Régi laptop háziszervernek Windows-al, de mégis mennyi a fogyasztása?
Van egy régi HP 630 laptopom, Intel Core 2 Duo-val, 2GB Rammal kiszerelve, benne egy 240Gb-os SSD-vel és USB-n rákötve egy 500gb-os 2.5 inches Segate HDD.
Raktam az SSD-re Windows 10 64bit-et, majd a beállításokban beállítottam hogy a képernyő lehajtásakor ne történjen semmi, szóval ne hibernálódjon és ne is zárjon le a gép. Ezt használom pár hete mint házi szerver ami többek között torrent szerver (qBittorrent-tel), Plex Mediaserver és SMB+FTP filemegosztást takar illetve Microsoft Remote Desktoppal használom a különböző dolgok beállítására miközben ő 7/24 órában, akku nélkül, töltőre dugva be van kapcsolva.
Nekem tökéletesen gördülékenyen működik így, a kérdés az hogy mások miért preferálják jobban a FreeNAS, OpenMediaVault és hasonló NAS-ra tervezett oprendszereket? Esetleg kevesebbet fogyasztanak, és van valami automatikus hibernáció (vagy ilyesmi) ami miatt használaton kívül alacsonyabb a felemésztett áram?
És ha már itt tartunk, - illetve ha meg lehet ezt így mondani - forintban mennyit fogyaszt a folyamatosan bekapcsolt (értsd, lehajtott kijelzővel ezáltal maga a kijelző nem világít) laptop úgy hogy futnak a fent felsorolt szoftverek és szolgáltatások? Esetleg az energiatakarékosság érdekében állítsak be valamit, netán ha tényleges kisebb fogyasztás lenne a cél akkor váltsak valamelyik direkt erre a felhasználásra tervezett operációs rendszerre?
Előre is köszönöm a választ!
Ehhez szerintem felesleges NAS-hiz tervezett OS. Én Ubuntu Server-t használok, tettem rá docker+portainert, amivel egyszerűen lehet appokat feltenni. De szerintem neked még csak ez sem kell, csak sima Ubuntu szerver és appok telepítése (qbittorrent-nox, plex stb). Biztos gyorsabb lesz mint a Windows 10. Állítgatni meg SSH-n keresztül lehet.
Higy mennyit fogyaszt passz, Google szerint az alapjárat 25W ami megintcsak a saját áramdíjammal számolva havi 630Ft
És a rendszer befolyásolja a fogyasztás mértékét?
Ha nálam is ebben az opcióban kb havi 600ft akkor az bőven jó :D
"a kérdés az hogy mások miért preferálják jobban a FreeNAS, OpenMediaVault és hasonló NAS-ra tervezett oprendszereket?"
Mert mások azt sem tudják, mi az az FTP szerver, meg hogy mi az RDP, és sosem hallottak még a FreeNAS-ról. Gondolom, te sem állsz neki kazánt telepíteni meg radiátort szerelni, hanem rábízod arra, aki ért hozzá, mivel nem értesz hozzá.
Ha fogyasztásra vagy kíváncsi, akkor használj fogyasztásmérő készüléket.
Ebbe keves hdd fér bele.
Nekem régi a gép amit nasnak használok az 40 wattbol elvan de 8 db hdd van benne 16 GB RAM torrent , home assistant , vpn server Plex, nextcloud , collabora, etc.
A notinal a hddk mennyisége kevés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!