Két vagy három router összekötése hogyan lehetséges?
Az internet koax kábelen jön be a szolgáltatótól kapott modembe/routerbe. Ez össze van kötve egy Dlink routerrel (192.168.2.x tartomány, de sajnos ennek az adminfelületére nem tudok belépni), ami nyomja a wifit és továbbítja az internetet több gépre, nyomtatóra (switchel szét van osztva), és egy másik routernek is ad netet, ami egy másik wifi hálózatot is kreál (192.168.1.x).
Most arra lenne szükség egy távolabbi terembe, hogy a 192.168.2.x-es tartományból érkező net, ami jelenleg egy asztali gépbe van dugva, ide tennék egy routert, ebbe menne bele a kábel ami eddig a gépbe ment, és ez a router csinálna egy 192.168.3.x-es tartományt, nyomná a wifit és az egyik lan portján a vezetékes netet is továbbítani az asztali gépbe.
Szóval összegezve azt szeretném megoldani, hogy a vezetékes net, ami eddig egy gépbe ment, az most egy routerbe menne, ami kreálna egy új hálózatot, és így lenne összekötve az asztali géppel, valamint wifit is nyomna. Hogyan lehetséges ez?
Hálásan köszönöm aki tud ebben segíteni!
Régi kábel router WAN portba, egy LAN kábel a router bármelyik portjából a gépbe és adminfelületen beállítani a szükséges hálózatot.
Ha viszont nem kell külön hálózat, akkor nem a WAN, hanem az egyik LAN portba jön be a net a routerbe, routert access point módba állítod.
Milyen eszközökről van szó? SOHO esetén ez nem biztos, hogy stabilan megvalósítható. (Én legalábbis biztos nem így építeném ki. De gondolom itt is a bauxitfőzelék esete lesz...)
Ha van rá mód:
1db router (mondjuk mikrotik) -> 3 alhálózat létrehozása
a helységekbe gondolom nem tudsz közvetlen kábelt kihúzni (pedig ez lenne az ideális), így switch-eket fűznék sorba, a wifihez pedig AP-t használnék. (Nem tudom, hogy ennél lényeges-e a 3 alhálózat.)
Ha nincs akkor statikus route szabályokat vennék fel az eszközökre, deeee... ez elég gányolós így ha SOHO routerekről beszélünk, mert valójában az egy switch 2 hálókártyával. (Wifivel együtt 3). De konfiguráció szempontjából eléggé meg lesz kötve a kezed. Ezt nem erre találták ki.
1-es: és az úgy működőképes, hogy egyszerűen csak kihúzom a gépből a kábelt, átdugom a router WAN portjába, beállítom a 192.168.3.x, (DHCP maradjon bekapcsolva?), majd az egyik LAN portot be dugom a gépbe, és akkor van wifi is meg a gépen megy a vezetékes net is és ennyire egyszerű?
Egyébként nem feltétlenül muszáj új hálózat, maradhat a 192.168.2.x is,
csak ez esetben akkor az egyik LAN portba megy az a kábel ami eddig a gépben volt, DHCP off, de mit állítsak be IP címnek? Mert nem tudom, hogy a 192.168.2.x-es router milyen tartományban oszt IP-ket.
DHCP off => 192.168.2.x-es router milyen tartományban oszt IP-ket
Öööö... Nem értelek. Az a router NEM oszt IP-t ha kikapcsoltad a dhcp-t. A másik fog osztani. Ebben az esetben az egy switch egy AP-vel.
#4 Na... mondom én hogy kőleves lesz ez! :)
Közben újra olvastam az egészet, mert elsőre picit felületes voltam én is így a #2-es hozzászólásom tekintsd tárgytalannak.
Tehát van egy, ami a szolgáltatóé: (ezt nem tudjuk milyen, de gondolom bridge módban van, tehát nem kell bántani)
Aztán van egy Dlink, aminek nem érhető el az admin felülete: itt akkor nem tudjuk konfigurálni sem, de nem is kell.
Ebben az esetben akkor ahogy az #5-ös hozzászólásban írtam: ez egy switch-ként működik ha lekapcsolod a dhcp-t, illetve AP-ként. Az wifi kártya bridge-elve van a LAN portokkal. Tehát így ott is a 2.x-es tartományod lesz.
#6-os, akkor csak annyi a dolgom, hogy DHCP-t kikapcsolom, azt a kábelt, ami eddig a gépbe volt bedugva, azt bedugom az egyik LAN portba, ezzel a router kap netet, egy másik LAN porttal meg az asztali gépet kötöm össze, és akkor megy a gépen is a net, meg szórja a wifi-t is, a 192.168.2.x-es tartományban?
És a router ip-jét nem kell állítanom? Mert alap esetben ez 192.168.0.1-es címen érhető el.
ÉS egy másik kérdés: Van olyan opció is, hogy Access point mód, mi van ha csak ezt kapcsolom be, nem nyúlok semmi máshoz?
"akkor csak annyi a dolgom, hogy..."
Elvileg igen. :)
"És a router ip-jét nem kell állítanom?"
Érdemes esetleg egy olyan IP-t beállítani ami benne van a tartományban (alhálózati maszk alapján) de kívül esik a DHCP kiosztásának. Így később ezen a fix ip-n eléred bármikor. Ez csak annyiból lehet macerás kicsit, hogy a DHCP tartomány (tehát mettől meddig oszt IP-t) nehezen mondható meg, ha nem férsz hozzá a Dlink-hez. Amúgy ha nem állítod ezt át akkor is fog működni, csak az admin felületet nem éred majd el a tp-link-en.
"Van olyan opció is, hogy Access point mód"
Őszintén szólva ehhez meg kéne nézni a tp-link leírását, hogy az ő esetükben ez mit takar. tp-link-ből én csak a menedzselhető switch-et használtam, így a router menüjét ennyire nem ismerem. Feltételezésem szerint ez azt jelent(het)i nála, hogy a wifi és a swtich-es LAN kártya marad, de még az is lehet hogy a WAN portot is bridge-be teszi ilyenkor és akkor plusz 1 port. Ezt nem tudom. De gondolom a DHCP-t ez is kikapcsolja (legalábbis így lenne logikus).
Sajnos sehogy nem működik.Otthon kipróbáltam, tökéletesen működik, de itt ahol kéne nem, pedig ugyan úgy van beállítva.
Hiába dugom LAN portba és kapcsolom ki a DHCP-t.
Hiába dugom WAN portba és hagyom bekapcsolva a DHCP-t.
Hiába állítom AP módba, sehogy nem működik. De csak itt. Otthon teljesen jó ha rákötöm az otthoni routerre.
Nem lehet, hogy ahonnan jön a net (Dlink router, aminek nem férek hozzá az admin felületéhez), abban van beállítva valami?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!