A gépem nagyon forró, megnéztem a fokát (speccy) és az alaplapom több mint 100 fokos. Játszás közbe a procim teljesen felmelegszik ilyen 90 fokra. Van valami tippetek, vagy bármit amivel letudom hűteni az alkatrészeket?
Btw,: nem játszok olyan játékokkal, hogy ilyen szinten felmelegedjen.
(Valorant, Csgo, Heartstone stb...)
Persze!
i5 4590 3.30ghz
GTX 750 ti
16 gb ram
Szerintem ezek a fontosak.
Én a saját gépemen alapból lehúzom a processzor és videókártya teljesítményét, mert egyszerüen az esetel 90%-ban nincs kihasználva. Nagyritkán visszaállítom ha olyan játékkel szeretnék játszani.
Így kb. 40-50fok fölé soha nem megy semmi.
Oké, most már tudjuk, hogy a processzor egy nagyobb, 84 W-os hőtermeléssel üzemelő típus:
aminek a hőelosztó felülete 72,72 °C-ra is felmelegedhet; illetve hogy a GPU belépőszintű:
csak 60 W TDP-jű, viszont kérdéses:
* milyen gépházban vannak az alkatrészek
* mennyi és milyen hűtőventilátor szívja be gépházba a friss levegőt/fújja ki a felmelegedett levegőt gépházból
* milyen processzorhűtő van rajta
* mikor volt utoljára kitakarítva, újrapasztázva
mert például nekem egy hasonló processzorom van - i5 4570 (ugyancsak 84 W TDP-jű: [link] ) - és hiába terhelem Linux alatt stress-ng-vel (load average: 4,03, 2,69, 1,49), az lm-sensors (ez egy parancssoros hőmérő alkalmazás) szerint nem igazán akar a processzor 50 °C fölé kúszni - viszont nekem egy Cooler Master Hyper 212 EVO hűtőborda van a processzoron, egy szellős Cooler Master N200-as gépházban - elölről kettő, hátulról egy 12 cm-es venti dolgozik - szóval ez a 90 °C kissé soknak tűnik.
Vedd le a géped oldalát-nyár van és állítsd be a ventik fordulatát, ne bízd az automatikára.
Tehát procinál és vga-nál is.Vga-hoz tedd fel a smartdoctort vagy gpu tweak-et, amiben a beállítod a ventinek lépcsőzetesen a fordulatot, ahol 50foknál pörögjön 70-80%-on.
Cpu venti a biosban jobbára.
Köszi... Ez nem egy hősugárzó, úgyhogy itt valami hiba van.
- Vagy hibás a kijelzés, mérés és nem annyi fokos amennyit mutat.
- Vagy rosszul értelmezed az adatokat. 100 fahrenheit fok az kb 38 celsius fok. Nem fahrenheitre van állítva a szofver?
- Az alkatrészek hőleadása nem megfelelő. Fentebb leírták, szellőzés, hűtőbordák, ventillátorok, paszta, takarítás, karbantartás stb.
- És még pluszban valami program terheli a gépet folyamatosan.
#6: Jó felvetések!
"Vagy hibás a kijelzés, mérés és nem annyi fokos amennyit mutat."
Ehhez azt tudnám hozzátenni, hogy - több szem többet lát alapon - meg kell nézni más szoftverrel is.
Például:
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
ha mindegyik szoftver ilyen magas értéket ír, az gyanúra adhat okot (bár nem zárja ki a hőmérsékletet mérő szenzor hibáját). Ha nem, akkor a Speccy mér rosszul.
"Nem fahrenheitre van állítva a szofver?"
Ez a View-->Options (Nézet-->Beállítások) menüpont General (Általános) fülén állítható (ahogy látom, alapesetben °C):
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!