Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Valaki segítene az informatika...

Valaki segítene az informatika leckében?

Figyelt kérdés

1. Sorold fel az információbiztonság 3 alapvető jellemzőjét!

2. Sorolj fel 5 olyan körülményt, amelyek az adatok és információk előre nem látható fenyegetettségéhez vezetnek!

3. Sorolj fel személyazonosság-lopást megelőző információgyűjtési technikákat!

4. Mit jelent a hálózat és milyen 3 általános típusa ismert?

5. Döntsd el, hogy a következő állítások igazak (I) vagy hamisak (H)! Választásodat indokold!

a) A személyazonosság-lopás során a tulajdonostól szerzett információk birtokában a támadó nem erkölcsös haszonhoz jut, ugyanakkor a büntetés is őt illeti.

b) A zsaroló programok bizonyos fájljaink titkosításával, zárolásával arra kényszerít bennünket, hogy ellenszolgáltatást fizetve garantálják, hogy újból hozzáférhetünk megfertőzött fájljainkhoz.

c) A rosszindulatú programok interneten és fizikai úton is eszközünkre kerülhetnek, utóbbiakat ritkábban alkalmazzák.

d) Az eltérítéses adathalászat során a támadó elterelve figyelmünket letöltik eszközünkről a személyes fájljainkat.

e) A kifigyelés során a támadó például egy zsúfolt plázában kifigyeli bankkártyánk PIN kódját.

f) A social engineering során a támadó ál közösségi oldalakat hoz létre, hogy onnan az alkalmazást letöltve eszközünkhöz hozzáférjen.

2022. márc. 20. 15:14
 1/10 anonim ***** válasza:
83%

A feladat a tankönyvi és/vagy órai anyagra, előadásra, jegyzetre kérdez vissza, annak ismeretanyagát ismételteti meg veled, mert így tanulod meg. Nem kérdez egy házi feladat sem olyat, amiről ne esett volna szó az adott témában és ne lenne hozzá jegyzeted. Azt pedig előveszed és elolvasod, ott lesz a válasz a kérdésre benne.

A "valaki segít" amúgy sem azt jelenti, hogy megcsinálja helyetted.

2022. márc. 20. 15:34
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Nem.
2022. márc. 20. 15:55
 3/10 A kérdező kommentje:
Ha küldött volna a tanár hozzá irodalmat akkor én sem itt kérném a segítséget, de azért köszönöm a válaszokat!
2022. márc. 20. 16:00
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Most F1-et nézek, de ha vége, lehet, hogy segítek. :-)

Addig javaslom: keress rá ezekre interneten! Informatikus leszel, az egyik legfontosabb képességed lesz az információ keresése és megszerzése. ;-)

2022. márc. 20. 16:12
 5/10 anonim ***** válasza:

A hálózati típusok is kikereshetőek, pl. csillag topológia stb.

Olyanról íratnak házit amit órán nem vettetek és érintőlegesen se volt szó róla?

2022. márc. 20. 17:08
 6/10 anonim ***** válasza:

Nos, kezdjük az egyszerűbb kérdésekkel!

Mit jelent a hálózat?

Ezt már réges-rég tudni kéne (gyanítom, középiskolás vagy), már általános iskolában is tanulnotok kellett róla. Sőt, nap, mint nap használod, csak tudni kell megfogalmazni. Mi is ez tulajdonképpen? Számítógépek, és/vagy egyéb számítástechnikai eszközök fizikai és logikai összeköttetése. Mi a célja? Kommunikáció, adatmegosztás, teljesítménymegosztás.

Ezt valahogy öntsd formába. ;-)

"milyen 3 általános típusa ismert?"

Ez most igazából a "mire gondolt a költő?" tipikus esete, de ha tippelni akarnék, talán a LAN/MAN/WAN-ra gondolt a tanerő? Ami persze csak rész-igazság, hiszen méret szerint van még több kategória, de általában ezt a hármat szokták iskolai szinten kiemelni. Viszont biztos vagyok benne, hogy elhangzott órán, hasonló szövegkörnyezetben.

Az 5. feladatban igazából ha van némi halvány fogalmad az említett jelenségekről, akkor már könnyen el tudod dönteni. A csapból is a zsarolóvírusok folynak (no, nem szó szerint), csak van valami fogalmad róla, hogy ezek mit csinálnak? Igen, lekódolják az állományainkat, amikért cserébe némi gempát kérnek. Általában bitcoin formájában, mert azt nehezebb lenyomozni.

c. Teljesen nyilvánvaló. Az offline terjedés ma már azért nem jellemző, mert: egyrészt interneten hatékonyabban tudnak terjedni, másrészt meg: mert ma már a 20-30 évvel ezelőtti szintnek csak a töredéke az, amikor offline, fizikai adathotdozóval cipelünk át állományokat egyik gépről a másikra.

Vagy lássunk példát az f-re! Ha tudod, hogy mit jelent ez a szép angol fogalom, amit magyar nyelvre a hiszékenységet kihasználó támadásnak fordítunk, akkor tudhatod, hogy ennek semmi köze a közösségi oldalakhoz. Itt a támadók az információs rendszerek leggyengébb pontját használják ki: az embert. Ha a támadó meggyőzően adja elő magát, akkor önként kiadnak neki olyan adatokat is, amikhez nem lenne jogosultsága. Ez nagy cégeknél, ahol sokszor nem is ismerik egymást az alkalmazottak, kifejezetten jól működik. Sokszor belefutottam már, hogy telefonos ügyintézéskor nem is próbáltak meg beazonosítani, hanem bemondásra elhitték, hogy én vagyok az. Ha valaki más az én nevemben felhívta volna őket, ugyanúgy megszerezhette volna ezeket az adatokat.

A többinek a megválaszolását rád bízom. ;-) Vagy megpróbálsz visszaemlékezni a tanórára, vagy megtanulod használni valamelyik internetes keresőt.

"Ha küldött volna a tanár hozzá irodalmat[...]"

Igen, jellemző, hogy kevés a jó, és elérhető tankönyv/szakirodalom, de azért hadd említsek meg egy apróságot!

Létezik füzet! Például: [link]

Ehhez veszel még egy tollat, vagy akár ceruzát, és tanóra alatt amit hallasz, abból a lényeget leírod bele. Nem kell szóról szóra mindent, az egyik képesség, amit illik középiskolában elsajátítani, az a lényegre törő jegyzetelés. A lényeget leírod, és amikor ilyen házi feladat van, csak előveszed, és megnézed benne. Nem, attól, hogy informatika órán vagy, nem ciki tenni azért, hogy az információt rögzítsd.

Sok embert tanítottam, korrepetáltam, készítettem fel már eddig. A legnagyobb problémát - a motiválatlanságon, és a hozzáállásbeli problémákon túl - a jegyzetelés hiánya okozta. Ameddig elmondtam, addig értette. Aztán eltelt egy hét, "természetesen" semmit nem foglalkozott vele, az információ pedig a fejéből eltűnt. Papíron, vagy esetleg digitálisan meg nem volt meg neki, mert hát "minek jegyzetelni, majd megjegyzem". Nem, nem jegyzi meg, mint ahogy te sem jegyezted meg, amit órán vettetek. Szóval: vagy kezdj el jegyzetelni, vagy ha nem akarsz, akkor barátkozz meg a gondolattal, hogy nem informatikus leszel, hanem éhbérért betanított munkás. A tiéd a választás.

2022. márc. 20. 18:37
 7/10 anonim ***** válasza:

Szakirodalmak tekintetében:

[link]

Nemrég is volt valamilyen kiadvány fél- vagy egy éve, csak most nem jut eszembe hol olvastam, informatikáról, adatbiztonságról szólt.

2022. márc. 20. 19:50
 8/10 anonim ***** válasza:
2022. márc. 20. 20:39
 9/10 anonim ***** válasza:
Egyébként szerintem a Wikipedia-keresgetés jó alap lehet a házit illetően is, bár ha azon alapul csak, arra könnyű rájönni, de induláshoz jó lehet.
2022. márc. 20. 20:40
 10/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2022. márc. 20. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!