CNC megmunkálások szimulációi hogy történtek régen?
Figyelt kérdés
Esetleg tudna valaki olyan információval szolgálni, hogy 20-30 éve, mikor a számítástechnika még nem volt ilyen fejlett, akkor a gépiparban, hogy végeztek a megmunkálásokról szimulációkat, mielőtt kiment volt a gyártásba? Ha végeztek..
Ugyebár most már a CAD/CAM rendszerek képesek ilyeneket futtatni.
A Sinumerik 810T már 1991-ben grafikus szimulációt tudott magán a cnc képernyőjén, illetve venni lehetett hozzá külön pc-t is, amin csak a 810T vezérlő futott egy billentyűzettel erre a célra. Ugyan így volt szimulációs lehetősége a 810M-nek és az iTNC-knek is. Ennek 30 éve is elég komoly technikai háttere volt már.
Nem olyan csicsás 3d, mint manapság szokás, de bőségesen elég információt adott a szerszám mozgásáról. A vezérlő szoftvere egy irodai pc-n is elfutott, és ott lehetett vele gyakorolni, programot írni. A többi hibalehetőség meg majd Dry run-nal és a beállítási selejttel jön elő, pont mint mai napig.
2021. dec. 31. 22:11
4/9 Vortrex válasza:
Sőt, szerintem még a Traub TX-8 vezérlő is tudott má, pedig az 1980 valahányas, de ebben az internet nem tudott megerősíteni
2021. dec. 31. 22:43
5/9 Vortrex válasza:
Kicsit utána néztem, mert érdekel. Nem az iTNC-re gondoltam, hanem a TNC 155-re, ami már 1984-ben 4 tengelyes szimulációt tudott, amit akkor még közönséges marógépekre szereltek, ezekből alakultak ki a mai megmunkálóközpontok. Milyen hihetetlen, az ember azt gondolná, hogy a Windows előtt nem is volt számítástechnika, pedig már 40 éve is tudták a szerszámgépek, amit ma.
2022. jan. 1. 10:33
6/9 anonim válasza:
Ma is gyártanak prototípust. A szimuláció arról szól, hogy a program lefut-e hiba nélkül, semmi köze nincs a tervezéshez.
2022. jan. 7. 01:47
7/9 anonim válasza:
Egyébként a Windows-ra hivatkozást nem igazán értem, mert abban csak a grafikus felület volt szenzáció. Előtte is voltak operációs rendszerek.
2022. jan. 7. 01:48
8/9 anonim válasza:
két század mélyen belemartunk a felületbe,ha nem volt jó legfeljebb leköszörűltük, ha a tűrésbe még belefért.
2022. febr. 5. 16:30
9/9 Vortrex válasza:
Melyik szerszámnak van olyan pici sarokrádiusza, amivel 0.02 mélyen lehetne készméretre marni? Melyik az a mérőeszköz, amivel 0.02 mélyen lehetne pontosan mérni?
Ilyet legfeljebb gravírozásnál csinálnak, ahol az alakhűség a mérvadó, mert ezzel a technikával hogy mérethelyesen nem gyártasz az biztos
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!