Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mennyire lehet egy wamp...

Mennyire lehet egy wamp szerveren saját weblapot teszképpen beüzemelni, csak kevés ismerősöm látogatná max 50 felhasználó, kiváncsi lennék hogy működik?

Figyelt kérdés
Mac os-on windowson ,vagy linuxon a hatékonyabb?

2022. ápr. 6. 19:03
 1/4 anonim ***** válasza:

1. A WAMP a Windows, Apache, Mysql, PHP összetevőkből áll - lásd Wampserver: [link] - a Linuxos változata a LAMP: [link] de kialakítható ilyen MacOS-en is: [link]

2. A MacOS hivatalosan csak az Apple gépeihez érhető el (ha iMaced, Mac Pro-d, Macbook-od, Macbook Pro-d Macbook Air-ed van, akkor azon az van), külön legálisan nem telepíthető (oké, van a Hackintosh, de az nem legális).

3. Ha nagyobb közösség számára tennél publikussá egy webkiszolgálót, azt szvsz. érdemes elszeparálni az asztali operációs rendszertől (biztonságosabb!) - szóval ha csak egy géped van, akkor azon létrehoznék egy minimális, csak a leges-legszükségesebb csomagokat tartalmazó Linuxos (Debian netinst vagy Ubuntu Server) vagy BSD-s virtuális (Virtualboxban vagy Vmware Playerben) vagy konténerizált (Docker) gépet és arra telepíteném fel az Apache-ot/MySQL-t/PHP-t, majd azt tenném elérhetővé.

2022. ápr. 6. 19:51
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes válaszodat.A Docker az miben más mint a virtual és a vmware? Van egy másik gép is azt csak néha használom, azt ki tudom alakítani konkrét servernek, és összekötni a fő géppel? Ebben az esetben milyen oprendszer az ideálisabb egy sima op rendszer vagy az adott rendszer szerveres verziója? Az ubuntut azt nem ismerem.A török fejlesztésű, debian alapú, pardus-ot használtam már. Ha jól emlékszem ennek van netinstall verziója is. Mac is van de az nem asztali, arra külön mac-es server oprendszerem is van.

A 3. válszban az szvsz. nem értem, az mit takar? A linkeket amit küldtél átnézem, és ha eszembe jut valami akkor írok még.

2022. ápr. 6. 20:37
 3/4 anonim ***** válasza:

"A Docker az miben más mint a virtual és a vmware?"

Az előbbi konténerizációt az utóbbiak virtualizációt valósítanak meg - az utóbbiak során külön virtuális gépet kapsz - ami jobban elkülönül a gazdagép többi részétől (így biztonságosabb), de nagyobb gépigénye van és kevésbé hordozható - amibe telepíthetsz operációs rendszert, az előbbi során meg a vendég operációs rendszer csak folyamat szintjén van elszeparálva - így kisebb gépigényű, jobban hordozhatóbb, de kevésbé szeparálódik el a gazdagéptől.

Bővebben: [link]

"Van egy másik gép is azt csak néha használom, azt ki tudom alakítani konkrét servernek, és összekötni a fő géppel?

...

Ebben az esetben milyen oprendszer az ideálisabb egy sima op rendszer vagy az adott rendszer szerveres verziója?"

Igen, akár arra is telepíthetsz egy Linuxos vagy BSD-s szervert (az előbbiekben már javasoltam két, a célra javasolt disztribúciót) és a másik gépről SSH protokollon keresztül terminálkliensből (például Putty-ból) konfigurálhatod (és akkor nem kell külön billentyűzetet és képernyőt kötni rá).

"Az ubuntut azt nem ismerem."

A Debian-ra épülő elterjedt, "közkedvelt" disztribúció, vannak különböző féle asztali környezetes és szerverváltozatai.

"A török fejlesztésű, debian alapú, pardus-ot használtam már."

A verziószámok alapján inkább Ubuntu-ra épül, és annak is van szerver változata:

[link]

"A 3. válszban az szvsz. nem értem, az mit takar?"

Szerény véleményem szerint - arra akartam ezzel utalni, hogy ez az én saját magánvéleményem.

2022. ápr. 6. 21:57
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2022. ápr. 7. 11:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!