Mi a különbség az NTSF, exFat, Fat32 között, és mitől függ, hogy mi ismeri fel?
Olyan verzióra szereztném formázni az eszközeimet, amely működik windows-sal, macbook-kal és androidos autó multimédiával is.
Most a legtöbb HDD-m pendrive-om, SSD-m NTFS-ban van, de ugye ezt nem ismeri fel pl. a Macbook, tehát valami olyan formátum kéne, ami mindennel működik.
Nem tudom, hogy mi a különbség köztük igazából, viszont régen FAT32-ba ha sok zenét töltöttem fel a pendrive-omra, akkor kiírta, hogy a mappába több elem nem helyezhető, mert elérte a maximális számot. Régen volt, nem tudom, hogy van-e még ilyen, illetve, hogy ezek az adatátvitelt mennyire befolyásolják. Már minden USB csatlakozóm 3.0 -s. Szóval így váltottam akkoriban az NTFS-re, de valami másra lenne szükségem, viszont annyira azért nem mozgok otthonosan az informatika világában. Nagyon köszönöm előre is!
Ha mindenképp, mindennel kompatibilisnek kell lennie, akkor FAT32. Gyakorlatilag a ma ismert és használt mindegyik rendszer felismeri, sőt, még a 10-20 évvel ezelőtti rendszerek is. (A Win95 ORS2-ben került bevezetésre... ami már nem ma volt.)
De igazából ez minden előnye. Nem mondom, hogy egy használhatatlan rendszer lenne, de:
- Nagyobb meghajtóméretnél már előfordulhatnak teljesítménybeli problémák. (32 GB fölött már több, mint 32 kB-os a klaszterméret, tehát ha van pl. egy 1 kB-os fájlod, akkor ahhoz is 32 kB-ot lefoglal a rendszer. sok kis fájl esetén így gazdaságtalan a tárolása.)
- 2 TB-nál nem lehet a mérete nagyobb. Ez most még annyira nem égető probléma, de pár éven belül már az lenne.
- 4 GB-nál nagyobb fájlokat nem tudsz vele létrehozni. Ez a tipikus hiba, amikor másolnál pl. egy telepítő ISO fájlt, és kiírja a rendszer, hogy nincs elég hely a meghajtón. De, van, csak akkora fájlt nem tud kezelni, a hibaüzenet meg bénán lett megfogalmazva.
- És végül: nem naplózó fájlrendszer, tehát ha szabálytalanul távolítod el, vagy (ha belső meghajtón van) szabálytalanul állítod le a gépet, akkor az egészet le kell ellenőrizni, hogy biztos legyél a hibamentességében. Egy naplózó fájlrendszernél ezt a másodperc töredéke alatt meg lehet állapítani.
(Negatívumként hozható fel, hogy jogosultságok sincsenek benne, bár arra pl. egy hordozható meghajtó esetén nem is biztos, hogy szükség lenne.)
exFAT: a Microsoft ezt szánta a FAT32 utódjának, eredetileg kizárólag külső meghajtókba. (Sokáig a Windows nem is engedett belső meghajtót ilyenre formázni, holott technikai akadálya nem lett volna.) Sem a partícióméret, sem a fájlméret tekintetében jó ideig nem kell aggódnunk, hogy kevés lenne. A naplózást sajnos nem támogatja, így egy szabálytalan eltávolítás esetén elméletileg végig kell ellenőrizni, hogy nem történt-e hiba. A fájlrendszer-jogosultságokat ez sem támogatja, ami érthető, hiszen hordozható tárolókra tervezték.
Viszonylag új fájlrendszer, ezért sok eszköz/rendszer még nem támogatja. A legtöbb lejátszó nem fog boldogulni vele, viszont pl. a Linuxok már pár éve kernel-szinten is támogatják. (Nem-kernelszintű megoldás eddig is volt, de az azért tud procizabáló lenni.)
Az NTFS-t is anno a FAT32 lecserélésére hozták létre, azonban ezt inkább belső tárolóknak szánták (amikor megjelent, pendrive-ok még nem igazán voltak), a maximális méretek tekintetében kicsit gyengébb, mint az exFAT, de így sem hiszem, hogy a következő 1-2 évtizedben ilyen téren probléma lenne vele. ;-) Vannak fájlrendszer-jogosultságok, fájlrendszer-szintű tömörítés és titkosítás (utóbbival vigyázni, sokan megjárták már vele, Windows újratelepítés után olvashatatlanná vált minden titkosított fájl...), és naplózó fájlrendszer, tehát szabálytalan leállítás/eltávolítás után egyből tudni, hogy lehetséges-e fájlrendszer-hiba, és ha igen, akkor azt hol kell keresni.
Mivel a Microsoft saját kreálmánya, és jó szokásukhoz híven kevés támogatást adnak a rendszerfejlesztőknek, ezért sok rendszer még ma sem támogatja, részben jogi okokból sem.
Külső tárolók esetén erősen véleményes, hogy jó ötlet-e a használata. Egyrészt: mint írtam, azért jópár eszköz nem ismeri fel, másrészt meg: a fájlrendszer-jogosultságok néha okozhatnak fejfájást.
Én azért szólnék még az ext4-ről, és a vele rokon fájlrendszerekről is.
Ez a Linuxos/Unixos világ legelterjedtebb fájrendszere, a méretek miatt itt sem kell aggódni, van naplózás (bár szükség esetén megkerülhető), vannak fájlrendszer-jogosultságok, és ha nagyon akarjuk, még fájlrendszer-szintű tömörítés is. (Bár a gyakorlatban nem szokták kihasználni.) Nagyon stabil és hatékony fájlrendszer, csak ugye a Microsoftos világ hallani sem akar róla, hogy a rendszereik felismerjék. (Persze, létezik hozzá külső driver.) Én saját célra a nagyobb meghajtókat ext4-re formázom, tekintve, hogy otthon is, és a munkahelyemen is Linuxot használok.
Elméletileg a Mac is alkalmassá tehető a támogatására, végső soron BSD alapú rendszer, ami szegről-végről rokon a Linuxszal.
#11-nek:
Nem tudom megállni, hogy ne szóljak be:
Már a DOS 6.22-nek is volt Fat32 kezelése. A Win 3.1-ről nem is beszélve.
Volt DOS-os konverter NTFS-Fat32 kezeléshez is, de a legtöbbje csak olvasni tudta az NTFS-t, írni nem.
Nem a Win95 használta először.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!