Mobilinternet otthoni munkához?
Sziasztok! Pár héten belül költöznénk új albérletbe, és a társasházba (Bp., XX ker) a Telekomnak csak rézvezetéke van bevezetve, tehát nagyon lassú internet lehetne otthon (elvileg 100mbit/sec, a garantált az 1mbit/sec).
Elméletileg folyamatban van az optikai kábel kiépítése és fel éven belül lehetséges, hogy ki is építik.
Én itthonról dolgozok, így szükségem van stabil, gyors internetre.
Hozzáértőktől kérdezném, hogy erre a korlátlan mobilinternet, SIM kártyás routerrel megfelelő lehet? Dolgozik valaki ilyen felállással otthonról?
Nem vagyok tech zseni, kérlek nézzetek el, ha butaságot írtam, ezeket az infókat szedtem össze az ügyfélszolgálattól.
Köszönöm!
Hát, összetennéd a két kezed ha a mobilnet(pláne ami "korlátlan") ezt tudná. Pláne budapesti társasházban, ahol ki tudja milyen a térerő\lefedettség, vidéken sokkal jobban működik a mobilnet.
Viszont nehéz elképzelni, hogy ez lassú lenne bármilyen munkához, mennyi adatot és milyen gyakran kell mozgatnod amihez az elméleti 100mbit\s nem elég? A gigabites net szép meg jó, csak épp kihasználni nem tudod gyors cpu, és háttértár(~ssd) nélkül.
Akkor a mobilnet nem lenne élhető felállás?
A munkámban 20-30 MB excel fájlokkal dolgozom, outlook megy illetve teams/skype meetingek.
Azért gondolom lássúnak a netet, mert a telekomnál a legkisebb csomag az a 150 mbit/sec, és a garantált 1 mbit/sec nagyon lassúnak tűnik.
Én tényleg nem értek ehhez, azért kérdezősködöm. :)
Nem a garantált és nem a maximum számít, hanem az átlagos sebesség szerintem. Egyébként amire a mobilnet nem jó még, az leginkább a játék, a latency miatt, de szerintem alkalmas lehet melóra.
Ezt is érdemes lehet megnézned:
Másrészt ugye két sebesség van, a feltöltési és letöltési, szóval ha távolról dologozol be, akkor a feltöltési lehet a szűk keresztmetszet inkább.
Lehet van valami tesztprogi, amit a mobilordra rakva le tudod ellenőrizni ott, melyik milyen az adott helyen.
A lefedettségi szerint a 4G ok.
Játék az csak xBox lenne, de maximum kibír fél évet a párom, hogy otthon nem játszik.
De a feltöltés az jó ötlet, az tényleg bajos lehet. Bár mivel központi szervereken vannak a dolgok tárolva, így szerintem fel és letöltés is ugyan úgy kell nekem.
Lehet elmegyünk arra délután a laptoppal, hogy lássam élőben hogy mizu.
Köszönöm a segítséget!
Ha valakinek van ilyen gondja még szívesen meghallgatom, hogy ki oldotta/ oldaná meg.
A 4G sebessége jelentősen függ az aktuális leterheltségtől meg a toronytól való távolságtól.
Ha pl. a torony közvetlen közelében vagy és elérhető a 4G+, akkor elég korrekt a sebessége. A panel viszont nagyon leárnyékolja, ezért a modemet (MiFi vagy USB stick) nem árt az ablakba tenni.
Nálunk pl. a Telekom átlag 2-es egységgel jön be a szobában (szintén panel), az átlagos sebessége 10-20 Mbit/s. Ha az ablakba teszem, akkor valamennyivel jobb. Lent a ház előtt már 4-es a jelerősség, és sokkal gyorsabb, a panel (vasbeton szerkezet) nagyon leárnyékol. A lefedettségi térkép szerint nálunk is van lefedettség (tényleg van, de a jelerősséget az nem mutatja, ez csak a használatkor derül ki).
A szomszédokat érdemes körbe kérdezni, mit használnak, lehet van több szolgáltató is a házban (nálunk is van három, három külön vezetékről). De ha a 100 Mbit elérhető kábelen, és tudja is legalább a 80%-át, akkor én inkább azt választanám a mobil helyett. Nekünk is volt olyan az optikai előtt, hogy 1Mbit/s volt a garantált, de 90-95 Mbit/s között mértünk, 90 alá sosem ment, még csúcsidőben sem. Nem biztos, hogy rossz az a kábeles internet. Beszélj a szomszédokkal, azt ajánlom. Amilyen a szomszédnál, olyan biztosan lesz nálad is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!