Hogyan tudok 16 évesen IT állást tanulni?
Sziasztok!
16 éves vagyok és "self-taught"-ban Full-stack programozónak tanulok. A HTML, CSS, Bootstrap és Javascript már megy ezért most fogom elkezdeni a React és Node JS (Express JS-szel) tanulmányaimat. Főleg Udemyról és más netes oldalakról tanulok, valamint amit megtanultam próbálom saját projekteken keresztül gyakorolni. A sulis infós versenyeken Python nyelven szoktam különböző logikai feladatokat megoldani. Viszont. Középsuliban kötelező 50 óra közmunka. Amúgy is szeretnék tapasztalatot gyűjteni az IT szakmában, ezért arra gondoltam, hogy valamilyen informatikai cégnél dolgoznám le a közmunkámat "gyakornokként" , így a tapasztalatgyűjtés mellett, a kötelező 50 órát is ledolgozom. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek van-e lehetőségem erre, van-e lehetőségem valamilyen ITs cégnél ledolgozni a közmunkámat? Ha igen, akkor tudtok ajánlani olyan céget, ahol ez szerinted lehetséges?
Ha nem jön össze a közmunka, akkor szerintetek 16 évesen el tudok menni céghez tapasztalatot gyűjteni?
A segítségeteket előre is köszönöm.
#1: A munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény: [link] ) szerint szülői beleegyezéssel elvileg 16 éves kortól vállalhatna munkát, de nincs/eléggé kevés (kb. fehér holló kategória) olyan cég van, aki egy szaktudás nélküli kamaszt ilyen pozícióban alkalmazna.
#2: Így van, a közösségi szolgálat nem közmunka: "közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása" (2011. évi CXC. törvény: [link] )
Azért a magyar nyelvre rágyúrhatnál. Attól, hogy esetlenül bedobsz a mondataidba pár angol kifejezést, még nem leszel menőbb.
Meg mi az, hogy "állást tanulni"? Ilyen nincs. Szakmát vagy szakot tanulhatsz, amivel később álláshoz juthatsz.
De a nyelvtani kritizáláson túl is vannak bőven problémák az elképzeléseddel. Egyrészt: az nem közmunka. A közmunka az, amikor munkanélküli vagy, és valamilyen nem túl nívós feladatot rádbíznak, némi nagyon kevés fizetségért. Tipikusan utcaseprésre, és hasonló feladatkörökre alkalmaznak közmunkásokat. Már csak azért is, mert a közmunkát az állami szervek, és nem magáncégek szervezik. Egy informatikai vállalkozás nem fog közmunkásokat alkalmazni, már csak azért sem, mert nekik a minőségi munkavégzés az érdekük, aki pedig arra képes, az nem közmunkásként fog odakerülni, hanem alkalmazottként.
Amire te gondolsz, az a közösségi szolgálat. Ez szintén elég távol áll a szoftverfejlesztői munkától, ugyanis a közösségi szolgálat során olyan feladatokat lehet végezni, amik közvetlenül a közösség hasznára vannak. Egy profitorientált vállalat szoftverfejlesztő tevékenységére ezt nagyon nehéz lenne ráhúzni.
De más probléma is van ezzel. Én becsülöm azt, ha valaki önerőből képes és szeret tanulni, de azért illúzióink ne legyenek: attól, hogy pár JS-keretrendszer oktatóvideóit végignézi, még nem lesz fejlesztő. (Egy személyes jótanács: azép dolog, hogy a különböző keretrendszereket igyekszel megismerni, engem is kifejezetten vonzottak a különböző technikák, de emellett arra is ügyelj, hogy legalább néhány területen komolyan elmélyítsd a tudásodat. Önmagában attól, hogy ismered a technikát, még nem leszel jó fejlesztő. Ahhoz nagyon komoly algoritmizáló képesség szükséges, illetve az, hogy képes legyél rendszerben gondolkodni.) Azt azért ne hidd, hogy 16 évesen gyakorolgatva eléred azt a szintet, amit más 5 év egyetem mellett, 24 éves korára ér el. Még egy technikusi végzettséggel sem könnyű ezen a területen elhelyezkedni. Egy cégnek meg egyszerűen nincs arra szüksége, hogy ott tébláboljon egy gyerkőc, aki dob két hátast, amikor meglát egy közepesen összetett PHP-kódot némi MySQL-betéttel. Érdemben a munkához nem tudnál hozzátenni, ellenben a profitot termelő fejlesztőket hátráltatnád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!