A Windows vajon mennyit lophatott a szabad szoftverekből, vagy akár a Linux kernelből, desktopokból, stb.?
Tudom, hogy nem lehet tudni, inkább csak véleményekre vagyok kíváncsi, esetleg tapasztalatokra, hogy valaminek a működése gyanúsan ismerős lett egyik Win verzióról a másikra.
:)
Na igen, olyan is lehet. :)
Szerintem a MS-nál van egy részleg, ahol pár ember a *nix/BSD/Linux stb. kódjait vagy doksijait böngészik és kisebb-nagyobb szoftveres megoldásokat, vagy akár elveket, struktúrát, modelleket stb. próbálnak átemelni magukhoz. Valahol egyébként érthető lenne a dolog, nincs azzal gond, inkább az lenne a gáz, ha ezt a tisztán sajátjukként adnák tovább.
Nem fikázni akarom a MS-ot, inkább csak kíváncsi voltam, hogy vajon tényleg létezik-e pl. a Linuxnak ilyen jellegű hatása a Windows-ra.
"There are some discussions on how best to solve intellectual property, copyright and potential antitrust issues, and consideration for working through IETF or founding a non-profit foundation. Finally, it was decided that the specification would consist of only five authors as individual copyrights."
"Szerintem a MS-nál van egy részleg, ahol pár ember a *nix/BSD/Linux stb. kódjait vagy doksijait böngészik..."
A Microsoftnak van open source részlege, ami többek közt Linux kernel fejlesztéssel is foglalkozik. Volt olyan év, amikor a Microsoft bent volt a top 5 legtöbb Linux kernel módosítást beküldő között. Mondjuk ez nem meglepő annak fényében, hogy a Microsoftnak van saját Linux disztrója (CBL-Mariner), amit több szegmensben is használ, elsősorban a Linuxos Azure szerverein, illetve a WSL-ben is.
Illetve volt a Microsoftnak a '70-es/'80-as években saját UNIX-a Xenix néven, amit az AT&T-től licencelt, és OEM partnereknek adott tovább (majd amikor elkezdődött az OS/2 fejlesztése az IBM-mel közösen, akkor a Microsoft eladta a Xenixet az SCO-nak, akitől azonban később - még 2003-ban is - vett Xenix licencet).
A Microsoft akkoriban úgy hívta a Xenixet, hogy "a universal operating environment"...
"kisebb-nagyobb szoftveres megoldásokat, vagy akár elveket, struktúrát, modelleket stb. próbálnak átemelni magukhoz."
Ilyenek igazából oda-vissza vannak.
Példának okáért, én most az egyik programomban a libxml2-t használom, amit a legtöbb Linuxos program használ XML feldolgozáshoz. Ennek a XmlTextReader interfésze a .net hasonló nevű interfésze alapján lett implementálva.
De ott van a Vala programozási nyelv, Linuxos körökben eléggé ismert, szintaktikailag egy C# koppintás.
A másik oldalról pedig ott a Windows Terminal, ami nem csak nevében hasonlít a Linuxos Terminálokra, de működésében is, nem is kicsit (sok billentyűparancs is ugyanaz, mint bash-ban). Illetve a winget, ami a Linuxos csomagkezelők koppintása. Ezek egyébként mind nyílt forráskódú cuccok.
Köszönöm! :)
"Ezek egyébként mind nyílt forráskódú cuccok."
Mármint a Win-en belül nyílt kódú komponens? Megmaradt rajta a GPL(?) licensz?
Köszi, nem is tudtam, hogy vannak ilyen open source Win komponensek.
"Microsoft is open sourcing more of its own technology, including .NET Core, Visual Studio Code, the Xamarin SDK, Powershell and the Microsoft Edge Chakra JavaScript engine."
Közben válaszoltak mások.
Szóval igen, van a Microsoftnak egy rakat open source cucca. Itt a Github repójuk, lehet nézelődni: [link]
Mindettől függetlenül a Microsoft nem lesz továbbra a hűde jófej cég, mert itt alapvetően arról van szól, hogy a szoftverértékesítésből szolgáltatásértékesítésbe ment át a fő profiljuk, a szoftvereik jelentősebb része továbbra sem nyílt forráskódúak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!