Arch (Linux)-osok. Miért ezt a disztribúciót választottátok/használjátok? Mik a konkrét előnyei a többivel szemben?
Nem ilyen választ várok, hogy mert jó vagy rugalmas. Konkrétumokat, érvekkel alátámasztva. Csak az Arch-ot használók és nem az egyéb archra épülő terjesztések használóit kérdezem.
Mellesleg az is érdekel hányan vagytok itt gyk-n Archosok.

Egyrészt mert minimalisztikus. Nem kapok előre semmilyen csomagot és így csak az kerül fel a gépre amit én magam valóban is használok és nem csak ott állni fog.
A másik a rolling release. Én mindig a legfrissebb csomagoknak a híve vagyok. De csak a stable csomagoknak. Bétával nem játszok. Szóval ez inkább ilyen elvi kérdés. Szeretem ha a rendszerem naprakész.
Harmadik okom nincs. Kb ennyi.
Arch mellett még talán a KDE asztali környezetet említeném meg ami a világon egyedüliként képest 4K monitorokra skálázni majdnem teljesen automatikusan és probléma nélkül.
(Eddig Xfce-vel szórakoztam. Átállítottam már vagy 3 DPI értéket, de még mindig voltak olyan appok amibe kicsik voltak az ikonok vagy
szöveg vagy a padding volt rosz... Aztán feltettem a KDE-t és minden elsőre jó volt.)
Tom Benko.
Miért nem gentoot használsz? Na az aztán kellően alap. Ott tényleg csak az van, amit beleforgatsz. Archnál készen kapod a csomagokat. Az egy dolog, hogy kevés csomagot teszel fel, de Archnál abban a kevés csomagban is lehetnek olyan funkciók, amik feleslegesek. Gentoonál ezt lehet szabályozni.
Ráadásul az is rr. Attól, hogy a csomagkezelő pacman az nem gondolnám, hogy előny vagy hátrány lenne a legtöbb csomagkezelővel szemben. De ha mégis, emerge-t meg sem közelíti tudásban. Nem tériteni akarok, csak tájékoztatni.
#2.
"Egyrészt mert minimalisztikus." + "Arch mellett még talán a KDE asztali környezetet említeném"
Itt komoly ellentmondást érzek. Minimalista rendszerre a KDE nagyon nem ok.
"Nem kapok előre semmilyen csomagot és így csak az kerül fel a gépre amit én magam valóban is használok és nem csak ott állni fog."
Viszont a csomagnak lehet olyan összetevője, amit nem használsz, tehát feleslegesen nagyobb a mérete, amikor lehetne kisebb is, sőt több memóriát használ feleslegesen.
Tehát itt is gentoo lenne jobb mergoldás. Ha a minimalistaság csak a csomagmennyiségben merül ki, arra jó megoldás lehet egy debian netinstallalról telepítve. Aptban beállítható, hogy csak a nagyon alap függőségeket tegye fel, sőt egy kis megerőszakolással akár ki is kapcsolható minden függőség.

Kettes vagyok.
Sokat gondolkodom a Gentoo-n még most is, de csakis kizárólag a CPU optimalizálása miatt.
Nekem főleg az fontos, hogy gyors legyen a gép és gyors legyen az interakció vele. Jelenleg 1 TB-os SSD-m van (WD Black SN850) aminek még a felét sem használtam ki sosem. Szerinted számít nekem, hogy 2400 vagy 2600 MiB-et foglal a rendszerem mindennel feltelepítve? Ezért szenvedjek a több száz USE flaggel?
Amúgy KDE-t nem a komplett plasma csoporttal telepítettem hanem csak amivel nekem kellett: plasma-desktop plasma-nm plasma-pa plasma-systemmonitor konsole dolphin sddm-kcm kate kde-gtk-config

CPU optimalizálást nyugodtan felejtsd el. Hardcore gentoosok nem is saját cpura optimalizálnak, ugyanis kb 1 %, vagy még annál is kevesebb amit segít ez a feature. Gentooban a gyorsaság pont az use flagek megfelelő beállításában és a minél soványabb csomagok előállításában van. Magyarán nem a 156 Terrabájtos SSDen 15 MB-os helyspórolás miatt, hanem mert ettől is gyorsabb lesz a rendszered.
Mellesleg bármilyen linuxon lehet cpu optimalizálást csinálni. Akár achon is. A gcc a barátod.
Mindössze annyi előnye van optimalizálás terén gentoonak, hogy központilag be lehet állítani a portaggel, és nem kell csomagonként egyesével csinálni.
Pár éve egyszer debiannal megcsináltam, hogy megpatcheltem a kernelt és utána az összes létező asztali pcre kapható procira optimalizált kernelt lehetett fordítani. Sőt debiannak van egy olyan csomagja, azt hiszem apt-build, amivel újra lehet fordítani procira optimalizáltan a csomagokat. Így ubuntura és Linux Mintre, meg az összes debian rokon oprendszerre.
Tom Benko
Ott a válasz. LFSnél sok a szopófaktor, Gentoonál nem.
Mellesleg LFS inkább arra való, ha saját Linux disztribúció készítésébe kezdes. LFS-t natúrban értelmetlen és lehetelen használni. Az egy dolog, hogy az embert egyszer felépíti a rendszert, de folyamatosan azt nézegetni, hogy minden csomagom napra kész-e. Azokat folyamatosan egyesével figyelni meg az eredeti oldalukról egyesével letölteni, lefordítani meg eljátszani a függőséggekkel kb lehetelen. Mellesleg akkor az embernek nincs élete. Olyat ismertem nem is egyet, hogy felépítette magának a rendszert, aztán nem nagyon frissített semmit. Sőt olyanról is tudok, aki annyira fittyet hányt a biztonságra, hogy root joggal használta mindennapi dolgokra. Még firefoxot is root joggal futtatott.
Elfelejtettem erre reagálni:
"Ezért szenvedjek a több száz USE flaggel?"
Nem annyira vészes. Beállítod az elképzelésedhez legközelebb álló profilt, ez belövi nagyjából a USE falgeket és csak az eltéréseket kell. Ha eléggé kigyakorlod rájossz, hogy lehet gyorsan meg amúgy egyszer beállítod és jódarabig nem kell piszkálni. Persze idővel változnak dolgok.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!