Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ha a Linuxos gép nem PC,...

Ha a Linuxos gép nem PC, akkor mégis micsoda?

Figyelt kérdés
Azt hittem, hogy az is PC (personal computer, ugyebár), de mindenütt azt látom, hogy a PC az kifejezetten Windowsos gépet jelent. Például, ha le akarod tölteni a Bluestacks Android emulátort, akkor azt írja ki, hogy "Sorry, BlueStacks is available only for PC or Mac". Igen ám, de az a PC az Windowst takar. Ugyanez van játékoknál és egyéb programoknál, például, ha azt mondják, hogy PC-s játékok, akkor ott Windowsra gondolnak, ha ott van, hogy "download for PC", az is kifejezetten Windowst jelent. Meg igazából akármilyen tech témában látom ezt a rövidítést, mindig kifejezetten Windowsos gépre utalnak vele. Ha PC, akkor Windows, ha Mac, akkor Apple. Na de akkor ha én Linuxot használok, akkor tulajdonképpen mim van? Mert ezek szerint nem PC, de nem is Mac, mert nem Apple. Ezzel kapcsolatban még az is felmerült bennem, hogyha egy Macintosh-ra Linuxot telepítek, akkor az mi lesz? Csak mert Mac nem lehet (legalábbis szoftveresen), mert nem megy rajta, ami olyan program.

2022. ápr. 18. 09:44
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Innen jón a PC elnevezés.

A linuxos gépet is lehet pc-nek nevezni.

2022. ápr. 18. 09:55
 2/10 anonim ***** válasza:

A PC egy gyűjtőfogalom. Ezeknek az eszközöknek a hardveres működésének alapelve azonos/hasonló, de több operációs rendszer is használható rajta. Így a Linux op rendszert futtató gép is PC-nek számít.

Az már más téma, hogy a "hétköznapi értelemben" a Windows-t elkezdték PC-nek is hívni, mivel az emberek többsége Windows-os gépet használ.

Sajnos nem minden szoftver érhető el Linux-os op rendszerekre, (a cégek többségének egyszerűen nem éri meg, hogy foglalkozzon ezzel, mert a világon a felhasználók csupán 3-5%-a használ Linux op rendszert asztali gépen) lehet, hogy ez a helyzet az általad is említett Android emulátorral. A "hardcore" Linux felhasználók általában szoktak találni megoldást, hogy tudják futtatni a kiszemelt szoftvert Linux rendszeren is, bár ennek megvalósítása hosszadalmas és kisebb szakértelmet igényel.

2022. ápr. 18. 10:16
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
*a Mac gépek is személyi számítógépnek számítanak
2022. ápr. 18. 10:19
 4/10 anonim ***** válasza:
46%
Gondolom nem akarják szegény embereket összezavarni, azt gondolják, hogy így egyszerűbb, bár én sem értek ezzel egyet. A Windows feliratot legalább látja valahol, de a PC sehol nincs ráírva. Amúgy is már rég el kellett volna ezt felejteni. Tehát azt értenek PC alatt, amit akarnak, ha a Linux, vagy a Mac is benne van, akkor azt is.
2022. ápr. 18. 10:26
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"a PC az kifejezetten Windowsos gépet jelent"

Nem.

Az meg egy teljesen más kérdés, hogy sokan hibásan használnak bizonyos fogalmakat.

2022. ápr. 18. 10:52
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a PC mindent jelent, még Mac-et is. Csak ugye az I'm a Mac I'm a PC reklámok óta a Mac-et nem tekintik PC-nek (holott az lenne). A Linux esetében még erről sincs szó, teljes mértékben PC-nek mondják a Linuxos gépeket is. Hogy van egy-két cég aki keveri a szezont a fazonnal, sajnálatos.
2022. ápr. 18. 11:29
 7/10 anonim ***** válasza:
Az Apple a Mac-et sosem említette PC-ként, talán ezért, bár amióta Intelt használnak, már nem annyira egyértelmű. De tény, hogy a legtöbb ember számára, akinek a PC kifejezés mond valamit, Windows-os gépet jelent. Aki ismeri a Linuxot, annak az is belefér. Tehát hiába nincs olyan nagy különbség egy "sima" PC és egy Mac között, az utóbbit általában nem tekintik annak, mint ahogy emlékeim szerint az iPad sem "csak" egy tablet az Apple szerint, nem is tabletről beszélnek. Ez a szó nincs is a honlapjukon.
2022. ápr. 18. 11:46
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"Ha a Linuxos gép nem PC"

De, az.

Illetve, hát...

Mit is nevezünk PC-nek? Nagyon szigorú, és történelmi értelemben véve a PC, teljes nevén IBM PC az IBM által 1981-ben megjelentetett konkrét számítógépmodellje, 4,77 MHz-es Intel 8088 processzorral, alapkiépítésben 16 kB RAM-mal, két 160 kB-os floppymeghajtóval, illetve MDA (csak szöveges megjelenítésre képes) grafikus kártyával és monitorral. Utódja, az XT már merevlemezt is tartalmazott. A következő modell pedig az AT volt, ami már 286-os procival érkezett, de ez már a történelem. :-)

Menjünk vissza oda, hogy IBM PC! Mármint a konkrét, adott modellnévhez! Mivel - a BIOS kivételével - nem volt jogvédett egyetlen komponense sem, így többen elkezdtek PC-klónokat készíteni. Tágab értelemben véve ezeket is szokták PC névvel, vagy "IBM-kompatibilis PC" névvel illetni. Később pedig az eredetitől akár számottevően is eltérő, azzal többé-kevésbé kompatibilis számítógépeket is elkezdett a köznyelv, és nagyrészt a szakma is PC-nek hívni.

Ezek után pedig egyfajta általános kategóriává, gyűjtőfogalommá vált, mint "személyi számítógép".

Igazából egzakt fogalma nincs, hogy ma mit értünk "PC" alatt. Egy biztos: a "klasszikus", asztali számítógépre mindenképp illik a megnevezés, teljesen függetlenül az általa futtatott operációs rendszertől. (Maga a PC megnevezés csak a gép jellegét, és némileg a hardvert szabja meg, a szoftvereket nem.) Szóval ha te Haiku OS-t, Androidot, FreeBSD-t, vagy akár FreeDOS-t futtatsz rajta, az attól még PC marad.

Véleményes kérdés, hogy a hordozható számítógépeket hová soroljuk? Technikailag a táblagépek (tabletek) és okostelefonok is számítógépek, de hétköznapi értelemben ezeket nem szoktuk számítógépeknek nevezni. (Tudományos-technikai értelemben viszont nagyon is azok.)

Aztán ott vannak a notebookok, és a netbookok. Tágabb értelemben ezeket is hívhatjuk PC-nek, hiszen az architektúrájuk azonos, vagy hasonló, csak formájukat illetően térnek el az asztali gépektől. (Igaz, kicsit csavar a dolgon, hogy a netbookok újabb generációja már javarészt ARM processzorra épül, így architektúrát tekintve közelebb áll a tabletekhez, mint az asztali számítógépekhez. Ez is véleményes, hogy egy teljesen más architektúrájú rendszert tekinthetünk-e PC-nek? Mi a döntő? A technika, vagy a forma?)

Sőt, az ilyen hibrid tablet-notebook cuccokat meg már ne is említsük... :-D

Másik véleményes terület a szerverek világa. Azok vajon PC-k? Általában annak szokás őket tekinteni, és sokuk tényleg formailag sem különbözik sokban egy átlagos asztali PC-től, viszont egy rack-be építhető szerver már nagyon másként néz ki. De általában ezeket is PC-nek szokás kategorizálni, holott egyáltalán nem "személyi" számítógépek. Legfeljebb hozzábiggyesztik, hogy "szerver PC".

Szóval látod, eléggé szabadon értelmezhető, hogy mit tekinthetünk PC-nek. De egy biztos: nem a Windowst. Az egy operációs rendszer, a számítógép meg nem kerül más kategóriába attól, mert egy adott vállalat oprendszerét futtatja.

De van még egy csavar.

Attól, mert valami pl. Linuxot futtat, még korántsem biztos, hogy személyi számítógép. Vannak az úgynevezett lapszámítógépek, vagy ismertebb nevükön SBC-k (single board computer), illetve mikroszámítógépek (egyetlen ismert példánya manapság a Raspberry 400-as), amiken a Linux remekül elfut, de architektúrájukat tekintve a többségük ARM, kinézetüket tekintve - a Pi 400-ast leszámítva - inkább hasonlítanak egy mikrovezérlőre, mintsem egy személyi számítógépekre. Akkor ezek most PC-k? Nem, erre nem fogok válaszolni, mert nem lehet. Teljesen véleményes, hogy most annak mondjuk-e, vagy sem. (Bár én inkább a "nem" felé hajlok, akkor is, ha van átfedés a felhasználási területeik között.)

"Igen ám, de az a PC az Windowst takar. Ugyanez van játékoknál és egyéb programoknál, például, ha azt mondják, hogy PC-s játékok, akkor ott Windowsra gondolnak, ha ott van, hogy "download for PC", az is kifejezetten Windowst jelent."

Azért nem mindenhol. Steamen három kategória van: Windows, macOS, és SteamOS + Linux. A GoG is Windowsnak, MacOS-nek, és Linuxnak hívja a három fő PC-s rendszert. Általában ott értik PC alatt a Windowst futtató számítógépet, ahol:

- kevsébé elvárás a szakmailag helyes megfogalmazás,

- kevésbé kompetens felhasználókat céloznak meg,

- és/vagy csak egyetlen PC-s platformot támogatnak. (Mondjuk ha Windowsra és Androidra létezik az a szoftver.) De jobb helyeken ott is közlik, hogy a PC-n belül milyen követelményeknek kell megfelelni.

(A BlueStacks fejlesztői között meg egyébként is elég sok az öntörvényű, fura alak, nem csodálkozok, hogy nem ügyelnek a megfogalmazásra.)

"hogyha egy Macintosh-ra Linuxot telepítek, akkor az mi lesz? Csak mert Mac nem lehet (legalábbis szoftveresen), mert nem megy rajta, ami olyan program."

Az Apple szereti marketing-célokra használni a fogalmakat (szerintem elég helytelenül), attól, hogy ők reklám-okokból tiltakoznak az ellen, hogy PC-nek hívják a számítógépeiket, attól még nem lesz igazuk. Ha megfelel azoknak a követelményeknek, amik alapján valamit PC-nek nevezünk, akkor az az.

Nem vagyok nagy Apple-fan, nem tudom, hogy most forgalmaznak-e rendes asztali kivitelű számítógépeket, de ha igen, és az Intel/AMD architektúracsaládra épül, akkor az egyértelműen PC. A notebookjaik pedig annyira PC-k, amennyire a többi notebook.

Azon persze lehet vitázni, hogy az architektúra mennyire meghatározó a PC-kategóriába sorolásnál. Vajon anno a Motorola procis Macintoshok PC-nek minősültek? Vagy most az M1-gyel szerelt gépeik? Ezek szintén véleményes dolgok. Én azt mondom, hogy tágabb értelemben véve a notebookok is PC-k, szűkebb értelemben véve az asztali kialakításúak azok. A notebookok meg.... notebookok. ;-) Akkor is, ha alma virít rajtuk.

Az iPad pedig nagyon is táblagép, akkor is, ha ők ez ellen tiltakoznak.

#2 "A "hardcore" Linux felhasználók általában szoktak találni megoldást, hogy tudják futtatni a kiszemelt szoftvert Linux rendszeren is, bár ennek megvalósítása hosszadalmas és kisebb szakértelmet igényel."

Azért annyira nem. Pontosabban: csak bizonyos ritka esetekben.

Eleve sok alkalmazási területre van natív Linuxos szoftver. A játékok kb. harmada megjelenik natívan Linuxra is, másik harmaduk meg pl. Steam esetén a Protonnal, egyébként meg a Wine-nal (vagy az arra épülő PlayOnLinuxszal) különösebb szakértelem nélkül futtatható.

"Sajnos nem minden szoftver érhető el Linux-os op rendszerekre"

Mint ahogy Mac-re és Windowsra sem. ;-) Csak aki Windowson szocializálódik, annak a más oprendszeren elérhető szoftverek hiánya nem fog feltűnni. Az viszont igaz, hogy egy Linuxos fejlesztőt könnyebb rávenni, hogy 2-3 másik oprendszerre is fordítsa le a programját, mint egy átlagos Windows-os fejlesztőt.

Egyébként Linuxra létezik Anbox. Nem tudom, hogy most milyen állapotban van, pár éve próbáltam, akkor azért nem voltam tőle elragadtatva, nem vagyok egy puhány ember, de több óra sz*pás után is mindig valamire panaszkodott, így aztán jegeltem a témát. Feltettem Virtualboxra egy x86-os Androidot, ha nagyon kell valami, ott futtatom.

De ideje lenne megint esélyt adni az Anboxnak, hátha azóta már kicsit csiszoltak rajta. ;-)

2022. ápr. 18. 13:56
 9/10 anonim ***** válasza:

"Az iPad pedig nagyon is táblagép, akkor is, ha ők ez ellen tiltakoznak."

Én nem írtam, hogy tiltakoznának, egyszerűen az iPad szót használják tablet helyett, de ez teljesen érthető is, egy VW-reklámban sem az ön "gépkocsiját" említik, hanem az ön Volkswagenét. Manapság pedig PC alatt többnyire azt értik, hogy minden (nagyobb) ami nem telefon/tablet, bár tudom, utóbbi is létezik Windows-zal, nekem is van. Ahogy írtam, ezt a PC-t el kéne felejteni, a virtuális szómúzeumban van a helye a lyukkártya és a telex között. Talán már az IBM sem használta a PS/2 után (1987).

2022. ápr. 18. 14:07
 10/10 anonim ***** válasza:
70%

Ez olyan, mint ha azt mondaná, hogy a dízeles autó az nem személygépkocsi, csak a benzines. Természetesen a Linxos PC is PC, csakhogy egyrészt sok oldalnál az operációsrendszer érzékelő script kb. ilyen primitív módon van megírva:

if (KliensOperaciosRendszer == "Windows") {

print("Download for Windows");

} else if (KliensOperaciosRendszer == "MacOS") {

print("Download for Mac");

} else {

print("Sorry, ... is available only for PC or Mac");

}

Másrészt a Linux aránya asztali gépeken annyira alacsony, hogy sokak szerint nem is érdemes vele foglalkozni, sőt, azt mivel átlagfelhasználók szemében a számítógép valóban Windows-os PC-t jelent (sokan nem is tudnak a Linux létezéséről), így az ő szemléletükben a PC tényleg egyenlő a Windows-os géppel.

2022. ápr. 18. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!