Televíziós műsorkészítő szakosnak milyen laptopot ajánlotok?
+1 az új M1/M2-es mac-ekre. Tartalomgyártásra lettek kihegyezve.
Windowsos oldalon asus-nak vannak most színhelyesre kalibrált OLED kijelzős modelljei. RTX 3050 GPU mellett bármelyik változat okés. Sajnos csak 16GB RAM-os változat van belőle, nem bővíthető, pedig elkélhet a 32GB is.
Mi ezt néztük még. Ebben nagy fényerejű IPS panel van. Annyira nem szép, mint az OLED, de biztosan nem ég be. És bővíthető 32GB-ra
Aztán nyilván lehet menni feljebb is árban (csillagos égig), meg lejjebb is lehet kompromisszumokat találni. Próbáltam olyat, ami olcsóbb az applenél, de mégis ad valami pluszt kép/videoszerkesztés oldalára egy átlag géphez viszonyítva.
A lényeg az, hogy (én youtube videósokat nézek) aki teheti, az átállt apple gépekre, mert nagyon jó vele, nagyon gyors a videoszerkesztés, képszerkesztés.
Viszont el kell fogadni, hogy ezek apple gépek macintosh-sal. Nem windows.
Tavaly vettem egy M1 procis MacBook Air-t használtan Facebook Marketplace-n a bolti ár alatt valamivel. Azóta több száz YouTube videót és hasonló nagyságrendű tévés anyagot megvágtam rajta bármilyen gond nélkül. Egyetlen egyszer sem hiányoltam belőle a ventilátort. Sokszorosan kitermelte már az árát.
Nem találsz ennél jobb ár/érték arányú gépet. Könnyű, hordozható és ugyanazt a teljesítményt hozza, mint az M1 MacBook Pro, csak abban van ventilátor is, ami azoknál se nagyon szokott felpörögni, akik azt használják. Elenyésző különbséget jelent - viszont nehezebb és drágább is miatta.
Teljesítmény szemléltetés:
https://www.youtube.com/watch?v=AdWg3Emr4YQ
Én jellemzően néhány perces 4K videókat szerkesztek, de kisebbségben akadtak több órás 3-4 kamerás felvételek is, azok vágásával se voltak soha teljesítmény gondjaim.
A sulihoz neked is biztosan elég egy M1 MacBook Air, ha nekem munkára elég. (Az M2 MacBook Air-nél úgy tudom vannak kisebb lassulások az M1-hez képest, azzal óvatosabban).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!