Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miért csinálja ezt az Excel?

Miért csinálja ezt az Excel?

Figyelt kérdés

Eddig minden rendesen működött, most viszont folyton keveri a tizedespontot és az ezreseket elválasztó vesszőt. (Tudom, magyar nyelvterületen ez fordítva van, de én így szoktam meg.)

Most a következőképpen működik.

- Egynél kisebb törtek esetén tizedespontot használ.

- Egynél nagyobb törtek esetén tizedesvesszőt.

- Ha fordítva írom, akkor dátumként vagy szövegként értelmezi, és ha visszaállítom szám formátumúvá, akkor egy hatalmas számot ad ki, aminek semmi köze az eredetihez.

Valamit elállíthattam, mert más munkafüzetek esetében nem csinál ilyet. Valaki véletlenül nem tudja mi a teendő ilyenkor? Vagy tíz munkalapom van, rengeteg adattal és számítással, nagyon nincs kedvem mindent átmásolgatni.

2022. ápr. 19. 08:13
 1/5 Shaddark ***** válasza:
35%
Nem lehet hogy ez még .xls nem xlsx?
2022. ápr. 19. 08:50
 2/5 anonim ***** válasza:

Próbáld meg visszaállítani a beállításokban az ezres elválasztót. Ha a dátumot számmá alakítod, az számot fog eredményezni, normális. A többi nem annyira :D

Ha az összes többi excel fájlban jól működik, akkor nyisd meg a rosszat és egy jót, és keress olyan füleket a beállításokban, ahol ezt írja: "E munkafüzet számításakor".

Hasonlítsd össze a jó és rossz munkafüzet beállításait, lehet ott nyomkodtál el valamit.

Esetleg próbálj meg egy mentés másként lehetőséget, hogy ha más néven elmented, akkor is jelentkeznek-e ezek a hibák.

2022. ápr. 19. 09:22
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Idő közben rájöttem, hogy mi a megoldás. (Habár azt továbbra sem értem, hogy hol romlott el. :D)

Itt hagyom hátha valaki egyszer hasonló problémába ütközik, és rátalál erre a kérdésre:

--> Beállítások

--> Speciális

--> Szerkesztés

--> Rendszerbeállítások szerinti elválasztók használata [x]

--> Rendszerbeállítások szerinti elválasztók használata [ ]

2022. ápr. 19. 09:24
 4/5 anonim ***** válasza:
Igen, hasonlóra gondoltam. Jártam már én is így Excellel, hogy "beragadt" egy beállítás, és csak ki/be kellett kapcsolni.
2022. ápr. 19. 09:28
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

"Tudom, magyar nyelvterületen ez fordítva van"

Annyi kiegészítéssel, hogy normális körülmények között NINCS pont az ezres helyiértékeknél (sem).

Ha adatokkal dolgozunk, akkor a rendes, matematikai formájában kell a számokat beírni. Semmiféle tagolást nem írunk (angolszász területen sem), a tizedes határolót pedig a rendszer, illetve a szoftver kívánalmainak megfelelően kezeljük. (Pont, vagy vessző.)

Megjelenítéskor szokás szóközzel 3 (bizonyos kultúrákban 4) számjegyenként tagolni a számot, de "pontozni" akkor is félrevezető hülyeség. Ez onnan ered, hogy írásban - főleg, ha rondábban, gyorsabban írt valaki - nem igazán volt életszerű "szóközöket" odaírni, így kultúrától függően azt egy ponttal, vagy vesszővel jelölte. De ez a számítógépes adatfeldolgozás korában már több, mint okafogyott.

2022. ápr. 20. 02:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!