Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Egyetemre gazdaságinformatika...

Egyetemre gazdaságinformatika szakra milyen laptop kéne?

Figyelt kérdés
Laptopvásárlás előtt állok. Macbook Pron gondolkozom, de nem tudom hogy konkrétan milyen programok kellenek majd a szakon és hogy jó lenne e hozzájuk

2022. aug. 17. 04:37
 1/8 anonim ***** válasza:
83%
A maccel valószínűleg szopni fogsz
2022. aug. 17. 05:00
 2/8 anonim ***** válasza:
94%
Nem vennék Mac-et. Tényleg szívás lesz vele és a tanároknak nincs idejük segíteni, ergó majd küzdesz vele egyedül.
2022. aug. 17. 05:58
 3/8 P.O.C. ***** válasza:
90%
MAC -et is lehet, de csak olyan modellt, amire biztos telepíthető a Windows 10 vagy 11 második rendszerként.
2022. aug. 17. 06:41
 4/8 Noren1989 ***** válasza:
100%
Bàrmilyen, occó irodai lapost. Gémer gépben gondolkoznod szerintem nem kell.
2022. aug. 17. 07:29
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Mac-et én sem vennék egyetemre.
2022. aug. 17. 08:09
 6/8 anonim ***** válasza:
38%

Én az ittlévőkkel ellentétben használtam macbookot és nem volt problémám.

A legtöbb program univerzális, nagyon kevés olyan program van ami nem az, főleg mivel külföldön a programozók egy elég nagy része használ macbookot. Szval fejlesztői környezettel biztosan nem lesz gond. Volt olyan szituáció amikor macen jobban futott a program mint windowson (octave)

Plusz unix terminál sokkal jobb mint a windows shell.

Ami esetleg gondot jelenthet az a billentyű kiosztás, ha magyar billentyűvel veszed, mert az valamilyen furcsa oknál fogva full más mint a windows kiosztás, viszont angol kiosztásnál ugyan az.(ha ZHt bent kell írni ottani gépeken akkor van ennek jelentősége)

Ami megint csak igaz hogy bizonyos dolgok kicsit máshogy működnek de nem olyan nagyon vészesen máshogy.

Egyébként sztem macbook pro fölösleges, nem fogsz ennyire intenzív dolgokat saját gépen futtatni. M1 Air bőven elegendő ahhoz hogy ellegyél egyetem alatt.

Plusz ne azért vegyél macbookot mert “menő” hanem azért mert neked valamire szükséged van amit csak ez tud. Példaként, én azért vettem mert sokat utaztam/utazok Magyarországon belül és nem akartam hogy egy baromi vastag és nehéz laptopot kelljen cipelnem hetente.

2022. aug. 17. 09:19
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Én BME Mérnökinfón használtam Macbook Air-t és rettenetes volt. Első 2 év után beszereztem egy Asus Zenbookot.

"A legtöbb program univerzális, nagyon kevés olyan program van ami nem az"

Hát ... nem tudom mit értesz "univerzális" alatt. Külön platform a windows és a MacOS, így nem nagyon létezik univerzális. Külön le kell fejleszteni adott programoknak a mac verzióját is. Ebből rengeteg probléma fakadt nálam.

Rengeteg program van, amire van mac változat, ami kifogástalan, de a BMEn használt szoftverek nagy részére azt lehet elmondani, hogy:

-Nincs mac változat, de még alternatíva sincs. Nyílván akkor megszívtad és használhatsz virtuális gépet.

-Nincs mac változat, de van alternatíva. Ekkor is inkább virtuális gép lesz a nyerő, mert elég bonyolult a BME, ha teljesen más a felület és a működése a szoftvernek, ami használsz az eléggé megnehezítheti a dolgodat.

-Van mac változat és jól is működik. Ez az optimális eset, amiből kevés van az egyetemen használt szoftverekből.

-Van mac változat, de mivel ipari szoftverről van szó ( Pl.: a "Cameo Systems Modeler" nevezetű szoftver), amit eleve kevesen használnak, de a mac felhasználó tábor annyira pici, hogy nem éri meg olyan szintű energiát befektetni, mint a windows verzióba, így ezek a szoftverek többnyire nagyon bugosat.

Pl.: a fent említett Cameo Systems Modeler sokszor random lefagyott és csak a gép újra indításával lehetett bezárni.

... de ilyen volt például az első félévben a CodeBlocks is, ami 5-10 percenként random bezárult és rajtam kívül volt már macbookot használó is (ketten) és náluk is ugyan ez volt.

Szóval az egy óriási kamu, hogy minden szoftvernek van mac változata és ugyan olyan jó.

Nyílván ez a populáris szoftverekre igaz, de az egyetemi oktatás során felhasznált amúgy szinte sehol nem használt szoftverekre, amit csak az iparban 1-2 helyen használnak nem igaz.

Ezen felül még rengeteg pici akadályba ütköztem.

Pl.: Windowson van egy Remote Desktop nevezetű program, amivel lazán rátudsz csatlakozni már gépekre.

MacOSben ilyen nincs. Ott kb 50 dollárt kell fizetned a mac a "Remote Desktop"-hoz hasonlóan működő mac verzióért. Persze le tudsz tölteni a netről erre egy random szoftvert ami ingyenes, de megint ott vagy, hogy plusz időt és energiát szánsz egy egyszerű dologra.

A gazdinfó persze nem egy mérnökinfó. Több mint valószínű, hogy neked a macbook is tökéletes lesz, mert nem hiszem, hogy túlságosan sok ipari ritkán használt szoftverrel találkoznál, hiszen gazdinfón nagyon minimál az infó oktatás.

Szóval ez a komment leginkább a 6#-osnak szólt, hogy nem akarja ennyire lazán ajánlani a macbookokat a magyar infós szakokra.

2022. aug. 20. 17:27
 8/8 anonim ***** válasza:
45%

#7 Macbook Air alatt az M1 és felette lévő verziókra gondolok. A régi elég használhatatlan.

Univerzális alatt azt értem, hogy van windows és macos verziója, ami általánosan igaz szinte minden értékesített szoftverfejlesztési programra.

Az ipari programok egy nagy része, köztük amiket említettél nem hogy macos-en de sokszor windowson sem futnak, mert nem támogatják a win10/11 -et. Nekem még Xilinx régi IDE jét is kellett használnom, mert az egyetem nem volt hajlandó beruházni újabb FPGA-k ra. Egy modern OP rendszeren sem futott, sem macen, se windowson se linuxon, csak windows Vista-n.

Alapból az ipari programok a mérnökinfó területén használatosak, gazdiinfon és proginfon csekély esélyel találkozik ezekkel az ember. És a kérdező specifikusan gazdiinforol kérdezett.

Egyébként létezik github, ha valami problémába ütköyöl fogsz rá találni megoldást.

Bár hozzátenném, hogy nekem nem vot a képzésem során egyszer sem gondom.

2022. aug. 20. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!