Melyik lehetőséggel fogyaszthat kevesebb áramot a gép? Lentebb kifejtem;
Abban gondolkodtam, hogyha komolyabb gépet rakok össze, akkor AMDben gondolkodom már. Egy komolyabb Ryzen proci és egy jó árú vidikari. A másik kérdésem az, a táp mennyiben befolyásolja a fogyasztást? Abban is gondolkodtam még, hogy veszek olyan hosszabbítót, amiből van valami takarékosabb fajta. (Nem tudok róla hogy létezik-e, de ki tudja) A mostani hosszabbító, amiben a gép van, csökkenti a hirtelen áramerősség változást.
Bocsi ha eléggé szőke kérdésnek tűnik, csak érdeklődöm mik a lehetőségek :)
Köszi előre is!
Ha játszani akarsz, akkor kezdd ott, hogy az AMD-t elfelejted. Intel 11, 12. gen nagyon szép TDP-t hoz. I5 széria bőven elég játszani, ahogy játéktól függően egy RTX 2060-3060 is elég lehet.
Viszont a videokártyák zabálnak, ha hajtod őket, ez ilyen. Kb olyanokat tudsz spórolni rajta, mintha morzsákat szedegetnél a kilós kenyér után, hogy abból majd egyszer még meg lehet reggelizni.
11. Miért felejtem el? Intel kb elérhetetlen áron csinál már mindent, ezért is váltanék AMD-rey plusz legjobb barátom elektrotechnikai műszerész és ő javasolta. :) (10 éve az)
Fentebb említettem is, nem fogom hajtani, mert vagy mid vagy low grafikát használok mindenhez. :)
#11 vagyok.
Elektrotechnikai műszerész végzettséggel pontosan ugyanannyi köze van a számítógépekhez, mint egy közönséges villanyszerelőnek, vagy bolti eladónak, szóval erre ne adj.
Régóta nem igaz, hogy az intel csillagászati áron adja a dolgait, csak utána kell nézni.
Most hirtelen userbenchmarkot néztem, ott is az i5 12600K procit (ipon: 150.000 Ft, megjelent 2021 4. negyedév), illetve az AMD Ryzen 9 5800X3D-t (ipon: 232.000 Ft, megjelent 2022. 1. negyedév)
Cserébe benchmark szerint a 12600K veri a ryzen csúcs prociját kb 7%-al. Alaplap összehasonlítást is néztem, a legolcsóbb lap intelhez 39.000 Ft, AMD-hez 15.000 Ft. Az ipon szerint legnépszerűbb intel alaplap 50.000 Ft, míg AMD-hez 60.000 Ft.
Ezek alapján a proci intel esetén olcsóbb, vagy azonos áron lényegesen magasabb teljesítményt kapsz, és bár alaplapból a minimum árad magasabb, de még ezzel együtt is olcsóbban jössz ki. Ha pedig középutat keresel, akkor lényegesen kevesebbet kell rááldoznod a minimum árra intel esetén, mint egy AMD lap esetén, ahol a legnépszerűbb termék 4x áron kapható a legolcsóbbhoz képest.
Igen, tisztában vagyok vele hogy ezek kiragadott példák, de nincs kedvem folytatni a felsorolást. Több PC-t is építettem az utóbbi években, általános tapasztalat volt hogy az intel több, hétköznapi használatra szánt esetben veri az AMD megoldásait. De ha nekem nem hiszel: vajon miért van sokszorosan felülreprezentálva az inteles vállalati gép az AMD gépekkel szemben? nyilván azért, mert a cégek szeretnek feleslegesen hatalmas extra költségeket kiadni, ugye? :)
Fú báttya, nagyon sok sületlenséget összehordtál...
"Most hirtelen userbenchmarkot néztem"
Ami összehasonlításra alkalmatlan, mert erősen az intel felé lejt és csak egy magot mér azt is csak TAU időn belül...
"Cserébe benchmark szerint a 12600K veri a ryzen csúcs prociját kb 7%-al."
Pont ezért nem szabad az ilyen hülye oldalakat nézni. A Ryzen 7 5800X3D az játékokban veri a 12900K-t, munkánál a legtöbb esetben jobb az 5800X3D mint a 12600K viszont a csak egy magot dolgoztató folyamatokban az i5 veri a Ryzen 7-et.
A Ryzen 7 5800X3D egy kifejezetten játékra kitalált processzor ( meg pár egyébb alkalmazásra ami cache igényes) és ott is arra hogy mindent alázzon. Ez sikerült is és olcsóbb, mint a konkurencia.
Általános használat esetén a Ryzen 7 5700X kényelmesen nyújtja ugyanazt, mint a 12600K, csak épp 35 000-rel olcsóbban.
Az intel processzorai áramtemetők, ott a K-s processzorok mellé nagyon nem célszerű olcsó alaplapot nézni mert akkor a gyári teljesítmény egy része simán ugrik. Az AMD processzorokat beleqrhatod egy 20 000 forintos lapba, gond nélkül mennifognak.
Egy AM4-lap + 5700X ugyanazt nyújtja mint egy 12600K+B660 lap cserébe olcsóbb 60 000-rel. Hát ennyit az intel árelőnyéről :D
"Ezek alapján a proci intel esetén olcsóbb, vagy azonos áron lényegesen magasabb teljesítményt kapsz"
Maradjunk annyiban, hogy ez nem igaz, Erősen tévedsz.
"Ha pedig középutat keresel, akkor lényegesen kevesebbet kell rááldoznod a minimum árra intel esetén, mint egy AMD lap esetén, ahol a legnépszerűbb termék 4x áron kapható a legolcsóbbhoz képest."
Ebben is. Mint írtam a Ryzen 7-ekl elmennek 20 000 alatti lapokban is, a Ryzen 9-hez már nem árt 30000 környékén válogatni. Normális alaplapot már 12600K alá sem kapsz 45-50 000 alatt, i7 esetén 60 000től indul a kínálat.
" Több PC-t is építettem az utóbbi években, általános tapasztalat volt hogy az intel több, hétköznapi használatra szánt esetben veri az AMD megoldásait."
Csak nálad, senki másnál.
"vajon miért van sokszorosan felülreprezentálva az inteles vállalati gép az AMD gépekkel szemben?"
Gondolom arról a perről sme hallottál amit az AMD megnyert mert az intel megkente a gyártókat. És ez a tendencia ma is fennáll: vegyél egy inteles notit, ugyanaz a modell ugyanattól a gyártótól AMD processzorral biztos hogy sz@rabb lesz valamiben, hogy még véletlenül se legyen kelendő :D :D
Az intel vállalati piaci dominanciája annak köszönhető, hogy megvettek mindenkit illetve hogy az AMD évekig piacképtelen sz@rt gyártott. Furcsamód a HEDT/WS piacról épp kiszorult az intel pár éve. A szerver piacon is nagyot esett. Mit gondolsz miért? :D
John, köszi!
Akkor mégis a barátokra hallgatok, aki összerakott egy igen komoly AMD gépet, ami nem fogja találni az áramot. :)
Hal Isten most végzi a diploma munkáját, szerintem eléggé ért az elektrotechnikai dolgokhoz, egy neves céghez is került gyakorlatra. :)
Szóval No, thanks 11, nem kell áram temető. Imádtam eddig az Intelt, de elég volt! :)
Barátom, zabálni*
Jó kis autocorrect:)
Alapjában véve az új intel procik sem zabálják az áramot és teljesen jó választás a 12gen is, csak árban nem biztos, hogy jobb.
Egy fullra terhelt Ryzen 5 5600/X és egy i5-12400F fogyasztása között 6-8Watt különbség van ami elhanyagolható. A nagy eltérések a felsőkategóriában vannak és a 12600K-tól kezd kinyílni a fogyasztás olló.
Itt leginkább az ár határozza meg, hogy melyik a megérősebb: új alaplap esetén nem sok az eltérés, ha bevállalod a használtat akkor olcsóbb az AM4.
"Nem akarom kihajtani sem a karit sem a procit majd. Szerintem értelmetlen ultra módon játszani."
Erre viszont hülyeség komoly hardvert venni. Ha nem hajtod ki a hardvert akkor minek adsz ki érte pénzt? Egy i3-12100F pl 35 000-rel olcsóbb mint az i5-12400F/Ryzen 5 5600 duó és játékoknál az eltérés elhanyagolható. Ugyanez igaz a videókártyára is: vagy kihajtod belőle az utolsó FPS-t vagy feleslegesen fizettél plusz tízezreket egy olyan hardverért amit nem használsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!