Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Számítógép leállításának...

Számítógép leállításának helyes módja?

Figyelt kérdés
Az egyik ismerősöm úgy állítja le a gépet, hogy nem a start menű-leállítás, hanem ezt kihagyja, és kinyomja a számítógép főkapcsolót manuálisan. Szerinte ez a helyes leállítás. Szerintetek?
2022. júl. 20. 17:14
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
84%

Főkapcsoló alatt a bekapcsológombot érted vagy a tápkapcsolót? A kapcsológombra beállítható a leállítás parancs az energiagazdálkodási beállításokban, és szabályosan leáll mintha a Start menüből mentél volna végig a lépéseken.

Ha kinyomod a tápot mintha áramszünet lenne, akkor lehet vele kockáztatni minden egyes alkalommal, aztán lehet ezerszer sem történik semmi, máskor pedig nem indul majd a gép vagy összeomlik a rendszer és vagy javítani kell vagy marad az újratelepítés (újabb Windows-ok erre kevésbé érzékenyek, van beépített javítási eljárás, nem kell a telepítőlemezzel szórakozni, csak durvább esetekben).

2022. júl. 20. 17:19
 2/25 anonim ***** válasza:
57%
Ugyanaz a legtöbb esetben, de laptopoknál van, hogy a hibernálást rakják oda.
2022. júl. 20. 17:26
 3/25 A kérdező kommentje:
Kinyomja a gépen a főkapcsoló gombot. Nem állít le semmit sem a start menűben. Én meg: start menü, leállítás és annyi. Én így tanultam. A főkapcsolót csak bekapcsoláskor használom.
2022. júl. 20. 17:27
 4/25 A kérdező kommentje:
Nem laptopja van hanem asztali gépe
2022. júl. 20. 17:28
 5/25 anonim ***** válasza:
72%
A régi gépeken nem volt programozott a gomb, de már jóideje az. Képzeld úgy, mint egy leállítás gomb fizikailag, de egyébként a leállítás nem is egy ikon vagy egy gomb, hanem egy parancs. A rendszer ilyenkor minden programnak és aztán rendszerfolyamatnak (ügyelve a bezárási sorrendre) kiadja, hogy állítsd le magad és erre a progik szépen megpróbálják ezt megcsinálni.
2022. júl. 20. 17:36
 6/25 anonim ***** válasza:
100%

Már vagy 15 éve, az ATX szabvány megjelenésével jött be a sz.gépház főkapcsolójával való leállíthatóság is.

Ha csak egyszer egy pillanatra megnyomod a főkapcsolót, akkor ugyanúgy leáll a gép mintha start menüből állítanád le.

Ez teljesen szabályos.

Viszont ha hosszan nyomod a bekapcsológombot működés közben, és kényszeríted a leállásra, na az nem tesz jót sem az op rendszernek, sem a fizikai meghajtónak.

2022. júl. 20. 17:44
 7/25 A kérdező kommentje:
Átfogalmazom kicsit: a start menűben a kilépés helyett, (tehát ezt a lépést teljesen kihagyja) kinyomja a power on/off gombot. Nem mai gép, kb 10 éves vagy több.
2022. júl. 20. 17:50
 8/25 anonim ***** válasza:
100%
Ha a gomb megnyomására megjelenik a leállítás felirat és bezáródnak a programok majd kikapcsol a gép pár másodperc után, az normál leállításnak számít. Vagy pedig az egyszer lenyomáskor nem történik semmi, ha annyira régi. Ha viszont hosszan nyomva szakítja meg az áramot és minden azonnal leáll kikapcsolás helyett, az nem tesz jót.
2022. júl. 20. 17:53
 9/25 A kérdező kommentje:

Egyszer lecseszett, mert én állítottam le a gépét: start menü-leállítás.

Erre másnap lecseszett, hogy nem állítottam le a gépét rendesen! Kérdem hogyhogy? Azt mondja sosem kell a start menűből leállízani, hanem simán kinyomni a power on/offot. Hát... amikor én kikapcsoltam a start/leállítassal, le is állt a gépe. Hiszen a sajátomét meg az összeset így állítom le. Asztalin az on/offhoz csak bekapcsoláskor érek. Úgyhogy nem értem miért mondja hogy nem állt le a gépe amikor én kapcsoltam ki.

2022. júl. 20. 17:58
 10/25 anonim ***** válasza:
100%
Ez már csak megszokás kérdése, igazából mindkét módszer ugyanazt csinálja. Egy laikus, akinek megtanítottak egy módszert és azt mondták neki hogy így csinálja hogy működjön, kevésbé lesz rugalmas abban, hogy más megoldást használjon (hiába ugyanaz az eredménye).
2022. júl. 20. 18:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!