
Gyári hűtőpasztával érkezett a hűtő úgy is raktam fel, mert sok véleményt olvastam és mindenki azt mondta jó ez a gyári paszta is.
A gépházam egy brutál ócska darab (delux DLC-MV875), ma szereltem be egy arctic 80mm-es ventillátort felülre ami a benti meleglevegőt fújja ki a házból, max fordulatra tettem, érezhetően nyomja ki a meleg levegőt de nem lett jobb eredmény tőle.
Gépház oldala le van szedve már régóta, jelenleg nem poros semmi benne, mert kitakarítottam.
A szoba hőmérsékletem ritkán megy 20 fok fölé, inkább alatta van.
Több, mint valószínű jól raktam fel a hűtőt, többször is átnéztem a csatlakozókat mindegyik stabilan áll-e.
Megköszönném, ha valaki tud még valami okosságot ez felöl, mert én kifogytam.
Ez nem egy nagy teljesítményű CPU, még húzva sem hiszem hogy 100W fölé kúszna.
Szóval itt valami más gond lesz. Előfordulhat, hogy a hűtő rézmagja nem fekszik fel normálisan a processzor kupakjára, ezáltal romlik a hőleadási képessége. Illetve lehetséges olyan is, hogy a gyári a fém kupak alatti pasztázás adta meg magát, és az miatt melegedik a CPU.
Tulajdonképp mire is irányul a kérdésed?
Kevesled vagy sokallod a hőmérsékletet? Már ha ez a kérdés tárgya.
Első válaszoló: a kupak alatti pasztázást a gyárilag felvitt pasztára érted?
Második válaszoló: sokallom ezt a hőmérsékletet, ahogyan az első válaszoló is írta nem szabadna ilyen magas hőmérsékleten mozogjon és ha már ennyi energiát belefektettem megszeretném oldani végleg ezt a problémát már csak kíváncsiságból is.
Én az i7-4790-es procit egy 2 hőcsövessel hűtöttem [link] és soha nem volt gondom a melegedéssel. Aida64-System Stability Test alatt 70 fok fölé sose ment.
Ha jól tetted fel a hűtőt akkor csak az lehet, hogy a proci kupak alatt tönkre ment a paszta amikor 90-100 fokon volt használva.
Ezt csak delid-el lehet orvosolni:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek ment a zöld kéz.
Semmisem hülye kérdés manapság, igen leszedtem.
Valószínű a proci kupak alatti paszta ment tönkre, annyit meg nem érdemel, hogy ezt kijavítsam. Volt értelme felrakni a kérdést, mert ma is tanultam egy teljesen új dolgot. 🖐️
Én annyiban nem értem a problémát, hogy nálad most az a lényeges mit mérsz prime95 alatt? Te 7/24-ben primemal vagy ehez hasonló terhelést nyújtó alkalmazással dolgozol?
Mik a hőfokok a normál alkalmazásoknál amivel a processzort terheled? Lehet primemalé vagy AVX-szel gyilkolva lefő a f@szba a proci, játékoknál meg nincs 65 foknál több... :D
Szerintem simán megérné vagy a kupakot levenni és frissíteni a pasztát, vagy kupak nélkül használni. Régen az AMD CPU létezett pontosan a lesakrkazás miatt egy ilyen mart lesarkazásvédő. Akkor a cpu direktbe adja le a hőt a hűtőnek.
Alapvetően az sem mindegy a ház kialakítás milyen, mi mekkora sebességgel forgatja a levegőt, az friss levegővel "megy" vagy már egy eleve bent felmelegedettet tol csak át rajta... akkor persze hogy nem hűt annyit...
Sokat számít a paszta, a hűtő és a kupak érintkezési felülete, szokták ezeket polírozni is...( a paszta a hővezetés mellett, a két anyag egyenetlenségeit is áthidalja elvileg)...
Szóval rengeteg a kérdés, de minden csak idő kérdése és megoldható, kísérletezni úgyis csak addig tudsz amíg a szellem ki nem száll belőle.... Egyébként nem lehet, hogy simán csak a termószenzor rossz a biosban? rá mértél lézeres hőmérővel pl?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!