Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Arch (Linux)-osok. Miért ezt...

Gentoojedi kérdése:

Arch (Linux)-osok. Miért ezt a disztribúciót választottátok/használjátok? Mik a konkrét előnyei a többivel szemben?

Figyelt kérdés

Nem ilyen választ várok, hogy mert jó vagy rugalmas. Konkrétumokat, érvekkel alátámasztva. Csak az Arch-ot használók és nem az egyéb archra épülő terjesztések használóit kérdezem.

Mellesleg az is érdekel hányan vagytok itt gyk-n Archosok.

2022. aug. 19. 17:46
1 2
 1/14 Tom Benko ***** válasza:
56%
Mert előtte Frugalt használtam, annak is pacman volt a csomagkezelője, de unalmas volt várni a friss kiadásokra. Kerestem egy rr diszrrót, ami kellően alap is, utálom az előre konfigurált dolgokat. Sokkal többre megyek, ha magam állítgatok be mindent.
2022. aug. 21. 00:53
 2/14 SIDLER22 ***** válasza:
72%

Egyrészt mert minimalisztikus. Nem kapok előre semmilyen csomagot és így csak az kerül fel a gépre amit én magam valóban is használok és nem csak ott állni fog.

A másik a rolling release. Én mindig a legfrissebb csomagoknak a híve vagyok. De csak a stable csomagoknak. Bétával nem játszok. Szóval ez inkább ilyen elvi kérdés. Szeretem ha a rendszerem naprakész.

Harmadik okom nincs. Kb ennyi.

Arch mellett még talán a KDE asztali környezetet említeném meg ami a világon egyedüliként képest 4K monitorokra skálázni majdnem teljesen automatikusan és probléma nélkül.

(Eddig Xfce-vel szórakoztam. Átállítottam már vagy 3 DPI értéket, de még mindig voltak olyan appok amibe kicsik voltak az ikonok vagy

szöveg vagy a padding volt rosz... Aztán feltettem a KDE-t és minden elsőre jó volt.)

2022. aug. 21. 05:31
 3/14 A kérdező kommentje:

Tom Benko.

Miért nem gentoot használsz? Na az aztán kellően alap. Ott tényleg csak az van, amit beleforgatsz. Archnál készen kapod a csomagokat. Az egy dolog, hogy kevés csomagot teszel fel, de Archnál abban a kevés csomagban is lehetnek olyan funkciók, amik feleslegesek. Gentoonál ezt lehet szabályozni.

Ráadásul az is rr. Attól, hogy a csomagkezelő pacman az nem gondolnám, hogy előny vagy hátrány lenne a legtöbb csomagkezelővel szemben. De ha mégis, emerge-t meg sem közelíti tudásban. Nem tériteni akarok, csak tájékoztatni.

2022. aug. 21. 12:16
 4/14 A kérdező kommentje:

#2.

"Egyrészt mert minimalisztikus." + "Arch mellett még talán a KDE asztali környezetet említeném"

Itt komoly ellentmondást érzek. Minimalista rendszerre a KDE nagyon nem ok.

"Nem kapok előre semmilyen csomagot és így csak az kerül fel a gépre amit én magam valóban is használok és nem csak ott állni fog."

Viszont a csomagnak lehet olyan összetevője, amit nem használsz, tehát feleslegesen nagyobb a mérete, amikor lehetne kisebb is, sőt több memóriát használ feleslegesen.

Tehát itt is gentoo lenne jobb mergoldás. Ha a minimalistaság csak a csomagmennyiségben merül ki, arra jó megoldás lehet egy debian netinstallalról telepítve. Aptban beállítható, hogy csak a nagyon alap függőségeket tegye fel, sőt egy kis megerőszakolással akár ki is kapcsolható minden függőség.

2022. aug. 21. 12:39
 5/14 SIDLER22 ***** válasza:

Kettes vagyok.

Sokat gondolkodom a Gentoo-n még most is, de csakis kizárólag a CPU optimalizálása miatt.

Nekem főleg az fontos, hogy gyors legyen a gép és gyors legyen az interakció vele. Jelenleg 1 TB-os SSD-m van (WD Black SN850) aminek még a felét sem használtam ki sosem. Szerinted számít nekem, hogy 2400 vagy 2600 MiB-et foglal a rendszerem mindennel feltelepítve? Ezért szenvedjek a több száz USE flaggel?

Amúgy KDE-t nem a komplett plasma csoporttal telepítettem hanem csak amivel nekem kellett: plasma-desktop plasma-nm plasma-pa plasma-systemmonitor konsole dolphin sddm-kcm kate kde-gtk-config

2022. aug. 21. 14:52
 6/14 Tom Benko ***** válasza:
@3: Ha már Gentoo, akkor inkább LFS. Azt is használtam, csak egyes alap szoftvereknél magas volt a szopófaktor.
2022. aug. 21. 16:16
 7/14 A kérdező kommentje:

CPU optimalizálást nyugodtan felejtsd el. Hardcore gentoosok nem is saját cpura optimalizálnak, ugyanis kb 1 %, vagy még annál is kevesebb amit segít ez a feature. Gentooban a gyorsaság pont az use flagek megfelelő beállításában és a minél soványabb csomagok előállításában van. Magyarán nem a 156 Terrabájtos SSDen 15 MB-os helyspórolás miatt, hanem mert ettől is gyorsabb lesz a rendszered.

Mellesleg bármilyen linuxon lehet cpu optimalizálást csinálni. Akár achon is. A gcc a barátod.

Mindössze annyi előnye van optimalizálás terén gentoonak, hogy központilag be lehet állítani a portaggel, és nem kell csomagonként egyesével csinálni.

Pár éve egyszer debiannal megcsináltam, hogy megpatcheltem a kernelt és utána az összes létező asztali pcre kapható procira optimalizált kernelt lehetett fordítani. Sőt debiannak van egy olyan csomagja, azt hiszem apt-build, amivel újra lehet fordítani procira optimalizáltan a csomagokat. Így ubuntura és Linux Mintre, meg az összes debian rokon oprendszerre.

2022. aug. 21. 22:26
 8/14 A kérdező kommentje:

Tom Benko

Ott a válasz. LFSnél sok a szopófaktor, Gentoonál nem.

Mellesleg LFS inkább arra való, ha saját Linux disztribúció készítésébe kezdes. LFS-t natúrban értelmetlen és lehetelen használni. Az egy dolog, hogy az embert egyszer felépíti a rendszert, de folyamatosan azt nézegetni, hogy minden csomagom napra kész-e. Azokat folyamatosan egyesével figyelni meg az eredeti oldalukról egyesével letölteni, lefordítani meg eljátszani a függőséggekkel kb lehetelen. Mellesleg akkor az embernek nincs élete. Olyat ismertem nem is egyet, hogy felépítette magának a rendszert, aztán nem nagyon frissített semmit. Sőt olyanról is tudok, aki annyira fittyet hányt a biztonságra, hogy root joggal használta mindennapi dolgokra. Még firefoxot is root joggal futtatott.

2022. aug. 21. 22:31
 9/14 A kérdező kommentje:

Elfelejtettem erre reagálni:

"Ezért szenvedjek a több száz USE flaggel?"

Nem annyira vészes. Beállítod az elképzelésedhez legközelebb álló profilt, ez belövi nagyjából a USE falgeket és csak az eltéréseket kell. Ha eléggé kigyakorlod rájossz, hogy lehet gyorsan meg amúgy egyszer beállítod és jódarabig nem kell piszkálni. Persze idővel változnak dolgok.

2022. aug. 21. 22:35
 10/14 anonim ***** válasza:
57%
Jo performance, en dontom el mi van a gepemen, stb stb. Ami miatt nem gentoo-t hasznalok az a Pacman+ Aur, ami lehetove teszi h konkretan barmit feltegyek a gepemre 5mp alatt. Ja es az archwiki meg alapvetoen a community se utolso, egy ubuntu vagy fedoraval szemben vmi minimalis kompetenciat elvar a userektol, igy picit "exkluzivabb" a kozosseg, viszont still barmire talalok megoldast
2022. aug. 21. 23:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!