Ez mi lehetett?

Figyelt kérdés

Volt egy áramszünet, használtam a gépet, elment a villany kb 5 percre.

Visszajött, kapcsolom be a gépet, rendesen csippan, bejön az alaplap logoja, utána a Win 10-es kis körbe pörgő karika, de az csak pörgött körbe fekete háttérrel és nem történet semmi.

Folyamatosan nyomtam a bekapcsoló gombot, így kikapcsoltam a gépet, utána már bekapcsolt rendesen.

Mi okozhatta ezt? Miért nem töltött be a rendszer elsőre?

2021. aug. 26. 10:43
 1/7 A kérdező kommentje:
Azóta még egyszer volt ez, elment egy percre áram megint, kapcsolom be, Win betöltökarika fekete képen csak pörög, kinyomtam a bekapcsológomb tartásával, utána beindult szépen.
2021. aug. 26. 10:51
 2/7 anonim ***** válasza:
"Rosszulesett" a windowsnak az áramszünet okozta rendszerösszeomlás. Ezért jó a szünetmentes táp, hogy ilyen esetekben legyen időd az aktuális munkád mentésére és a windows üzemszerű leállítására.
2021. aug. 26. 10:55
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha nálad ennyire rendszeresek az áramszünetek akkor vegyél szünetmentes tápot és probléma megoldva...
2021. aug. 26. 10:57
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem szoktak rendszeresek lenni, tulajdonképpen az elmult fél évben mióta Win 10 et és uj gépet hasznalok azota nem volt, azért is nem értem, hogy ez normális iylenkor hogy nem tölt be áramszünet után a win vagy valami hiba
2021. aug. 26. 11:02
 5/7 anonim ***** válasza:
0%

Ha utcán sétálva kutyasz@rba lépsz akkor ne azt kérdezgesd mindenkitől hogy hogy történhetett ez? Vajon a szemed kezd vaksi lenni? Vagy agytumorod lett? Menj orvoshoz?

Nem. Csak lépj túl a 'problémán'.. :)

2021. aug. 26. 11:24
 6/7 anonim ***** válasza:

"ez normális iylenkor hogy nem tölt be áramszünet után a win vagy valami hiba"

Igen, normális. Amikor hirtelen elmegy az áram vagy ha hosszan nyomod a bekapcsoló gombot, akkor az épp aktuális fájlműveletek nem tudnak befejeződni. Ha például épp ekkor írja a Windows a lemezre a regisztrációs adatbázist, akkor előfordulhat, hogy az adatbázis csak félig-meddig íródik ki. Ilyen esetben nagyon könnyen olvashatatlanná válhat az adat, aminek a következménye alapesetben az lenne, hogy nem booltna be többé a Windows-od (ha csak nem történne helyreállítás rendszervisszaállítási pontból vagy árnyékmásolatból).

Hogy mégsem történik adatvesztés, az annak a következménye, hogy a Windows az NTFS fájlrendszert használja, ami az ún. naplózó (journaling) fájlrendszerek közé tartozik. Ez az jelenti, hogy minden egyes fájlrendváltozást (írás) naplóz, így azok visszavonhatóvá vállnak. Amikor pörögnek a pöttyök, akkor pont ezt történik, a Windows érzékeli, hogy szabálytalanul lett leállítva, és elkezdi visszaállítgatni a sérült fájlokat, emellett fájlrendszervizsgálatot is végez. Ezt a műveletet érdemes lenne hagyni végigfutni, és nem kinyomkodni a gépet...

Olvasnivaló: [link]

2021. aug. 26. 11:36
 7/7 A kérdező kommentje:

5-ös: Sikeresen sikerült értelmezned a kérdést gratulálok.

6-os: Köszönöm szépen.

2021. aug. 26. 14:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!