Két vagy három router összekötése hogyan lehetséges?
Az internet koax kábelen jön be a szolgáltatótól kapott modembe/routerbe. Ez össze van kötve egy Dlink routerrel (192.168.2.x tartomány, de sajnos ennek az adminfelületére nem tudok belépni), ami nyomja a wifit és továbbítja az internetet több gépre, nyomtatóra (switchel szét van osztva), és egy másik routernek is ad netet, ami egy másik wifi hálózatot is kreál (192.168.1.x).
Most arra lenne szükség egy távolabbi terembe, hogy a 192.168.2.x-es tartományból érkező net, ami jelenleg egy asztali gépbe van dugva, ide tennék egy routert, ebbe menne bele a kábel ami eddig a gépbe ment, és ez a router csinálna egy 192.168.3.x-es tartományt, nyomná a wifit és az egyik lan portján a vezetékes netet is továbbítani az asztali gépbe.
Szóval összegezve azt szeretném megoldani, hogy a vezetékes net, ami eddig egy gépbe ment, az most egy routerbe menne, ami kreálna egy új hálózatot, és így lenne összekötve az asztali géppel, valamint wifit is nyomna. Hogyan lehetséges ez?
Hálásan köszönöm aki tud ebben segíteni!
Az egyik gépen láttam most, hogy statikus ip cím van beállítva.
Arra gondolok, hogy a Dlinken sincs bekapcsolva a DHCP, vagy MAC cím alapján vannak ip-k osztva (ha ilyen létezik)
Ha pc-n statikus ipt állítok be, attól még a router ami osztja a címeket az lehet DHCP-s igaz?
Ezzel csak a pc kér egy adott ipt, és a DHCP mindig azt fogja neki osztani?
Vagy mi van akkor, ha azt az ip-t amit láttam beállítva a pc-n, állítanám be a routernek, hátha azon az ip-n már átjönne a net.
Ez esetben a WAN portba dugnám a bejövő netkábelt.
"Arra gondolok, hogy a Dlinken sincs bekapcsolva a DHCP, vagy MAC cím alapján vannak ip-k osztva (ha ilyen létezik)"
Igen, ez lehetséges. Ez egy elég szerencsétlen dolog (kliens esetében a statikus IP): sokkal jobb ha MAC alapján osztja a gépeknek mindig ugyanazt a DHCP. A statikus ip-nek is megvan a maga helye, de nem ez, én nem szoktam klienseknél használni mert akkor nem kezelhető a hálózat központilag. (Meg még van más oka is. mindegy.)
Ebben a verzióban a tp-link WAN portjába kell dugni és a tűzfalat kikapcsolni rajta. A WAN kapcsolatot pedig érdemes úgy felkonfigolni, mint a gépen: tehát statikus IP-re. Ha MAC szűrés is lenne (tehát más nem kapcsolódhat a hálózathoz) akkor a gép MAC címét is lemásolhatod, erre többnyire a WAN port esetében adnak lehetőséget a routerek. Tehát azon már biztosan lesz kapcsolat. Átjárónak a Dlink-et kell megadni (annak az IP-jét, a gépről kilesheted).
"Ha pc-n statikus ipt állítok be, attól még a router ami osztja a címeket az lehet DHCP-s igaz? Ezzel csak a pc kér egy adott ipt, és a DHCP mindig azt fogja neki osztani?"
A DHCP reservation nem így működik. Beállíthatsz neki egy új statikus IP-t vagy a tartományból amiből osztja az IP-t kioszt neki egyet a DHCP. Ha mindig ugyanazt szeretnéd beállítani, akkor a MAC címmel össze kell rendelni az IP-t. SOHO routeren (mint amilyen a tp link) nem tudom van-e lehetőség rá: elvileg kéne, de ma már annyira user friendly minden, hogy lehet lebutitották és nem tudod ezt beállítani. Akkor marad a statikus IP.
Elég gányolósan hangzik így visszaolvasva, de ha ebből lehet főzni, akkor ezt lehet kihozni belőle. Elméletileg ez működhet.
Hirtelen így kora reggel ez a megoldás jutott eszembe. A szép (vagy szebb) persze az lenne ha termenként be tudnál állítani egy külön alhálózatot, routerek között felvenni a routing szabályokat (melyik tartományt melyik port felé küldje) a gépeknek pedig DHCP-s címosztást beállítani MAC alapján (tehát mindig ugyanazt kapná mindegyik gép) és meglennénk. Mindenki látna mindenkit és lenne egy normális hálózat. De ezt mikrotik eszközökkel tudnád megoldani, a tp link/dlink és egyéb otthoni cuccokkal ez többnyire nem kivitelezhető gyári firmware esetén.
Akkor marad a statikus IP. ****
**** Innen kimaradt, hogy a statikus IP-t SOHA ne abból a tartományból állítsd be, amiből oszt a DHCP. Pontosabban fogalmazva: ha x.50-től osztja a dhcp és 150 klienst, akkor 200-ig foglalt. Vagy 200 fölötti vagy 50 alatti IP-t adj neki.
Nagyon hálás vagyok, hogy segítesz!
Remélem jutok majd ezzel valamire, mert kiakaszt az egész, de örülök, hogy vannak ilyen segítőkész emberek, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!