Honnan tudom lekérni az ip címét egy rooternek ?
Annakidején kötötte be az internetszolgàltató és kidobtuk a dobozàt is .
Hogyan tudnám ezt megtudakolni ?
Illetve . Van egy olyan problémám , hogy LAN csatlakozó van csak a rooteren és a másik rootert csak így tudom hozzákötni annak van ( WAN) csatija .
Na mármost , ha azt szeretném , hogy teljes sebességgel hasítson a net akkor a régi rooter egyik LAN csatiját át kellene konvertálni WAN csatira , hogy "direktbe "kaphassa az erősebb rooter az internetjelet ( mert most ugyebár hiába erősebb az új rooterem , sajnos a jelet a regiből kapja ami ugyebár gyengébb . Ezt kellene megoldanom .azért a szex kategóriához írtam mert itt legalább vannak emberek . Egyik nap próbáltam a számítástechnikai csopit jött is 1 válasz azzal sem sokra mentem .
Ha valakinek vannak számítástechnikai ismeretei és hajlandó is segíteni azt megköszönném .
Üdv .

*router
Egyébként parancssorba: ipconfig
Azt nem írtad, hogy Linux/Window/OSX... de szinte biztos, hogy Windows különben magadtól is tudnád.
Alapvetően a default gateway IP címe lesz a router IP címe:
Elnézést a helyesírási hibákért .
De köszönöm a válaszokat

Akkor oszlassunk el pár mítoszt!
"kidobtuk a dobozàt is"
No problemo. Az IP-cím nem egy statikusan beleégetett dolog, azt a szolgáltató (többé-kevésbé) dinamikusan osztja ki. A dobozán kizárt, hogy fel lenne tüntetve, már csak azért sem, mert az változhat idővel.
"Hogyan tudnám ezt megtudakolni ?"
whatismyipaddress.com
Vagy valami hasonló weboldalról.
Vagy a router admin felületéről.
De azért a kérdés nem teljesen egyértelmű. Mit értünk a router Ip-címe alatt? A router - vagy magyarul útválasztó, esetleg forgalomirányító - két, eltérő jellegű hálózat közötti kapcsolat kialakítására szolgál. Ebből adódóan két "oldala" van, mindkettőnek külön-külön azonosítóval. (Egy otthoni routernek lehet ennél több portja is, de csak azért, mert az valójában több hálózati eszköz egybeintegrálva. A router-komponensnek ott is csak két portja van, csak általában ebből az egyik több felé van osztva egy beleintegrált switch segítségével.) Szóval: mit értünk a router Ip-címe alatt? Azt, amelyik a "külső" hálózatban azonosítja, vagy azt, amelyik a "belsőben"? De a router admin-felületéről mindkettő kiolvasható. A "belső" IP alapértelmezését pedig a routerre rá szokték írni. Általában 192.168.0.1, 192.168.1.1, vagy ritkábban 192.168.1.254.
"LAN csatlakozó van csak a rooteren"
Kizárt.
Valahol csatlakoznia kell a "külvilág" felé, a routernek mindig 2 portja van, legfeljebb ha valami modemmel egybeintegrált eszközről van szó, akkor lehet, hogy a "külső" ("WAN") portja belsőleg össze van kötve a modem portjával. De ez esetben is két portja van, hiszen valahol a jelnek be kell érkeznie. ;-) (Kivéve, ha mondjuk mikrohullámú, vagy műholdas jel vételére szolgál, de ezt azért nem hinném...)
Egyébként gyanítom, hogy az nem is router, hanem modem. Annak is mondjuk két portja van, csak az egyik gyakorta nem sima RJ45, hanem mondjuk koax, ha épp kábelmodemről van szó.
"Na mármost , ha azt szeretném , hogy teljes sebességgel hasítson a net akkor a régi rooter egyik LAN csatiját át kellene konvertálni WAN csatira"
Ez ilyen formán nem értelmezhető.
"sajnos a jelet a regiből kapja ami ugyebár gyengébb"
Kezdenek összekuszálódni a dolgok.
A jelet az internetszolgáltatódtól kapja, aminek a maximális sávszélességét ők határozzák meg. Lehet persze egy régi hálózati eszköz a szűk keresztmetszet, de már a 10+ éves eszközök is támogatták a 100 megabitet. (Afölött mondjuk tényleg jelenthet korlátot, bár halkan jegyezném meg, hogy közvetlenül nehéz az ilyen göbbszáz megabites sávszélességeket kihasználni, hiszen "befelé" hiába gyors, ha a szerver, amit el akarunk érni, jóval lassabb.)
"azért a szex kategóriához írtam"
Nem kellett volna.
Szerencsére átrakták ide, és hiába vannak ott többen, szerinted a viszkető farkú masztimatyik, vagy az informatika iránt érdeklődők között fogsz értelmesebb válaszokat kapni?
"Egyik nap próbáltam a számítástechnikai csopit jött is 1 válasz azzal sem sokra mentem ."
Máshol meg 20-30 válasz is érkezik. Ez függ egyrészt a kérdés nehézségétől is, a kérdés jelegétől is, illetve a kérdés érthetőségétől is. Ha mondjuk én feltennék egy kérdést arró, hogy Forth programozási nyelvben hogyan implementálhatnám az SSH protokollt RS-232 porton keresztül, valószínű nulla válasz érkezne (esetleg egy-két "keress rá, te barom" jellegű), hiszen rémesen speciális kérdésről van szó, amihez még csak hasonlóval is alig, ha találkozott valaki. Persze, a szexualitás kategóriában sem fogsz több jó választ kapni, azzal pedig nem vagy előbbre, ha közlik hárman, hogy megdugnának.
De jelen esetben az is probléma, hogy kicsit érthetetlen a kérdésed. Nem bántásból mondom, de alapvető ismereteid hiányoznak, és ilyen esetben kevesen fognak nekiállni, és leírni a kb. 30 oldalas háózati ismeretek tananyagot. ;-) Tényleg nem bántásból, mindenki volt kezdő, én sem krimpelő fogóval a kezemben születtem, csak ez esetben nem biztos, hogy egy általános fórum a legjobb megoldás.
Ha érdekel a téma, és nem csak egy "ezt dugd ide, azt meg oda, és ne kérdezz" jellegű válaszra vársz, akkor javasolni tudom ezt a könyvet: [link] (Bártfai Barnabás: Hálózatépítés otthonra és kisirodába) Az interkonyv.hu oldalon online formátumban, olcsóban is beszerezhető.
Speciálisabb kérdéseknél meg érdemes komolyabb fórumokat felkeresni, ahol vélhetően több rutinosabb szakember van. Mondjuk a prog.hu-t és a pcforum.hu-t nem tudom jó szívvel ajánlani, ott csak egy halom beképzelt, és nagyon alacsony szinten megrekedt kókler van, de pl. az IT Café, Prohardver, IT Café, SG fórum, vagy az Index Fórum megfelelő témaköreiben esélyes, hogy komolyabb segítséget is kaphatsz. Vagy ha nagolul tudsz, még több lehetőséged van. Én - akármennyire is fapados módszer - sokszor newsgroup-okon szoktam feltenni a kérdést (weben is elérhető, groups.google.com címen), sok (magyar) fórummal ellentétben a többség itt nem az a zsigerből lenéző gyökér, akik leordítják a fejedet még azért is, ha eggyel több sorközt teszel a megszólítás után, és csak akkor hajlandóak segíteni, ha előtte jól megalázkodtál; tényleg lelkes, és segítőkész emberek.
Viszont a problémádat továbbra sem értem teljesen.
Ha csak egy bejövő portod van, akkor elméletileg lehet, hogy csak egy switch (kapcsoló, elosztó) kell neked, például: [link]
(E egyébként kiváltható egy SOHO, otthoni routerre, ha csak a LAN portokat használod, végső soron az is switchként működik. Csak nehogy bezavarjon a DHCP szerver.)
Viszont a modem lehet (sőt, biztos), hogy csak egyetlenegy IP-címet ad neked, amit ha "szétosztasz", abból csak összeomlás és kavarosád lesz. Olyankor egy SOHO router kell neked, és nem kell trükközni a LAN portokkal, ami a modemből jön vezeték, azt a WAN portba dugod, és így a WAN port kapja meg a szolgáltató által adaott egy darab IP-t. A LAN portokba meg mehet a többi eszköz, aminek már egy "belső" IP-je lesz, ami csak a routerig "él", kifelé mindegyik eszköz úgy látszik, mintha a modem által adott Ip-t használná. Belsőleg meg a router elintézi, hogy ne legyen kavarodás.
Ha meg már elavult a routered, akkor vegyél egy újat! Nem nagy befektetés, és 5-10 évig simán bírja. Ha jobb minőségű, akkor mégtovább is.

"Egyik nap próbáltam a számítástechnikai csopit jött is 1 válasz azzal sem sokra mentem ."
Mert értelmezhetetlen a kérdésed, ráadásul a legfontosabbat, a router* pontos típusát sem írtad le.
* már ha egyáltalán tényleg router az a valami

Ha a "régi rooter" az nem modem, akkor csak simán dobd ki.
Az újba csatlakoztasd a netet.
Ha az egy modem is (pl. koax csatlakozó is van rajta), akkor a szolgáltatótól tudsz másikat kérni.
De valószínűleg nem szükséges.
Mert ha a neted 100Mb/s alatt van, akkor nem fog két routerrel sem "hasítani", mert teljesen felesleges nagyobb. Ahhoz hogy "hasítson" a net csomagodat kell upgradolni, nagyobbra cserélni.
Ha 100 felett van, akkor pedig jó eséllyel már kicserélték amikor a neted átállt 100 felettire. Így az új routernek megint semmi értelme.
- Én értettem mit szerettél volna, (Az én felhasználóim is ilyeneket mondanak hasonló stílusban) de tényleg elég kuszára sikeredett :)
Ne haragudjatok de nem értek hozzá azért kusza a kérdésem . Nézzétek ezt el nekem .
Bocsi .
Köszi a válaszokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!