Hogyan válasszak számítógép alkatrészeket?
Figyu, segítünk :D Csak pár információra van szükségem:
1. Kell-e monitor? Ha már van, mi a felbontása, képfrissítési aránya? (Ha nem tudod, valószínűleg 1080p@60Hz).
2. Van-e "átmenthető" alkatrész a jelenlegi gépedből? (Pl. HDD, SSD, néha RAM, talán a táp is, de én azzal nem kockáztatnék)
3. Mennyit szeretnél szánni rá?
4. Miféle játékokkal játszol? Elsősorban esport címekkel, vagy intenzív grafikus teljesítményt követelő single-player játékokkal? Ha konkrét címeket is tudsz mondani, az a legjobb.
1. Igen, kell monitor. 1920x1080 vagy 1920x1200 144hz.
2. Van Kingston 2x8GB DDR4 3200MHz HyperX Predator XMP HX432C16PB3K2/16 memória. Más nincs.
3. Nem igazán vagyok tisztában az árérték aránnyal szóval ezen lehet korrigálni, de 350k forint körül gondoltam
4.Hát részletezném. Amivel játszanék: bf5, forhonor, league of legends (+hobbi stream), cs:go
Röviden: 1./ Megnézed, hogy a kedvenc játékaidnak mi az ajánlott gép igénye (ezt minden játék szépen leírja) és megnézed ezek közül a "legnagyobbat". Keresel olyan procit és/vagy alaplapot ami ennek megfelel (induljunk a prociból)
2./ Megnézed az üzlet kínálatát akit választottál (elsőre) és megnézed, hogy az adott procihoz milyen alaplapot javasol (a legtöbb üzletben javasolnak hozzá alaplapot) letöltöd az alaplap kompatbilitási táblázatát ebben benne van, hogy ténylegesen kompatibilis-e a prociddal. Utána fogod a proci-alaplap páros adatokat és elkezdesz olvasni teszteket, lehetőleg olyanokat akik hasonló játékokkal tesztelték.
3./ Az alaplap kompatibilitási táblázatában benne van, hogy melyik memóriákat "szereti" és elkezdesz ilyeneket keresgélni, figyelembe véve a játék igényeit. Ha több hasonló típus is maradt (bár általában 1-2 van amit itthon is lehet kapni elfogadható áron) akkor tesztekkel vagy az ár alapján kiválasztod, hogy melyik memória legyen.
Ha megvan az alaplap-CPU-memória megnézed a többi hasonló boltot, hogy nincs-e valahol olcsóbban.
4./ A videó kártya hasonló, ott is nézed, hogy esetleg mit javasol a gyártó, esetleg az alaplagyártónál is vannak, esetleg nézel teszteket.
Aztán ha nem férsz be az összegbe kezded az egészet előlröl.
Hááát, picit necces ennyiből kihozni, de megpróbáltam.
Ha ragaszkodsz a magas képfrissítéshez, akkor nem nagyon fér bele a keretbe. Ha nem, akkor viszont igen.
Alaplap: MSI B550M PRO
Proci: AMD Ryzen 5 3600
Ház: Coolermaster Masterbox MB600L
GPU: Powercolor AXRX 6600 8GB
Táp: SHARKOON WPM Gold ZERO 550W
SSD: INTEL 1TB 660P M.2 PCIE M.2 2280
Monitor: ACER KG1 23.6" UM.UX1EE.S01
RAM: Átmentve
Ez az iPon gépösszerakójában 375k Ft-ra jön ki. Ha lecseréled a monitort egy AOC 22B2H/EU-ra (ami "csak" 75hz-es), azzal 351k-ra jössz ki.
Esetleg még azzal lehet játszani, hogy kisebb SSD-t veszel, de én ma már 1TB-os SSD alá nem mennék.
5-ös: na, az ilyen hozzánemértők szoktak sírni, hogy miért füstölt el az egész gép, amikor rajta van a tápon a bronz matrica, ráadásul a Corsair tök jó billentyűzeteket gyárt, nem?
Azért ajánlottam ezt a tápot, mert minőségi japán kondik vannak benne, teljesítménybem bőven jó ha a jövőben bővíteni szeretné, a hatásfoka kifejezetten jó (87%). Annál rosszabb dolgot nem lehet mondani egy hozzánemértőnek, hogy "vegyé inkább másikat, csak legyen bronz", mert rengeteg olyan platinumos táp van, amelyre én egy húszforintos izzót nem kötnék rá, meg rengeteg bronzos táp, amelyre szervert is lehetne akár.
Másik, amitől falra mászok, amikor valaki beböfögi, hogy vegyél EVGA-t, Corsair-t, Coolermastert, akármit, merthogy neki olyan márkájú tápja van, és az jó. Nem, gyerekek, a tápoknál a legtöbb márka csupán rárakja a logóját a tápra, nem ők gyártják, így pl. a Corsairnek vannak nagyon jó tápjai is (pl. a Corsair RMi/RMX széria), de olyanok is, amelyek rádgyújtják a házat ha csúnyán nézel rájuk (pl. a Corsair VS széria).
#5 a kulonbozo ermeket a hatasfok miatt kapjak tapok
es a tap teljes skalajat fedi a hatasfokminosites nem csak a felsot
viszont a hatasfok es annak minositese nem ter ki semmennyire a tap alkatreszeire es feszultseg stabilitasaira, se vedelmeire, nemnhogy egyebekre
valamenyire jobb ha legalabb egsnlaikus ezt nezi, igy rossz lebeszelni rola hogy ne nezze hogy Gold legyen
mivel ekkor is nyulhat melle rendesen, de azert megis kevesbe
El kéne már felejteni ezt a hatásfok = minőség dolgot. Semmi köze a kettőnek egymáshoz, egy Gold tép is lehet rossz minőségű ahogy egy Bronze minősítésű is kiváló.
Egyetlen difi, hogy X teljesítmény leadásához mennyit vesz fel a hálózatból, a gyengébb hatásfokú többet fog felvenni és picit több hő fog belőle távozni, ennyi a különbség.
Azért mondtam a Bronzot mert szerintem nem éri meg akár plusz 10 ezret rákölteni csak mert Szent Platinum vagy Gold osztályzása van. Azt a plusz áramfogyasztást amit így rárak szerintem mindenki el tudja viselni. Nem beszéltem se márkákról sem semmi másról.
Az, hogy Japán kondik vannak benne meg senkit nem érdekel. A legtöbb mai ember 5-6 év után dobja ki az egészet a kukába. Mit számít, hogy japán kondikkal 10 év helyett 15 évig bírná amikor 10 évig sem fogja használni?
Fogyasztói társadalom vagyunk. Ha valamire azt becsülik, hogy alkatrészek minőségéből adódóan (nem a gyár elfogult becsléseire gondolok) ki fogja bírni legalább 5 évig akkor én már nyugodt szívvel megveszem mert tudom, hogy úgyis cserélni fogom. Az, hogy majd az eladásom után meg kihez kerül és annál meddig bírja az nem az én dolgom. Mért nem nézett utána az alkatrésznek.
#5 nem tunik ki leirasodbol hogy altalanosagban beszelsz rola hanem mintha az ajanlottat nem venned mert feleslegesen draga
mig o kitert ra hogy nem a Gold miatt ajanlotta azt
#9 nem jo bekapcsolodni a hulladektermelo tarsadalomba
Egy minosegi tap egy tudatos fogyasztonal nem a kukaba kerul
rengeteg olcsobb tap pedig joval gari elott garizhatatlanul a kukakban kot ki vagyis meg semmilyen ujrahasznositonal sem
ilyen szempontbol rosszabb azt valasztani amikbol eleve sokszorosan tobb is keszul mert igeny van az olcso fogyoeszkozokre
kardoskodasod nem ertheto tehat hogy csak azert mert "ne adjon ki kicsivel tobbet mert semmi ertelme"
epp annyi ertelme van amennyivel tobbet ad ki
most nem erdekel kinalat meg arak de biztos lehetne jopar Bronze tapot azonos arban is talalni
azok akkor jobban megerik mert Bronzek?
vagy mint felhozta peldat hogy gold is van ocska
ha egy jo olcso bronzet ajanlanal szinten jopar gold is lehet becsuszna hasonlo arban
termeszetesen ha te valami 10ezer koruli tapra gondolsz megertelek annyiert talan tenyleg csak bronze van
az jo vetel lesz
en tevedtem mea culpa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!