Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Milyen Linuxot tegyek fel?

KDani14 kérdése:

Milyen Linuxot tegyek fel?

Figyelt kérdés
Van egy régi gépem Intel Core i5 duo cpuval és 4GB-rammal erre szeretnék valami linux distrót ami normálisan fut, nem lenne nagy terhelés rádió hallgatás videó nézés meg arduino programoznék, műhely számítógép lenne. Mit ajánlatok?

2021. jún. 24. 11:21
1 2 3
 11/25 BeefEater ***** válasza:
88%
A legrégibb szabályt alkalmazd: azt a disztrót tedd fel, amit a haverjaid is használnak. Mert akkor tudnak segíteni ha elakadsz.
2021. jún. 24. 16:23
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

"régi gépem Intel Core i5 duo cpuval és 4GB-rammal"

Régi? Szerintem ezen kb. bármilyen Linux szépen fut a felsorolt feladatokkal.

2021. jún. 25. 09:39
 13/25 anonim ***** válasza:
48%
Mi a baj a Manjaroval? Nálam 13 éves gépen (Lenovo ThinkCentre M57P) beton stabilan fut 3GB rammal, swappal. Az ubuntuk bugosak voltak, nagyon lassúak is. Semmivel se nehezebb egy manjarot kezelni, mint egy ubuntut. Vagy az a gond, hogy sudo apt-get install helyett sudo pacman -S-t kell beírni? Az első napokban át lehet szokni simán. Nagyon debian-ubuntu párti voltam én is 1-2 éve, de mióta Manjarot használok, soha nem térnék vissza.
2021. jún. 26. 15:07
 14/25 anonim ***** válasza:

#13 Semmi bajom a pacman-nel, ugyan most épp Fedorát futtatok, de előtte évekig Arch volt a pc-men és a laptopomon is.

Az emberek túlnyomó része valamilyen Ubuntu származékkal kezdi az ismerkedést a Linux-szal, és az alapján szereti meg, vagy nem. Erre szerintem teljesen jó rendszerek.

(#6 és #8 voltam)

2021. jún. 26. 17:16
 15/25 anonim ***** válasza:
Kezdőknek Linux mint xfce.
2021. jún. 26. 19:04
 16/25 anonim ***** válasza:
Ok, de... AUR. De te tudod.
2021. jún. 27. 06:06
 17/25 anonim ***** válasza:

Mi van az AUR-ral? Jó dolog, aláírom, de inkább kicsit haladóbb felhasználóknak. Nem nehéz outdated csomagokba futni. Rendszeresen látom, hogy kezdők küzdenek vele. Én még Arch alatt is igyekeztem minimálisra szorítani az AUR használatát. Arról nem is beszélve, hogy Ubuntu alatt is ott vannak a ppa-k a non official programoknak.

Mellékesen, és nem kezdőknek mondom, hogy nem csak az AUR létezik, ha az ember forrásból akar fordítani valamit - más Linuxok alatt ugyan nincsenek AUR helperek, de Githubról vagy PyPi-ről bármelyik alatt lehet meg lehet oldani.

2021. jún. 27. 07:33
 18/25 anonim ***** válasza:
54%

Oké, az Ubuntunak nagyobb a közössége, és van magyar oldala is, ez sokaknak valóban fontos lehet.

Deee... most frissítettem le a Firefoxot és telepítettem fel a Gnome Webet egy menetben Manjaro alatt, mindezt annyit idő alatt, amennyi idő alatt egy apt össze sem szedi magát. Egy 2. gen i5-ön (igaz, SSD van alatta), 8GB RAM-mal.

Ha szépen akarnám kifejezni, azt mondanám, ge*i gyors az egész rendszer, de tényleg.

Sok megoldás egyébként működik minden disztrón. Nekem ezzel a géppel az volt a problémám, hogy alvó állapot után nem működött az egér. Ezt megoldottam úgy, hogy a /usr/lib/systemd/system-sleep/ könyvtárba csináltam egy scriptet, ami újraindítja az egér drivert ébredés után. Az ilyen megoldások minden disztrón mennek.

2021. jún. 27. 09:42
 19/25 anonim ***** válasza:

Még egy dolog, ami eszembe jutott.

Ubuntuék belepatchelnek a Gnome-ba, olyanokat, mint pl. az indítópult megjelenésének beállítása, asztali ikonok gyárilag, stb.

Ez mind szép és jó, egyetlen baj van vele, félkész az egész. Az indítópultot át tudod tenni pl. alulra (a'la dash to panel), de azt már nem tudod beállítani, hogy az alkalmazásválasztó gomb is bal oldalt legyen, illetve hiába vannak asztali ikonok, mappából asztalra vagy vissza a drag'n'drop nem megy... Egy kezdőnek ettől - teljes joggal - olyan érzése támad, hogy ez egy félkész valami. Arch alatt ilyen nincs, ott vagy használod a Dash to panelt, amiben rengeteg funkció adott (ez Manjaro Gnome-ban gyárilag bent van a kiegészítők közt), vagy nem.

Asztali ikonokhoz pedig ott a desktop icons NG kiegészítő, ami szintén alapból fent van Manjaron, és amivel megy a drag'n'drop.

2021. jún. 27. 09:53
 20/25 anonim ***** válasza:
Nemtom, én már csak Qtile-t használok, Gnome-ot régóta nem. Sokáig fent volt a gépemen, és esetleg 2 havonta egyszer ránéztem, de ennyi. Amúgy pont a Gnome az, ami régen többször is okozott problémákat olyan szempontból, hogy a frissítést követően a használt kiterjesztések inkompatibilisek lettek. Nos, Ubuntu alatt ilyen biztosan nincs, mert ott nem fordulhat elő az, hogy egyszercsak lejön egy főverzió frissítés.
2021. jún. 27. 10:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!