Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Az miert van hogyha Ubuntun...

Az miert van hogyha Ubuntun ha feltelepitek egy programot, akkor az mindig 100-200 Mb helyet vesz el?

Figyelt kérdés
Apt-vel telepitem es kiirja mennyi Megabajt. Es kis programokat telepitek, amik Windowsban 20-50 Megabajtosak, de ugyanezek Ubuntun 200 Mb helyet igenyelnek?
2021. jún. 19. 00:02
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

1. Az APT a program függőségeit is telepíti ha még nincsenek telepítve. Olyasmire gondolj mint a Windowsban a dll-ek, .NET framework, DirectX etc. Az Ubuntu frissen telepítve jóval kisebb telepítve mint a Windows, mert csak azt rakja fel amire szükség is van az alapból telepített dolgokhoz, a többi meg majd lejön ha szükség lesz rá.

2. Nem érdemes két program méretét így összehasonlítani, hacsak nem tényleg ugyanannak az appnak a windowos és linuxos verziójáról van szó. Csak azért mert két programnak ugyanaz az alapfunkciója (vagy csak te ugyanarra használod,) nem biztos hogy komplexitásban/tartalomban összehasonlíthatók. Manapság amúgyis is a telepített méret az utolsó, amire optimalizálnak a fejlesztők.

2021. jún. 19. 00:13
 2/2 anonim ***** válasza:

"Es kis programokat telepitek, amik Windowsban 20-50 Megabajtosak, de ugyanezek Ubuntun 200 Mb helyet igenyelnek?"

Ezt a következtetést hány szoftver alapján vontad le?

Csak mert én pont az ellenkezőjét szoktam tapasztalni. (A közös komponenseket beleszámolni meg annyi értelme van, mint egy 20kb-os .Net-es progihoz hozzászámolni a .Net framework méretét.) Múltkor például belefutottam egy szoftverbe, ami Linuxon 1 GB, Windowson meg majdnem 2.

Egyébként meg maga a nettó méret - főleg ilyen kisebb méreteknél - borzasztóan irreleváns. Most hogy 50 MB vagy 100? A erabájtos háttértárak korában ez a "lényegtelen" kategória. Sokkal lényegesebb az adott szoftver erőforráshasználata és stabilitása.

2021. jún. 23. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!