Igaz hogy dolgoznak olyan technológián mely lényege az hogy az emberi tudatot feltöltik egy számítógépre?
Ez még nagyon alapszinten van.
NGC-nek volt egy dokusorozata, asszem a köbetkező egymillió év címmel. Szerintem az egész érdekes lesz számodra! De egyik részben kifejezetten egy ilyen tudatfektöltős jövőt vázolnak fel.
Nagyon az elején van még az emberi tudat kutatása. Sokkal közelebbi a gép olyan mértékű fejlesztése, hogy öntudatra ébredjen. De azért ez sem holnapután lesz, nem valószínű, hogy mi akik itt levelezünk, megérjük.
De sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy tönkretesszük annyira a Földet, hogy visszaesik az emberiség az ősemberek korába, és azt sem tudja, mi az tudat és pláne nem, hogy mi az a számítógép!
Ez a technológia már létezik. Amikor írsz ide például, akkor lényegében a tudatod egy részét lemented.
Persze valószínűleg nem erre gondoltál. Amit a filmeken látsz, hogy befekszik az ember a gépbe és mint egy CT-t, lementik a tudatát, az csak az írók fantáziája. Ennek ellenére nem tartom reménytelennek, de nem állóképekben, vagy videó felvétel szinten kellene gondolkozni, hanem a folyamatokat kell rögzíteni. Eleve az emberi agy nem képeket rögzít, pl nem egy arcot, hanem csak a leírást, amiből az arcot fel tudja idézni. Mint amikor tömörítik az adatot, csak ez még durvább. Az emberi agy ugyanis a mindenkori környezetet használja a kép visszaállításához és csak pár attribútumot tárol.
Szerintem az, hogy letárolják az ember tudatát, nem nagy dolog. A nagyobb kérdés, hogy állítják vissza. Ugyanis az emberi idegrendszer nem szabványos, hanem egyedi. Ha a saját tudatod lemented, akkor a saját testedbe azt jó eséllyel vissza is lehet állítani, de más testbe már bonyolultabb. Például az, hogy mennyire vagy barátságos, vagy bátor, az az agy egy bizonyos részének fejlettségi szintjén múlik, vagyis a hardveren. Ez minden embernél más.
Például ugyanaz a kép egy női agyban másképp néz ki, mint egy férfi agyban. De ez nem zárja ki, hogy ne lehessen konvertálni. Mint ahogy ugyanazt a játékot különböző gépekre meg tudják írni, valószínűleg a tudatot is tudják majd konvertálni.
Nem vagyok benne biztos, hogy a megoldás nem az orrunk előtt van. A mai számítógépeket már nem sorról sorra programozzák, hanem kész modulokat használnak. Ha kell egy hegy, akkor nem kell hegyet programozni, mert már van egy alap, csak ki kell igazítani, vagyis elég pár módosítást eszközölni. Akár az egész játékprogram is működhet úgy, hogy menet közben íródik, ahogy éppen a történések alakulnak. Ez már nagyon hasonlít az emberi agy működésére, csak ki kell valahogy olvasni az utasításokat, vagyis a programot. De még ezt is megoldja maga a szervezet, csak úgy kell átalakítani, hogy azt egy számítógépes interfésszel át lehessen vinni számítógépre. Ezt még maga a szervezet csinálja, csak módosítani kell az idegeken, hogy a kívánt eredményt kapjuk. Én legalábbis így képzelem.
Tulajdonképpen nem is kell a számítógépnek ismerni az agy programját, hiszen a cél csak egy másik agyba ültetés. Vagy akár futhat számítógépen is, végülis miért ne?
De még abban sem vagyok biztos, hogy fizikai kontaktusba kell kerülni azzal, akit le szeretnénk másolni. Mint ahogy a szkenner, csak levilágítja a papírt. Kell egy rendszer, ami rögzíti a járást, mozgást, beszédet, és létrehoz egy másik embert, ami pontosan olyan. Vagyis a fizikai embert, az anyagát, nem másolja, csak a viselkedését, gondolkodását, mindezt külső megfigyeléssel.
Meton, erről beszéltem, hogy jó a fantáziád. Nem lekicsinylően, hanem hogy könnyen végiggondolsz dolgokat, és következtetsz. Igy dolgozik a tudomány. De millió feltételezés kell, amíg eljutsz a célig. És minden feltételezést kísérletekkel kell bizonyítani, mielőtt továbblépsz. Ha az egyik feltételezés nem jön be, jöhet a következő.Amiket írtál, minden sorában van egy-két feltételezés, amihez odaírhatnám, hogy kísérlet! Egy ilyen bonyolult probléma esetén nagyon sok kísérlet és nagyon sok idő kell. Persze amit én írtam az is feltételezés amit bizonyítani kellene. Csak a valószínűsége nagyobb, mint annak, hogy a közeljövőben lementsék bármelyikünk agyát. Az agylementésnél sokal nagyobb a valószínűsége, hogy nem jutunk el odáig. Nem elég nagy a Földünk, ami van azt is pocsékolva használjuk. Nem lesz elég a rendelkezésre álló erőforrás az agylementésig.
Az eredeti kérdésedre a válasz, hogy igen folynak kísérletek. Minden, az agy megismerésére szolgáló kutatás egyben az agy lementéséhez szükséges lépések egyike. És abból, ameddig eljutottunk az elmúlt évtizedek alatt, következtethetsz, hogy milyen hosszú út van még előttünk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!