Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A Windows vajon mennyit...

A Windows vajon mennyit lophatott a szabad szoftverekből, vagy akár a Linux kernelből, desktopokból, stb.?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy nem lehet tudni, inkább csak véleményekre vagyok kíváncsi, esetleg tapasztalatokra, hogy valaminek a működése gyanúsan ismerős lett egyik Win verzióról a másikra.

:)

2022. febr. 22. 21:02
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
A Windows teljes TCP stackje állítólag a BSD-ből lett copyzva.
2022. febr. 23. 06:05
 2/21 anonim ***** válasza:
0%
Azon is gondolkodtál, hogy néhány grafikus környezet az elmúlt 25+ évben mennyi dizájnelemet nyúlt le ahonnan csak tudott "hogy ismerős legyen" a kedves felhasználóknak?
2022. febr. 23. 07:44
 3/21 A kérdező kommentje:
Nem a megjelenésre gondoltam, hanem a kódra. A dizájnelem és a konkrét kód azért nem ugyanaz. A Win-től nehéz kódot lenyúlni. A Microsoftból nem nézem ki, hogy pl. az említett TCP stack-et (vagy mást) azért "emelte át", hogy ismerős legyen. :)
2022. febr. 23. 09:20
 4/21 anonim ***** válasza:
Az lehet, hogy arra gondoltál, én meg erre gondoltam. Mellesleg kizártnak tartom, hogy ha onnan is származik, "lopták" volna.
2022. febr. 23. 09:32
 5/21 A kérdező kommentje:
Hát pedig nem adták tovább szabad szoftverként, ahogy a GPL (stb.) licensz előírja. Vagyis lopás, ne szépítsük. (Ha volt ilyen átemelés.)
2022. febr. 23. 09:38
 6/21 anonim ***** válasza:
Ha volt ilyen, szerintem akkor megvették... Majd pont ilyenen akarna megbukni egy multimilliárdos cég. Már rég beperelték volna őket.
2022. febr. 23. 10:19
 7/21 anonim ***** válasza:

Kicsit utánajártam ennek a dolognak. Mennyire nevezhető lopásnak, de az biztos, hogy a Windows socket API-ja a BSD-ról lett mintázva:

"Windows Sockets code and design are based on BSD sockets, but provides additional functionality to allow the API to comply with the regular Windows programming model. The Windows Sockets API covered almost all the features of the BSD sockets API, but there were some unavoidable obstacles which mostly arose out of fundamental differences between Windows and Unix (though Windows Sockets differed less from BSD sockets than the latter did from STREAMS). All function calls in the API begin with the moniker WSA, e.g. WSASend() for sending data on a connected socket."

( [link]

Feltételezem ez egyben azt is jelenti, hogy a mögöttes kód is ugyanaz lehet, mint a BSD-ben lévő. De ez csak feltételezés.

Annyi biztos, hogy a klasszikus socket programokat igen könnyű átportolni Windows-ra, mert a különbség annyi, hogy Windowsban a kód elején van egy plusz inicializációs hívás (WSAStartup), a végén pedig egy takarító hívás és (WSACleanup).

A hivatalos infók szerint a Microsoft a NetManage nevű cég socket specifikációját vette át, ami abban az időben public domain volt.

2022. febr. 23. 10:21
 8/21 Alex Fly ***** válasza:
0%

Ha nyílt kód, akkor azt nem kellett lopni, mivel nyílt...

Az kétségtelen, hogy legalább 20 éve a windowsok egyre inkább közelítenek a unixokhoz - hogy ebben mekkora szerepük van az egy az egyben "adoptált" kódoknak és mennyi az önálló fejlesztés, azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni...

2022. febr. 23. 12:37
 9/21 A kérdező kommentje:

Emiatt neveztem én (kicsit nyersen) lopásnak:

"A licenc lényege – más szabad licencekhez hasonlóan –, hogy a mű szabadon terjeszthető (akár pénzért is), és szabadon módosítható, de a terjesztései és a módosítások kötelezően szintén GPL licenc alatt kell, hogy megjelenjenek, így biztosítva, hogy a szabad tartalmakból készült bármilyen származékos mű is szabad maradjon."

[link]

2022. febr. 23. 15:03
 10/21 Alex Fly ***** válasza:
@9: ezzel nincs is gond. Az igazán érdekes rész ott kezdődik, amikor ezt a kódot beépítik egy programba, ami önállóan teljesen free, de önmagában használhatatlan, csak egy fizetős programcsomag részeként működik.
2022. febr. 23. 17:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!