Amd vagy Intel?

Figyelt kérdés
Laptop.Volt egyszer amd M folyamatosan forró volt egy kalap szar.Azóta fejlődtek talán.

2022. febr. 18. 05:50
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Nekem is asusom van Intel procival.Sajnos a negatív tapasztalatok egy életre bizonytalanná tehetnek.Anno az az amd az hatalmas bukta volt.Meg a másik amit megtudtam.Az amd 7 nm és ryzen procija többet fogyaszt mint az Intel 10 nm esse nekem ez nem tűnik logikusnak.plusz a gyári melegedés adatok is 8 fokot többletet mutatnak az amd nél.Intel fán vagyok na hajrá Intel hajrá Asus.Anno az intelnek köszönhetik a pentiumot hú mekkora királyság volt.Az első pcm egy 486 mghz és Celeron proci volt benne 64 MB RAM 4 GB hdd.Sokat fejlődtünk azután.Aztán a második pcm hát az már Pentium volt.Utánna áttértem lapitora Fujitsu Siemens,jelenleg Asus Az is már 10 éves és kifogástalan
2022. febr. 19. 03:11
 12/19 A kérdező kommentje:
Ja és amúgy meg nekem fontos a gép fogyasztása ezért is tettem át pc ről laptopra.A pck lényegesen többet fogyasztanak.
2022. febr. 19. 03:14
 13/19 anonim ***** válasza:

“ pck lényegesen többet fogyasztanak”

Pc-be is lehet energiatakarékos dolgokat kapni. Persze ez a teljesítmény rovására megy, mint a laptopnál is.

2022. febr. 19. 08:55
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

nekem van egy asztalim + 2 laptopom, minden gépemben intel proci van

a melegedés egy olyan tényező ami jó esetben nem állandó dolog és amikor magasabb a hőfok, akkor ugye a hűtés számít, ha komolyabb ideig melegszik a géped, akkor nagyon fontos, hogy megfelelő hűtésed legyen hozzá!

- Asztali: (I7 6850K + be quiet dark rock pro 3 + 1080 Ti)

Az asztali gépemben egy baromi nagy hűtő van, konkrétan magasabb, mint a videokártyám ami szintén nem kicsi...tehát az asztali gépemben a hűtés jó, mondhatni halknak is (+2 ventilátor a proci 2-je mellé).

Ezt a gépet elég jól tudom terhelni, játszani szoktam rajta és mellette 30-60 + 10-20 böngésző ablak nyitva van állandóan. VR játékot szoktam streamelni róla, játékfejlesztés a hobbim, amiből ezen 2D és 3D játék fejlesztése simán lehetséges. Akár hosszabb ideig terhelhetem komolyabb számításokkal is.

A laptopok más kategóriák, ott ha pörgeted a gépet, akkor a hűtés eléggé hangos tud lenni.

- Régebbi gamer laptop: (Acer aspire V3-772G, I7-4702MQ (2.2-3.2 Ghz) + GTX 760M)

17.3''-os laptopom régen kiszolgált játék terén is, viszont idővel csökkent a teljesítménye.

Hiába pörög 100%-on a hűtés mégsem képes ugyanarra, pedig újra pasztáztam drágább pasztával + windows újra telepítés is volt (ezen még 8.1 van)

ennek az okát sejtem

Bár régen is volt laptopom ahol pár mm-en az összes hő elveszett (ami fizikailag is furcsa volt), ott a hűtő cső ment tönkre.

A másik halála a hűtésnek a ventilátorok fordulatszámának csökkenése.

Ezt a gépet már nem sokra használom, szinte csak porosodik.

- Zenbook: (Asus zenbook ux430U, I7-8550U + mx150)

Ez a gép egy nagyon vékony 14''-os laptop, ez 0-24 nálam van és bármikor kell használhatom. Nem szeretem nagyon terhelni, mármint hűtés szempontjából. Ezen is szintén nyitva van olyan 30-40 böngésző ablak, amiknek nagy része a memóriában vár, inkább olyan 5-10 ablakot frissítek be max ezekből, néha több is megnyitásra kerül. Egyszerűbb 2D játékokat szoktam rajta fejleszteni.

A hűtése akkor kapcsol be hangosabb szintre, ha mondjuk windows update van (akkor mindig nagyon pörög, bár szerencsére a hangon kívül nem veszek észre mást, nem csökken a teljesítmény). A másik ok amikor bekapcsolt eddig amikor játékot futtattam, buildeltem. Miközben Unityben rakom össze a játékot nem szokott bekapcsolni, sem kód írás közben, hisz ezek azért nem annyira hajtják a gépet.

Ott a lehetőség arra is, hogy a zenbookomat komolyabb teljesítményen 100%-on pörgetve a hűtését kihasználjam. Csak ezzel sajnos az a baj, hogy a hűtés egy idő után már nem tudná ugyanazt nyújtani, mint ugye ahogy a korábbi tapasztalataim is mutatták.

Az asztali gépemet mégis pörgetem sokszor órákon át játékkal, néha elég forró tud lenni, mégsem zavar.

Megemlíteném még, hogy több ismerősömnek AMD procija van gépben és mégis stabilan futnak a játékok normál hőmérsékletekkel. Asztali gépen a gyári hűtés mellé megéri programot használni amivel testre lehet szabni a ventilátorok fordulatszámát mind a processzor, mind a videokártya számára, akár a gépházban levő ventilátorokat is.

Melyik procit válaszd?

Azt válaszd amelyikre van keret és kiszolgálja az igényeidet. Viszont ne legyenek irreális igényeid, ha mondjuk 0-24 hajtani akarod a gépet, akkor laptopban ne is gondolkodj. Viszont ha elég egyszerűbb feladatokra, vagy kíméled ahogy én a zenbookommal teszem, akkor szétnézhetsz ezen a piacon is.

Én pl nem bízok az AMD procikban laptopok esetében. Lehet ez a régi elég rossz tapasztalataimból adódik, amikor még az ujjakat grilleztük gaming esetében. Mielőtt megvettem a zenbookomat, néztem hőképeket a laptopról, hogy alul-felül milyen hőt ad le komolyabb terhelés mellett. Akár intel, akár amd procit vennék és laptopot, akkor biztos megnézném megint ezt a dolgot.

2022. febr. 19. 09:01
 15/19 anonim ***** válasza:

“486 mghz és Celeron proci volt benne 64 MB RAM 4 GB hdd.Sokat fejlődtünk azután.Aztán a második pcm hát az már Pentium volt.”

Most vagy 486-os proci volt, amiből nem volt 100 MHz felett (csak az amd 5x86-ja, ami egy húzott 486 volt), vagy pentium II, volt, mert nég az egyeseknek is csak kb 200 MHz volt a teteje.

Akkoriban az AMD nagy trükkje az volt, hogy nem kellett a Pentium kettesnél komplett alaplapot cserélni, hanem ellenben az intellel a k6 2d belement bizonyos jobb mmx-es penti egyes alaplapokba, de maga a proci már pentium kettessel volt egy tudású.

2022. febr. 19. 09:01
 16/19 A kérdező kommentje:
Utolsó Celeron proci volt 486 MHz órajellel.
2022. febr. 19. 20:06
 17/19 anonim ***** válasza:
Ok, csak elég félreérthető volt, mert a celeron is pentium 2 csak semmi, vagy csökkentett cache-sel a klamath vagy deshutes-hez képest, és írod, hogy utána MÁR pentium volt.
2022. febr. 19. 22:38
 18/19 A kérdező kommentje:
Azért azóta sokat fejlődött a számítástechnika.Mostmár laptopba is vannak 3 GHz fölötti órajelek S nyolc mag.Máig nem értem,hogy ez akkor 8 szor 3 GHz ez jelent vagy csak 8 részből épűl fel a 3ghz
2022. febr. 20. 13:27
 19/19 anonim ***** válasza:
18 ez az évtized marketingdumája lenne, ha 3 GHz et mondanának mondjuk 4 db 750 Mhz-es magra. :)
2022. febr. 20. 21:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!