Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Tvc videoton color számítógépe...

Tvc videoton color számítógépell anno rendelkezetetek? bővebben lent.

Figyelt kérdés
Ha anno volt valakinek ilyen gépe, mi volt a kedvenc játéka rajta, és a 90 perces kazetta kapacitása, hány kb ot bírt el?

#Tvc, videoton számítógép
2022. febr. 20. 10:09
 1/7 anonim ***** válasza:
52%
A "videoton color" az TV volt magnó nélkül....
2022. márc. 7. 12:51
 2/7 Shaddark ***** válasza:

Igen :)

Videoton TVC BASIC volt a "számítógép".

Nekem nem volt, de volt akkoriban a suliban szakkör ahol láttam.

Én Commodor-al kezdtem, valószínűleg később mint ezek mentek.

A kazetta kapacitás majdnem mindegy volt, mert a 64Kb-nál nagyobb programot nem tudott futtatni. A kazettára sok programot vettek fel, és ezeket hanggal tekerték. Ahol nem csipogott, ott kezdődött a következő program :)

2022. márc. 7. 15:24
 3/7 anonim ***** válasza:

Egész pontosan: Videoton TV Computer

Ugyanarról a tervezőasztalról került le mint a ZX Spektrum vagy az Enterprise 128, csak ez utóbbi nagyobb tudású hang és videochipel rendelkezik. És a rajongók még ma is írnak rájuk játékprogramokat ahogy látom.

Talán (részben) a programjaik is kompatibilisek egymással. Csak manapság a programokat nem magnóról kell befütyülni, hanem pc-n lefordítani a binearisokat (exe dll) hangra (wav) és mobiltelefonról jack-el befütyülhető. (Legalábbis pár éve még így csináltam az E128-asomhoz)

2022. márc. 7. 17:13
 4/7 anonim ***** válasza:

"kedvenc játék"

Bery (Bertók Zsolt) assemblyben jó játékokat írt. Rá emlékszem...

"A kazettára sok programot vettek fel, és ezeket hanggal tekerték"

Micsoda?!

"manapság a programokat nem magnóról kell befütyülni"

Akkor is (80-as évek) volt lehetőség floppy-t használni. A soros portra kellet betenni a csatoló kártyát. Többünknek 5 1/4 colos 360 kilobyte méretű lemezei voltak. A VT-DOS semmivel nem volt lassabb a (CP/M igen), mint az akkori MS-DOS hajlékony lemezes rendszer. ÉS adat szinten 100% kompatibilis volt a PC-vel.

"Enterprise 128, csak ez utóbbi nagyobb tudású hanggal rendelkezik"

Volt hozzá fejlesztés Székesfehérvárról, soros porton nekem C64 talán valami SID alapú hangkártyám volt betéve.

Még volt hozzá VT-21200 mátrix nyomtatóm.

Illetve bővítő kártya (pl. DOS), amivel már lehetett többek között Turbó Pascalt is futtatni...

"90 perces kazetta kapacitása, hány kb ot bírt el?"

Bocs eltelt közben 30 év. De kérdezd meg talán a tvc.hu oldalon.

2022. márc. 7. 19:59
 5/7 Shaddark ***** válasza:

""A kazettára sok programot vettek fel, és ezeket hanggal tekerték"

Micsoda?!"

Az enyémen volt egy "gyorstekerés" gomb, ami lassabban tekert mint a rendes, viszont hozzá érintette picit a fejet a szalaghoz közben.

Ezért ilyenkor csipogott tekerés közben. Ha elhallgatott, akkor onnan kezdődött a következő program.

- Nekem volt jó pár év mire flopy meghajtót vettem - hogy nem lehetett kapni, fel se találták még vagy csak nem tudtam róla (Újságokat olvastam de net még nem létezett akkor) azt nem tudom - de volt pár év mire lecseréltem a kazettát flopyra.

2022. márc. 8. 09:21
 6/7 A kérdező kommentje:
Akkor kb max 64 kb-os játékokat futtatott, floppy nélkül?
2022. márc. 8. 17:28
 7/7 anonim ***** válasza:
64kB volt a Z80 processzor címbuszán befogható tartomány. Ebbe kellett beleférnie a betöltött kenelnek és a programoknak együtt, persze trükkökkel akár 1000kB ramot is lehetett melléjük rakni és abban lapozgatott a proci, illetve a grafikus megjelenítő is esetleg más memóriarészt jelenített meg.
2022. márc. 8. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!